Κατήγγειλε Αστυνομία στη CPT ο Ευσταθίου-Ζητά έρευνα για την έφοδο με κουκούλες και χωρίς ένταλμα στις Κεντρικές

Εξηγήσεις για τους λόγους που η Αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα εντός του κελιού του Αζέρου, χωρίς ένταλμα και με κουκούλες, λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης για την οποία είναι υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές για υπόθεση τρομοκρατίας και σχεδιαζόμενη δολοφονία, ζητά ο δικηγόρος του, Ευστάθιος Ευσταθίου, ο οποίος προχώρησε σε καταγγελία στην Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), καθώς πρόκειται για ενέργεια, που όπως υποδεικνύεται, αντιβαίνει των ευρωπαϊκών οδηγιών και συστάσεων της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνες Αστυνομίας στις Φυλακές-Κατασχέθηκε κινητό από υπόδικο για τρομοκρατία

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα μέλη της Αστυνομίας εισήλθαν στο κελί του Αζέρου, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει δικαστικό ένταλμα έρευνας, όπως προνοεί η νομοθεσία, έχοντας μάλιστα καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, κάτι που από τη μια απαγορεύεται με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες και μάλιστα επί προηγούμενης δεκαετίας η Κύπρος καταδικάστηκε για αυτές τις πρακτικές, ενώ από την άλλη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δικηγόρου του. Ως εκ τούτου, ο δικηγόρος του υπόδικου, αφού ενημερώθηκε σχετικά από τον πελάτη του, προέβη σε επίσημη καταγγελία κατά της Αστυνομίας προς την Επιτροπή CPT, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση. Αυτό που ζητά ο δικηγόρος του Αζέρου είναι να δοθούν οι λόγοι πίσω από την απόφαση για την ξαφνική έρευνα και τι πληροφορίες υπήρχαν που τους οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια, καθώς και εξηγήσεις για τις κουκούλες που φορούσαν τα μέλη της Αστυνομίας.

Μέσω επιστολής που στάλθηκε στην CPT, με κοινοποίηση στα αρμόδια όργανα του κράτους, όπως είναι η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, ο δικηγόρος του Αζέρου, Ευστάθιος Ευσταθίου, αναφέρει πως «η έρευνα της Αστυνομίας έγινε 24 ώρες πριν την έναρξη της δίκης του πελάτη του, για την οποία κρατείται υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές (σ.σ. συνελήφθη για υπόθεση τρομοκρατίας το 2021) και θεωρούν ότι ήταν στοχευμένη». Μάλιστα, κάνει λόγο «για υποτιμητική και εξευτελιστική μεταχείριση» του πελάτη του από τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς, ενώ τονίζει πως «η έρευνα έγινε παραβιάζοντας αρχές που η ίδια η CPT έχει ορίσει, όπως και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Στην επιστολή επισημαίνεται πως «η Αστυνομία δεν έχει καμία εξουσία για να εισέλθει στις Κεντρικές Φυλακές χωρίς ένταλμα έρευνας, καθώς μόνο οι δεσμοφύλακες έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στα κελιά, ακολουθώντας ωστόσο το νόμο».

Κρατά αποστάσεις το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Από την έρευνα της Αστυνομίας στο κελί του Αζέρου και του συγκάτοικού του, που είναι επίσης υπόδικος για την ίδια υπόθεση, εντοπίστηκε ένα κινητό τηλέφωνο, καθώς και ένα χειρόγραφο αρχείο, στα Πακιστανικά και οι Αρχές εξετάζουν σε ποιον ανήκουν.

Παρά το γεγονός πως το θέμα προσλαμβάνει πλέον διαφορετικές διαστάσεις, δεδομένου και της καταγγελίας που έγινε από τον δικηγόρο στη CPT, που το κράτος πρέπει να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις και να ακολουθεί τις συστάσεις, εξού και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις περί σωφρονιστικής πολιτικής στα πρότυπα ευρωπαϊκών οδηγιών, όπως μάλιστα ανέφερε και σε δηλώσεις του προεκλογικά ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εντούτοις κληθείς να τοποθετηθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς την καταγγελία και των ισχυρισμών για επιχείρηση με κουκούλες που αντιβαίνουν της πολιτικής, αλλά ειδικότερα των κανονισμών, ανέφερε πως δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Όπως ανέφερε, «πρόκειται για υπηρεσιακά θέματα της Αστυνομίας», χωρίς να επιθυμεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Από την πλευρά της η Αστυνομία, επίσης δεν θέλησε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Άρχισε η δίκη του Αζέρου για την υπόθεση τρομοκρατίας

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος του Αζέρου θεωρεί πως η έφοδος της Αστυνομίας στο κελί του Αζέρου δεν ήταν τυχαία, αφού το πρωί παρουσιάστηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, στην πρώτη του ακροαματική διαδικασία, για την υπόθεση τρομοκρατίας, που συνελήφθη το 2021.

Κατά την πρώτη δικάσιμο έγινε η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και παρουσιάστηκε μία μακρά λίστα με τεκμήρια. Από το πρώτο τεκμήριο που παρουσιάστηκε, που ήταν 700 τούρκικες λίρες, η υπεράσπιση έδειξε τις προθέσεις της, καθώς το αμφισβήτησε, ενώ ξεκαθάρισε πως πρόκειται να αμφισβητήσει όλα τα τεκμήρια που θα παρουσιάσει ενώπιον του Δικαστηρίου η Κατηγορούσα Αρχή.

Επί της ουσίας, πρόθεση της υπεράσπισης του Αζέρου είναι να κινηθεί σε δύο πυλώνες. Ο ένας αφορά στον τρόπο που η Αστυνομία συνέλλεξε τα στοιχεία, καθώς θεωρεί πως οτιδήποτε βρίσκεται στην κατοχή της Αστυνομίας, στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης, ήταν προϊόν παραβίασης συνταγματικών δικαιωμάτων του κατηγορούμενου, με την υπεράσπιση να κάνει λόγο για παράνομη παρακολούθησή του, από την Αστυνομία σε συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες από το εξωτερικό.

Όσον αφορά στο δεύτερο πυλώνα, η υπεράσπιση αναμένεται να προβάλει ότι η Αστυνομία, στα πλαίσια της διερεύνησης, έχει προβεί σε παραβίαση συνταγματικών επιταγών, όπως είναι το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα και θα τοποθετηθεί η Κατηγορούσα Αρχή, στα όσα έχει προβάλει η υπεράσπιση και ουσιαστικά αναμένεται να γίνει δίκη εντός της δίκης.

Δειτε Επισης

Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Χειροπέδες σε 19χρονο για κλοπές από οχήματα στη Λάρνακα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Δημοσιοποιείται το αποτέλεσμα των ανώνυμων καταγγελιών στην Αρχή-Η ενημέρωση για τις πρώτες δύο αποφάσεις