Η συνταγή της αστυνόμευσης των Φυλακών που δεν πέτυχε, τα άλλοθι που τελείωσαν και η μεγάλη εικόνα
06:00 - 12 Φεβρουαρίου 2024
Στο ημερολόγιο, που αφορά τις υποθέσεις των Κεντρικών Φυλακών που είδαν το φως της δημοσιότητας, μεταξύ Ιανουαρίου 2023 με 9 Φεβρουαρίου 2024, αναγράφονται τα ακόλουθα:
- 28 Ιανουαρίου 2023: Απόπειρα φόνου, με 22χρονο να επιχειρεί να στραγγαλίσει 43χρονο συγκρατούμενο του.Παραπέμφθηκε σε δίκη. (σ.σ. εκδόθηκε ανακοίνωση από την Αστυνομία τρείς ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 31 Ιανουαρίου).
- 3 Φεβρουαρίου 2023: Τέλος στη ζωή του έθεσε 59χρονος Βρετανός κρατούμενος, ο οποίος εντοπίστηκε κρεμασμένος στο κελί του (σ.σ μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού εκδόθηκε ανακοίνωση από τη Διεύθυνση).
- 4-5 Φεβρουαρίου 2023: Δύο φορές αποπειράθηκε να θέσει τέλος στην ζωή του κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών, τον οποίον πρόλαβαν στο παρά πέντε δεσμοφύλακες. Ο κατάδικος είχε πατήσει το κουμπί για να μεταβεί στην τουαλέτα, ωστόσο καθυστέρησε να επιστρέψει, με δεσμοφύλακα να μεταβαίνει στις τουαλέτες, όπου τον εντόπισε ενώ προσπαθούσε να θέσει τέρμα στη ζωή του. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από πηγές, δεν δόθηκε επίσημη ενημέρωση μέσω ανακοίνωσης)
- 5 Μαρτίου 2023: Συμπλοκή μεταξύ Σύρων στο γήπεδο των Φυλακών, με τον ένα κρατούμενο να επιτίθεται σε ομοεθνή με μεταλλικό αντικείμενο, τραυματίζοντας τον ελαφρά στο σβέρκο (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ).
- 8 Μαρτίου 2023: Κρατούμενος,αυτοτραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αλλεπάλληλα τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο και υποβλήθηκε σε πάνω από 20 συρραφές. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από πηγές, δεν δόθηκε επίσημη ενημέρωση μέσω ανακοίνωσης)
- Μάρτιος 2023: Καταχώρηση υπόθεσης εναντίον γυναίκας κατάδικου για υπόθεση ναρκωτικών, για την οποία συνελήφθησαν και άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων γιατρός. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ, δεν δόθηκε επίσημη ενημέρωση, ούτε από Φυλακές, ούτε από Αστυνομία)
- Μάρτιος 2023: Κρατικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και η Πρόεδρος της Βουλής, ενημερώθηκαν από τον Αρχηγό Αστυνομίας για απειλές σε βάρος τους που προέρχονταν από τις Κεντρικές Φυλακές (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ και social media).
- 28 Απριλίου 2023: Υπόδικος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, την ώρα που πραγματοποιούσε την πρώτη της επίσκεψη, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου. Ο υπόδικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και είχε εισαχθεί στην Εντατική (σ.σ γνωστοποιήθηκε από πηγές).
- 5 Ιουνίου 2023: Συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος την ίδια ημέρα πρόσωπο, σε σχέση με πληροφορίες περί σχεδιαζόμενης δολοφονίας σε βάρος κρατικού αξιωματούχου.Στην ίδια υπόθεση, η Αστυνομία ενέπλεκε κατάδικο των Κεντρικών Φυλακών (σ.σ γνωστοποιήθηκε από πηγές στα ΜΜΕ)
- 3 Ιουλίου 2023: Ανακοινώθηκε διοικητική έρευνα που διέταξε ο αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών σε εκπρόσωπο της Συντεχνίας Ισότητας,επειδή προέβη σε δηλώσεις αναφορικά με το περιστατικό της πτώσης κομματιών μπετόν από την οροφή κελιού πάνω σε κρατούμενο (σ.σ γνωστοποιήθηκε από τους δεσμοφύλακες).
