Έξι υποψήφιοι, μια έκπληξη και μια απόρριψη-Στη μάχη των Ευρωεκλογών ρίχνεται ο ΔΗΣΥ

Με έξι υποψηφίους για τις Ευρωεκλογές αλλά χωρίς υποψήφιο για τη Δημαρχία Λάρνακας ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ το Σάββατο. Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε πρώτος έκοψε το νήμα ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, δεύτερος ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, τρίτος ο Λουκάς Φουρλάς και τέταρτος ο Χρίστος Αγγελίδης, αφήνοντας εκτός ψηφοδελτίου τον αντιπρόεδρο Μάριο Πελεκάνο και τον Ονησίφορο Ιορδάνους. Στο ψηφοδέλτιο βρίσκονται επίσης η Ελένη Σταύρου και η Χριστιάνα Ξενοφώντος. Ωστόσο, περισσότερος λόγος γίνεται μετά τη λήξη της συνεδρίας για το ζήτημα της Λάρνακας, καθώς η πρόεδρος, Αννίτα Δημητρίου, ανακοίνωσε την πρότασή της για υποψηφιότητα του αντιπροέδρου και βουλευτή του κόμματος Γιώργου Κάρουλλα, ο οποίος γνωστοποίησε σε όλους ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος.

Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, ο ΔΗΣΥ έχει πλέον ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο αποκλειστικά από δικά του στελέχη -καθώς η Αννίτα Δημητρίου δεν άσκησε το δικαίωμά της για κατ’ επιλογήν υποψήφιο- εκ των οποίων οι δύο (Φουρλάς και Σταύρου) είναι νυν ευρωβουλευτές και οι δύο (Πετρίδης και Χατζηπαντέλα) πρώην Υπουργοί της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Σε σχέση με τη γεωγραφική κατανομή του ψηφοδελτίου, από τη Λευκωσία είναι ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και η Χριστιάνα Ξενοφώντος (η οποία είναι μέλος της Επαρχιακής Κερύνειας), ο Λουκάς Φουρλάς και η Ελένη Σταύρου προέρχονται από τη Λεμεσό και ο Χρίστος Αγγελίδης και ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα από την Αμμόχωστο. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν υποψηφιότητες από την Πάφο και τη Λάρνακα.

Σχεδόν όλα τα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο θεωρούνται αναγνωρίσιμα από το ευρύ κοινό, ενώ και οι έξι είναι καλά γνωστοί στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ, γεγονός που θεωρείται συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να συστηθούν αλλά να ξεδιπλώσουν τις θέσεις και το όραμά τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας.

Η πρόεδρος του κόμματος χρησιμοποίησε το βήμα του Πολιτικού Γραφείου για να τονίσει πως «ο ΔΗΣΥ θα τα καταφέρει γιατί γεννήθηκε νικητής. Και εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει νικητής». «Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπορεί να μην είναι πρώτο κόμμα, και γι’ αυτή την πρωτιά πρέπει όλοι και όλες ανεξαιρέτως να παλέψουμε και θα την κατακτήσουμε, όπως εμείς ξέρουμε να μην το βάζουμε κάτω», υπογράμμισε. Έστειλε, ταυτόχρονα, μηνύματα ενότητας, σχολιάζοντας εμμέσως την εσωκομματική κρίση που εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες. «Μάθαμε να μιλάμε ανοικτά ακόμη και να διαφωνούμε ανοικτά, ξέρουμε όμως πολύ καλά την κρίσιμη στιγμή να ενεργοποιούμε εσωτερικούς μηχανισμούς αυτοάμυνας και να γινόμαστε ένα αρραγές μέτωπο, για να πετύχουμε την αποστολή μας, και είναι αυτή η κρίσιμη ώρα», ανέφερε.

Η κ. Δημητρίου κάλεσε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές και αντιπαραθέσεις. «Να μην επιτρέψουμε σε όσους εμβόλιμα προσπαθούν να δημιουργήσουν περιρρέουσα ότι ο ΔΗΣΥ έχει κολλήσει στην εσωστρέφεια και θα περάσει στη δεύτερη θέση να γευτούν τη δικαίωση. Να ενεργοποιήσουμε κάθε εσωτερικό μηχανισμό για την ενότητα», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπορεί να μην είναι πρώτο κόμμα, και γι’ αυτή την πρωτιά πρέπει όλοι και όλες ανεξαιρέτως να παλέψουμε και θα την κατακτήσουμε, όπως εμείς ξέρουμε να μην το βάζουμε κάτω».

