Σ. Παπαδούρης: Η ΕΕ να εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό

Η ΕΕ χρειάζεται να εμπλακεί περισσότερο και πιο καθοριστικά, ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια μας απέναντι στην κατοχική Τουρκία και να τροχιοδρομηθεί μια λύση βιώσιμη, χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις, είπε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης.

Σε ομιλία του στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Παρασκευή, για την 20η επέτειο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Παπαδούρης ανέφερε ότι αν και η ΕΕ διαδραμάτισε σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο, εντούτοις το κυπριακό ζήτημα παραμένει άλυτο, με τη Λευκωσία να είναι η μόνη διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. 

«Θεσμικά, πρωτίστως το άλυτο Κυπριακό, θα έπρεπε να απασχολεί εντονότερα την ΕΕ. Ναι, είναι σωστό να έχουν δυνατή οικονομία τα κράτη – μέλη. Ναι, είναι θεμιτό να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση, εκπαίδευση και εργασία των Ευρωπαίων πολιτών μεταξύ των κρατών μελών. Ναι, είναι σημαντική η οικονομική ενίσχυση των κρατών για κοινωνική ευημερία, όμως είναι επίσης σημαντικό να μπορεί και ο Κύπριος πολίτης να επιστρέψει στην πατρογονική του εστία, στη γη που δούλεψαν με τα χέρια τους οι παππούδες και οι γιαγιάδες του, στον τόπο όπου ξεχάστηκε μια ψυχή, στην Αμμόχωστο, την Κερύνεια, την Μόρφου, την Καρπασία», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «20 χρόνια στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ήρθε ο καιρός να δει ξανά ο δοκιμασμένος κυπριακός λαός να έρχονται μέρες ελπίδας, ευημερίας και προόδου, πάντα βασισμένες στις αρχές και αξίες της ΕΕ, παίρνοντας ως δεδομένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που πρέπει να απολαμβάνει το κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ». 

Η 1η Μαΐου, είπε ο κ. Παπαδούρης, είναι μία ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και είναι μία σημαντική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, ως μία προοπτική για τη συμμετοχή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, με την οποία μας συνδέουν κοινές πολιτιστικές αξίες.

Αδιαμφισβήτητα η ένταξη μας, σημείωσε, επέδρασε θετικά σε πολλά επίπεδα που αφορούν τα περιβαλλοντικά θέματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά ζητήματα.

«Η στοχοπροσήλωση της ΕΕ έχει επιφέρει αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα ζωής και του περιβάλλοντος της χώρας μας. Υπάρχει όμως, πολλή δουλειά να γίνει ακόμα μέχρι να φτάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί», συμπλήρωσε.

Είπε ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, συμπορεύεται με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, δουλεύοντας άοκνα προς την ενίσχυση πολιτικών που ωφελούν τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την επικράτηση της κλιματικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Είναι σημαντικό, τόνισε, να είμαστε πιο διεκδικητικοί και παραγωγικοί στα θέματα που αφορούν την Κύπρο και να ενισχύσουμε την κυπριακή φωνή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

«Η Κύπρος σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας, αντιμετωπίζει σωρεία ιδιαίτερων προβλημάτων που αφορούν την μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων από γειτονικές μας χώρες, τη γεωγραφική μας θέση, την ιδιαιτερότητά μας ως νησί και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του τουρκικού ιμπεριαλισμού που επέφερε από το 1974 μέχρι και σήμερα, τα πάνδεινα στον τόπο μας», συμπλήρωσε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

H ώρα της κρίσης! Ανακοινώνεται η απόφαση επί της αίτησης του Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή
Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον από ΟΗΕ με συμμετοχή του ΠτΔ
Πρόεδρος: Σαφής και πολύτιμη η στήριξη της Κίνας, όπως αποδεικνύεται στο ΣΑ του ΟΗΕ
Τους υποψήφιους νέους Επιτρόπους συναντά την Τετάρτη στο Μπερλεμόν η Φον ντερ Λάιεν
Συνάντηση Στιούαρτ με Προύντζο και Χαρμαντσί για επικαιροποίηση μηχανισμών συνεργασίας
Να μην στείλει η ΕΕ άλλα όπλα στην Ουκρανία, ζητά ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου
Συγχαρητήρια Παναγιώτου στον Κώστα Καδή-«Το χαρτοφυλάκιο διευρύνει τις ευκαιρίες συνεργασίας»
Η Μέτσολα έθεσε στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου Επιτρόπων όσο πιο αποτελεσματικά
Επιδοτεί την επιβάρυνση των καταναλωτών για την ηλεκτρική διασύνδεση το κράτος-25 εκατ. ευρώ ανά έτος για πέντε χρόνια
Άνοιγμα σημείου διέλευσης στα Λύμπια θέλουν οι κάτοικοι Λουρουτζίνας