- 5 Ιουλίου 2023: Έρευνες στο κελίυπόδικου για τρομοκρατία. Κατασχέθηκε ένα κινητό. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από πηγές στα ΜΜΕ)
- 25 Ιουλίου 2023: Απέδρασε υπόδικος, που ήταν υπό την ευθύνη των Φυλακών, από το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας.
- 27 Ιουλίου 2023: Κρατούμενος ισχυρίστηκε πως κατάπιε λεπίδες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ωστόσο ο αναπληρωτής Διευθυντής με ανακοίνωση του το διέψευσε, λέγοντας πως εξετάστηκε χωρίς να προκύψει οτιδήποτε.
- 2 Αυγούστου 2023: Σε διαθεσιμότητα δεσμοφύλακας-λοχίας των Κεντρικών Φυλακών, ο οποίος μετέβαινε στα κατεχόμενα, ώστε να ανεφοδιαστεί με καύσιμα, ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ)
- 2 Σεπτεμβρίου: Συνελήφθη και καταχωρήθηκε υπόθεση εναντίον κρατούμενου που ήταν στο βραχιολάκι αλλά συμμετείχε στα επεισόδια στη Λεμεσό, ενώ θα έπρεπε να βρισκόταν στην οικία του σε άλλη επαρχία. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ)
- 19 Σεπτεμβρίου 2023: Κρατούμενος αποπειράθηκε να θέσει τέρμα στη ζωή του. Το περιστατικό γνωστοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Φυλακισμένων.
- 21 Σεπτεμβρίου 2023: Άγρια συμπλοκή στις Κεντρικές Φυλακές, έπειτα από την οποία τραυματίστηκαν δύο δεσμοφύλακες, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονταν. Από την άλλη ο αναπληρωτής Διευθυντής ανέφερε πως οι δεσμοφύλακες μετέβησαν στο νοσοκομείο «προληπτικά». (σ.σ γνωστοποιήθηκε από μέλη του προσωπικού)
- 23 Σεπτεμβρίου 2023: Δικηγόρος απέστειλε επιστολή και κατήγγειλε πως στην συγκεκριμένη ημέρα, πελάτη τους «δέχθηκε επίθεση από συγκρατούμενούς του με τη βοήθεια/συνδρομή/παρουσία αξιωματικού της πτέρυγας στην οποία βρίσκεται και βαριάνων. Δύο εβδομάδες νωρίτερα ο εν λόγω κατάδικος «είχε δεχθεί επίθεση από άλλον συγκρατούμενο ο οποίο και τον χτύπησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού, χωρίς να δημιουργηθεί περαιτέρω συμπλοκή». (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ)
- 24 Σεπτεμβρίου 2023: Με εκσπλάχνωση στο νοσοκομείο κρατούμενος.Ο κρατούμενος βρισκόταν σε κατάσταση εκτός ελέγχου και έτρεχε ξυπόλητος στη Φυλακή, εκτός της πτέρυγας του, ενώ έγινε κατορθωτό να ακινητοποιηθεί κοντά σε κάγκελα, στα οποία υπάρχουν συρματοπλέγματα και από τα οποία προκλήθηκαν τα τραύματα (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ).