Η ψηφοφορία έκρυβε και μία έκπληξη, καθώς για πέντε ψήφους έμεινε εκτός ο Μάριος Πελεκάνος, ο οποίος θεωρείτο φαβορί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο. Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, στις εσωκομματικές εκλογές του Μάϊου, ο κ. Πελεκάνος είχε έρθει πρώτος σε ψήφους ανάμεσα στα επτά στελέχη που διεκδικούσαν τις θέσεις των τριών αντιπροέδρων, συγκεντρώνοντας συνολικά 9455 σταυρούς, εξού και θεωρείται παράξενο που δεν κατάφερε να εξασφαλίσει θέση. Η εξήγηση μπορεί να είναι ότι ο κ. Πελεκάνος υπέστη κάποια φθορά, ως υπεύθυνος για την επαρχία Πάφου, στην οποία επικεντρωνόταν η κρίση τις προηγούμενες ημέρες αλλά και το γεγονός πως τα συλλογικά όργανα έχουν διαφορετικά κριτήρια από τις βάσεις των κομμάτων όταν λαμβάνουν αποφάσεις. Ωστόσο περισσότερο στα Συναγερμικά πηγαδάκια συζητείται ο ένας εκ των δύο άλλων αντιπροέδρων, Γιώργος Κάρουλλας, ο οποίος προτάθηκε από την Αννίτα Δημητρίου για τη Δημαρχία Λάρνακας και απέρριψε το ενδεχόμενο να κατέλθει, παρά την πίεση που δέχθηκε.

Για πολλούς αποτελεί ερώτημα γιατί η πρόεδρος του κόμματος προέβη σε αυτή την κίνηση ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου, ενώ γνώριζε εκ των προτέρων ότι ο κ. Κάρουλλας δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει τη Δημαρχία. Μάλιστα, οι παρόντες αναφέρουν ότι ήταν ξεκάθαρο σε αυτούς ότι ήρθε σε δύσκολη θέση κατά την αναφορά της κ. Δημητρίου και ήταν πολύ έκδηλο. Σε μήνυμα που απέστειλε στα μέλη, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ έγραψε πως «επιθυμώ να σας αναφέρω ότι η πρόεδρος του κόμματος και άλλα ηγετικά στελέχη έθεσαν ενώπιον μου το ενδεχόμενο να κατέλθω ως υποψήφιος δήμαρχος Λάρνακας. Ευγενικά απορρίπτω την πρόταση την πρόταση όπως είχα αναφέρει επανειλημμένα στις συζητήσεις μέχρι και μία ώρα πριν τη σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου σήμερα και συνεχίζω να υπηρετώ ως αντιπρόεδρος και βουλευτής Αμμοχώστου».

Είναι καλά γνωστό ότι στον ΔΗΣΥ υπάρχει δυστοκία στον Δήμο Λάρνακας, καθώς ο νυν δήμαρχος, Ανδρέας Βύρας, είναι αρκετά δημοφιλής και θεωρείται πως έχει πολύ ψηλές πιθανότητες για επανεκλογή. Έχει εξασφαλίσει και την στήριξη του ΑΚΕΛ και δυνάμεων του Κέντρου, ενώ ο ΔΗΣΥ θα κατέλθει με λίγη ή καθόλου υποστήριξη από τρίτα κόμματα, με τον βουλευτή του ΕΛΑΜ Σωτήρη Ιωάννου να ετοιμάζεται να ριχθεί στη μάχη από τα δεξιά. Για αυτό το ενδιαφέρον των στελεχών δεν ήταν μεγάλο, με την κ. Δημητρίου να πλέκει το εγκώμιο του αντιπροέδρου του κόμματος, καθώς φάνταζε ως ιδανική λύση. Ο κ. Κάρουλλας είναι αγαπητός, εκλέξιμος και, παρόλο που είναι βουλευτής Αμμοχώστου, ζει στη Λάρνακα. Θα ήταν, συνεπώς, μια πολύ καλή επιλογή, αν ήταν πρόθυμος να ριχθεί στην μάχη των δημοτικών. Πλην όμως, όπως φάνηκε, δεν ήταν κάτι που ήθελε να πράξει και οι παρευρισκόμενοι περιγράφουν ως πολύ άβολο το σκηνικό που εκτυλίχθηκε και κάτι που, σε συνδυασμό με το κακό αποτέλεσμα του Μάριου Πελεκάνου, θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Δειτε Επισης

Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό του θεσμού των ΣΥΟΠ-Όσα αλλάζουν
Σ. Κυριακίδου: Η Κύπρος μπορεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην υγεία
Την αλληλεγγύη της ΕΕ στις προσπάθειες για το Κυπριακό επαναβεβαίωσε η Μέτσολα
K. Ευσταθίου: Η ΕΕ είναι ανήμπορη να επιβληθεί στην Τουρκία
Σ. Παπαδούρης: Η ΕΕ να εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό
Ο εκσυγχρονισμός του θεσμού των ΣΥΟΠ και υλοποίησης των 14 μέτρων για τους τ/κ ενώπιον του Υπουργικού
Επαναλαμβάνει τα πειθαρχικά μέτρα για αντάρτες ο ΔΗΣΥ-«Θα εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις»
Μ. Καρογιάν: Πολλές οι προκλήσεις 20 χρόνια μετά την ένταξη, μάχη ΔΗΠΑ για ΕΚ νέας εποχής
Ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού ζητά ο Μαρίνος Σιζόπουλος
A. Θεμιστοκλέους: Μπήκαμε στην ΕΕ για να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία όχι να τη χάσουμε