- 27 Σεπτεμβρίου 2023: Έφοδος και σύλληψη δύο κατάδικων για ναρκωτικά. Καταχώρηση υπόθεση εναντίον κατάδικου για διακίνηση ναρκωτικών με συνεργασία προσώπων εκτός φυλακής. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ όταν οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο, δεν υπήρχε ενημέρωση ούτε από την Αστυνομία)
- 2 Οκτωβρίου 2023: Δύο κρατούμενοι μεταφέρονται στο νοσοκομείο, με τις πληροφορίες ενώπιον του Συνδέσμου Φυλακισμένων να κάνουν λόγο για απόπειρες αυτοκτονίας, εξού και απέστειλε επιστολή ζητώντας ενημέρωση. Σε ότι αφορά τον ένα εκ των δύο, που αφορούσε κρατούμενο της Πτέρυγας 10, η μητέρα του σε δημόσιες δηλώσεις της, ανέφερε πως την ενημέρωσε ο γιος της πως αποπειράθηκε να θέσει τέρμα στη ζωή του, ενώ η ίδια δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Φυλακισμένων)
- 10 Οκτωβρίου 2023: Συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών, έπειτα από την οποία τραυματίστηκε ένας δεσμοφύλακας. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από τα μέλη του προσωπικού)
- 12 Οκτώβριος 2023: Έφοδος και συλλήψεις για σχεδιαζόμενο φόνο και απειλές στην Πάφο. Εντοπίστηκαν επτά κινητά, 22 κάρτες sim, αριθμός συρμάτων και βυσμάτων, ένας φορτιστής και ναρκωτικά. (σ.σ γνωστοποιήθηκαν οι συλλήψεις από την Αστυνομία)
- 2 Νοεμβρίου 2023: Υπόδικος προβαίνει σε δεύτερη καταγγελία, την οποία έκανε και ενώπιον Δικαστηρίου, για ξυλοδαρμό του στις Κεντρικές από συγκατηγορούμενους του, με την Αστυνομία να προχωρεί σε διερεύνηση. (σ.σ γνωστοποιήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου)
- 10 Νοεμβρίου 2023: Έρευνες στις Φυλακές και σε συγκεκριμένα κελιά στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης δολοφονίας του Θανάση Καλογερόπουλου. Εντοπίστηκαν κινητά και κάρτες sim. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από την Αστυνομία)
- 15 Νοεμβρίου 2023: Συνελήφθη δεσμοφύλακας για εισαγωγή ναρκωτικών στις Κεντρικές (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ, με την Αστυνομία να επιβεβαιώνει)
- 17 Νοεμβρίου 2023: Συνελήφθη κατάδικος για την πιο πάνω υπόθεση εισαγωγής ναρκωτικών για την οποία συνελήφθη δεσμοφύλακας που παραπέμφθηκε σε δίκη. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ, με την Αστυνομία να επιβεβαιώνει)
- 27 Δεκεμβρίου 2023: Χειροπέδες σε αρχιδεσμοφύλακα των Κεντρικών Φυλακών για ναρκωτικά. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ, με την Αστυνομία να επιβεβαιώνει)
- 30 Δεκεμβρίου 2023: Συνελήφθησαν δύο κατάδικοι για την εισαγωγή ναρκωτικών και ποτών στις Φυλακές. Πρόκειται για την δεύτερη υπόθεση εναντίον δεσμοφύλακα. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ, με την Αστυνομία να επιβεβαιώνει)
- 7 Ιανουαρίου 2024: Συνελήφθη ισοβίτης για εισαγωγή ναρκωτικών. Λίγες ημέρες νωρίτερα συνελήφθη η σύζυγος του. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ, με την Αστυνομία να επιβεβαιώνει)
- 18 Ιανουαρίου 2024: Έρευνες στις Κεντρικές για τον εμπρησμό στο όχημα της δημόσιας κατηγόρουστην Πάφο. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ)
- 28 Ιανουαρίου 2024: Νέα έρευνα στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης εμπρησμού οχήματος δημόσιας κατηγόρου. Εντοπίστηκαν δύο κινητά και μικρή ποσότητα ναρκωτικών. (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ)
- 30 Ιανουαρίου 2024: Κατάδικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τραυματισμένος, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε περασμένο λεπτό μεταλλικό αντικείμενο στις δυο παρειές του προσώπου του, με αποτέλεσμα να είναι τραυματισμένα τα μαλακά μόρια του προσώπου του (σ.σ γνωστοποιήθηκε από τη Διεύθυνση των Φυλακών με ανακοίνωση).
- 1 Φεβρουαρίου 2024: Έφοδος στις Φυλακές και έρευνα σε κελί κατάδικου για «σχεδιαζόμενο φόνο», σύμφωνα με την Αστυνομία. Κατασχέθηκε ένα κινητό αλλά δεν έγινε σύλληψη, με βάση τις πληροφορίες της Αστυνομίας (σ.σ γνωστοποιήθηκε από ΜΜΕ).
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς με τα πιο πάνω, τα οποία ήταν αυτά που έγιναν γνωστά, όχι από τη Διεύθυνση αλλά τα περισσότερα από πηγές εντός και εκτός Φυλακών, το ημερολόγιο ήταν αρκετά πλούσιο μέσα σε ένα χρόνο. Βέβαια, θα πρέπει να λεχθεί για άλλη μια φορά, πως κάποια περιστατικά ή φαινόμενα, δεν καταγράφονται μόνο στις Φυλακές της Κύπρου, αλλά ανά το παγκόσμιο, ενώ είναι ουτοπία να θεωρεί κανείς πως θα εξαλειφθούν πλήρως, ειδικά όταν δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός. Επιπρόσθετα, κάποια φαινόμενα ή προβλήματα, πάντα υπήρχα και θα υπάρχουν, ανεξαρτήτως με το πότε, πώς και γιατί αναδεικνύονται, ενώ το ζητούμενο είναι να καταγράφονται στον ελάχιστο βαθμό.
Οι Κεντρικές Φυλακές, από τον Ιανουάριο του 2023, πέρασαν στην ουσία στα χέρια της Αστυνομίας, αν και οι κανονισμοί του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρουν ρητά πως στη διοίκηση δεν θα πρέπει να βρίσκεται πρόσωπο που προέρχεται από αστυνομική ή στρατιωτική αρχή, κυρίως λόγω του ότι υπάρχει διαφορετική νοοτροπία και πως δεν μπορεί ο διώκτης να αναλάβει σωφρονιστικό ρόλο. Έπειτα από την αποχώρηση της Άννας Αριστοτέλους, που κατατάσσεται ως η μακροβιότερη Διευθύντρια, τα ηνία ανέλαβε ο Ιωάννης Καπνουλλάς, προερχόμενος από τις τάξεις της Αστυνομίας, ο οποίος ένα χρόνο μετά… τράπηκε σε φυγή. Σημειώνεται, για χάρη της ιστορίας, πως η Άννα Αριστοτέλους, ανέλαβε τα ηνία σε μια περίοδο που οι Φυλακές ήταν ένα χάος, με απανωτές αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμούς, βασανιστήρια, κακομεταχείριση, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και καταδίκες της Κύπρου από τα Ευρωπαϊκά Όργανα, ενώ κάθισε στην καυτή καρέκλα, στην οποία όμως παρέμεινε για οκτώ χρόνια, που ουδείς τότε ήθελε να καθίσει.
Με βάση τα όσα άρχισαν να καταγράφονται μετά το 2020, χρονιά κατά την οποία υπήρχαν γενικότερες ανακατατάξεις (σ.σ όχι στις Φυλακές), τα οποία κορυφώθηκαν με τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, η Αστυνομία έδειχνε να προκρίνει το διορισμό αστυνομικού στη θέση της Διεύθυνσης, με την οποία στο μεταξύ είχε ανοιχτούς λογαριασμούς και αποτελούν κοινό μυστικό κάποιες παρασκηνιακές ενέργειες στην επικοινωνιακή της σκακιέρα, που είχαν την δική τους σημασία, ειδικότερα σε ότι αφορά το κλίμα που δημιουργείτο ή επιχειρείτο να δημιουργηθεί γύρω από τις Φυλακές.
Με εισήγηση του Αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, προς την τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, στη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή Φυλακών, διορίστηκε ο Ιωάννης Καπνουλλάς, ο οποίος ήταν βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου. Δηλαδή, κατείχε μια θέση στα υψηλά δώματα της Αστυνομίας, με 34 χρόνια υπηρεσίας όπως ο ίδιος υπέδειξε και ως εκ τούτου θεωρείτο έμπειρος αξιωματικός της Αστυνομίας, ώστε να χειριστεί πολύπλοκα θέματα που θα έβρισκε μπροστά του, όποια και αν ήταν αυτά.
Σίγουρα η φυγή του δεν ξάφνιασε όσους παρακολουθούσαν την κατάσταση όπως εξελίχθηκε στις Φυλακές, αφού πέραν των υποθέσεων που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, υπήρχαν μέτωπα εντός του Σωφρονιστικού Ιδρύματος από δύο κατευθύνσεις, δηλαδή τόσο από κρατούμενους όσο και από δεσμοφύλακες. Εξάλλου, υπήρχε φημολογία - εντός και εκτός Φυλακών – η οποία έκανε λόγο πως επίκειται η αποχώρηση του.
Σε ό,τι αφορά τους λόγους που παραιτήθηκε, πέραν του τι αναφέρουν πληροφορίες από διάφορες πηγές, εντός και εκτός Φυλακών, κάποιες από τις οποίες συγκρούονται με αυτές που ανακοινώθηκαν, ο Ιωάννης Καπνουλλάς από τη μια επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, από την άλλη λόγους αξιοπρέπειας, σωματικής και ψυχικής κόπωσης, ενώ αλλού γράφτηκε πως δεν έτυχε στήριξης. Επιπρόσθετα, απαντώντας περί πολιτικών πιέσεων να παραιτηθεί, στον απόηχο και των υποθέσεων που δημιουργούσαν περιρρέουσα γύρω από τις Φυλακές, «πρόσωπα από το περιβάλλον του», ανέφεραν πως πάντα συνέβαιναν στις Φυλακές αλλά έμεναν στο σκοτάδι και πως τώρα άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια. Επιπρόσθετα, διέρρευσε πως είχε υποβάλει ξανά παραίτηση τον Οκτώβριο του 2023, κάτι που δεν είχε γνωστοποιηθεί τότε, ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.
Όποιος και αν τελικά ήταν ο λόγος παραίτησης του Ιωάννη Καπνουλλά, η ουσία των εξελίξεων, είναι άλλη. Ότι η Αστυνομία, την οποία εκπροσωπούσε ο βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής της στην Επαρχία Αμμόχωστο, σήκωσε τα χέρια ψηλά και παραδόθηκε, δείχνοντας πως τελικά δεν μπορεί να χειριστεί το κεφάλαιο Κεντρικές Φυλακές, στις οποίες προηγουμένως κουνούσε το δάκτυλο και μιλούσε με «θα έπρεπε».
Πέραν της σωφρονιστικής πολιτικής, που όλες οι πλευρές από τις Κεντρικές συμφωνούσαν πως δεν υπήρχε, σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, είτε αυτά αφορούν οργάνωση εγκλημάτων, κινητά, συμπλοκές και οποιαδήποτε παρόμοιας φύσεως θέματα, στα οποία επικεντρωνόταν η Αστυνομία, ποιο ήταν το αποτέλεσμα επί της ουσίας, πέραν των επικοινωνιακών αφηγημάτων; Καταγράφηκαν μια σειρά από υποθέσεις, δίνοντας άλλοθι πως συνέβαιναν και στο παρελθόν αλλά δεν γνωστοποιούνταν, αν και θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο να γινόταν απόπειρα φόνου και να μην ενημέρωνε άμεσα – τότε – η Αστυνομία. Ή να συλλαμβάνονταν κατάδικοι και να έμενε μυστικό, ή να υπήρχαν διαδοχικές απόπειρες αυτοκτονίας και να μην το μάθαινε κανείς, ή να απειλούνταν κρατικοί αξιωματούχοι και να μην γνωστοποιείτο, ή να γίνονταν «μυστικές» έρευνες, για τις οποίες υπήρχε περίπτωση που το γνωρίζαμε εκ των προτέρων από μέλη της Αστυνομίας...
Ακόμα όμως και έτσι να είναι, δηλαδή ο κ. Καπνουλλάς να ανέλαβε προβλήματα, δεδομένου πως υπήρχε άριστη συνεργασία με την Αστυνομία από την οποία προερχόταν, όπως διαμηνυόταν, δεν θα έπρεπε να μειωθούν αυτές οι υποθέσεις; Ποια τα αποτελέσματα αυτού του ενός χρόνου σε ότι αφορά την οργάνωση εγκλημάτων; Γιατί μετρώντας τις πιο πάνω υποθέσεις περί τούτου, εξάγονται συγκεκριμένα συμπεράσματα. Όπως επίσης και στο θέμα με τα κινητά και τα ναρκωτικά. Οι υποθέσεις, με βάση αυτές που οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, δείχνουν μείωση ή αύξηση;
Από την άλλη, έγιναν σε αρκετές περιπτώσεις «συντονισμένες έρευνες από την Αστυνομία», στα πλαίσια διερεύνησης υποθέσεων, όπως αυτές καταγράφονται πιο πάνω. Δηλαδή, επιστρατεύτηκαν δεκάδες πάνοπλα μέλη, για να εκτελέσουν διάφορα εντάλματα. Ποιο το αποτέλεσμα; Να εντοπίζονται μερικά κινητά ή και καθόλου. Από εκεί και πέρα, πέραν της περιρρέουσας που δημιουργείτο, «άνθρακας ο θησαυρός». Και αυτό διότι, σημασία έχει πόσοι συνελήφθησαν, για πόσους υπάρχει μαρτυρία και πόσοι οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου και καταδικάστηκαν. Διαφορετικά, πρόκειται απλά για ένα φιάσκο, με τον στόχο να μην επιτυγχάνεται.
Αναμφίβολα, οι Κεντρικές Φυλακές, είναι ένα νευραλγικό πόστο, με πολύπλοκα και ιδιάζοντα θέματα, τα οποία θα έπρεπε να γνωρίζει ο Ιωάννης Καπνουλλάς αλλά και ο οποιοσδήποτε αναλάβει αυτή τη θέση. Σίγουρα ο κ. Καπνουλλάς είχε να διαχειριστεί διάφορα θέματα, όπως και οι προκάτοχοι του και ο διάδοχος του. Συμπερασματικά όμως, με τη φυγή του στον ένα χρόνο, και δεδομένου πως ήταν δική του απόφαση, για οποιοδήποτε λόγο, διαφάνηκε αφενός πως αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης θέσης και αφετέρου, να διαχειριστεί καταστάσεις, για τις οποίες η Αστυνομία κουνούσε το δάκτυλο και έδειχνε να γνωρίζει πώς να βάλει τάξη στο «εκκολαπτήριο εγκλημάτων», όπως αποκαλείται πολλές φορές από ορισμένους στην Αστυνομία. Εκ του αποτελέσματος όμως και δεδομένου της παραίτησης Καπνουλλά μόλις σε ένα χρόνο, τα συμπεράσματα είναι αντίθετα και ως εκ τούτου, εύλογα προκύπτει ένα ερώτημα. Ποιος ευθύνεται για τα εγκλήματα που διοργανώνονται σήμερα από τις Φυλακές, που διοικούνται από την Αστυνομία;
Όπως γράφτηκε πολλές φορές, το βάρος της εξιχνίασης για οποιαδήποτε υπόθεση, πέφτει αποκλειστικά στην Αστυνομία. Από όπου και αν διαπράττεται ένα έγκλημα. Τα χαμηλά ποσοστά εξιχνίασης στις σοβαρές υποθέσεις (δολοφονίες, εμπρησμοί, βομβιστικές επιθέσεις κτλ), αφενός ενθαρρύνουν τους ιθύνοντες και αφετέρου δείχνουν πως η Αστυνομία δεν έχει το πάνω χέρι. Το ζήτημα είναι πολύπλοκο και βαθύ, το οποίο για να επιλυθεί, δεν χρειάζονται άλλοθι προς κάλυψη αδυναμιών, αλλά τρόποι για επίλυση του. Ένα ζήτημα, στο οποίο η διαφθορά γενικότερα διαδραματίζει το δικό της ρόλο.
Και από την άλλη, θα πρέπει να γίνει κατανοητό τουλάχιστον στην πολιτεία, πως οι Κεντρικές Φυλακές δεν αποτελούνται από πέντε ή δέκα άτομα που ενδεχομένως να προβαίνουν σε παράνομες πράξεις. Αποτελούνται από πέραν των 1000, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ευάλωτοι, και σκοπός είναι ο Σωφρονισμός και η ετοιμασία τους για επανένταξη στην κοινωνία. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, η οποία επισκιάζεται από την μικρή, παρασυρόμενη πολλές φορές από παιχνίδια, τα οποία λειτουργούν σε βάρος της πλειοψηφίας. Γιατί η μειοψηφία, είτε έχει είτε όχι κινητό, αυτό που θέλει θα το κάνει. Τρόποι υπάρχουν αρκετοί, χωρίς να σημαίνει πως δεν πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για εξάλειψη φαινομένων. Το αντίστοιχο συμβαίνει και στην ελεύθεροι κοινωνία. Το ζητούμενο όμως, είναι να καταφέρνει να «κερδίσει» η Αστυνομία, με το σωστό τρόπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αστυνόμευση των Κεντρικών, η χαμένη ουσία στη βαβούρα και η υποκρισία