Ανακάλεσε τελικά την άδεια, επέστρεψε ο Κατσουνωτός-Υπό μελέτη ακόμη το πόρισμα

Παρά το γεγονός πως είχε διαρρεύσει πως η Νομική Υπηρεσία από τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε παραδόθηκε το πόρισμα για το σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκει τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, για το οποίο ο ποινικός ανακριτής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εισηγείται την ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενός αστυνομικού και του βαρυποινίτη, θα προβεί σε ανακοινώσεις εντός δέκα ημερών, εντούτοις αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα, με τον Γενικό Εισαγγελέα να δηλώνει πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.   

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε πως η Νομική Υπηρεσία δεν έδωσε ποτέ χρονικές προθεσμίες και πως επρόκειτο για μια «εκτίμηση» από κάποια ΜΜΕ, λέγοντας πως «εμείς δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων, διότι το να μελετήσεις ένα πόρισμα δεν είναι εύκολη δουλειά», ενώ πρόσθεσε πως «είσαι υποχρεωμένος να μελετήσεις όλα τα στοιχεία, όλες τις μαρτυρίες, προφανώς μπορεί να χρειαστούν διευκρινίσεις, κτλ, Ποτέ δεν δώσαμε ημερομηνία, ούτε τώρα μπορώ να πω σε δέκα, σε είκοσι μέρες θα είναι τελειωμένο. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι όταν είναι έτοιμο θα ενημερωθείτε». 

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πως στα πλαίσια των εξετάσεων εξετάζεται και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Γιώργος Σαββίδης έδειξε άγνοια, ενώ απευθυνόμενος στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, εάν μελετάται κάτι τέτοιο, απάντησε αρνητικά, με τον Σάββα Αγγελίδη να αναφέρει πως. «στα πλαίσια μελέτης ενός πορίσματος μπαίνουν και κάποιες νομικές αρχές, είτε από κυπριακή, είτε ευρωπαϊκή νομολογία, μελετώνται αυτά». Επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας υπέδειξε πως, «δεν υπάρχει υπόψη μας κάτι τέτοιο», προσθέτοντας πως «υπάρχουν λειτουργοί που μελετούν το θέμα και σίγουρα θα ετοιμαστεί κάποια έκθεση και θα έρθει κοντά μας για σχετική ανάλυση και λήψη τελικών αποφάσεων».   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετατίθεται από την ΥΚΑΝ ο Κατσουνωτός-Η πρώτη αντίδραση Αρχηγού

Κανονικά στα καθήκοντα του ο Κατσουνωτός 

Σημειώνεται πως το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα έληγε το χρονοδιάγραμμα με την διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού, ωστόσο από τις προηγούμενες ημέρες, η υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε την επιστροφή του, ανεξαρτήτως με το ποιες τελικά θα είναι οι εισηγήσεις του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο οποίος εν τέλει έδειξε ποινικά αδικήματα, που έχουν σχέση με τα καθήκοντα του. 

Υπενθυμίζεται πως σε τρεις περιπτώσεις, όταν θα έπρεπε να ανανεωθεί αυτόματα η διαθεσιμότητα του αξιωματικού, λόγω της παράτασης που πήρε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης για να ολοκληρώσει την έρευνα του, η Υπουργός Δικαιοσύνης περίμενε για ώρες πρώτα την ενημέρωση από τον Γενικό Εισαγγελέα και ακολούθως εξέδιδε ανακοίνωση τις βραδινές ώρες, ενώ την πρώτη φορά, η απόφαση της ήρθε τρεις μέρες μετά τις καταγγελίες της Αριστοτέλους. 

Ωστόσο, στις 15 Σεπτεμβρίου και μετά την παράδοση του  πορίσματος, εντός τριάντα λεπτών, η Στέφη Δράκου έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση - που ενδεχομένως να ήταν και εμπάργκο - για να ενημερώσει πως ο Μιχάλης Κατσουνωτός μπορεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. 

Παρά το γεγονός πως ο Μιχάλης Κατσουνωτός κάθε φορά αντιδρούσε στο θέμα της διαθεσιμότητας του, καταθέτοντας τις απόψεις του ως προς την ένσταση του, λίγα λεπτά αργότερα μετά την ανακοίνωση της υπουργού Δικαιοσύνης, ο τέως Διοικητής της ΥΚΑΝ, μέσω του δικηγόρου του, ανακοίνωσε πως δεν επιστρέφει στα καθήκοντα του, εκφράζοντας την πρόθεση του να κάνει χρήση της κανονικής του άδειας μέχρι την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα. «Εν αναμονή της τελικής απόφασης του Έντιμου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να παραμείνει αντικειμενική, αμερόληπτη, αποτελεσματική και απρόσκοπτη, ο πελάτης μας αποφάσισε να απέχει οικειοθελώς των καθηκόντων του στη νευραλγική θέση όπου υπηρετεί λαμβάνοντας άδεια», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του δικηγόρου του Μιχάλη Κατσουνωτού.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ήξεις-αφήξεις Δράκου, η αυτοαναίρεση Κατσουνωτού και το μπαλάκι στον Σαββίδη

Την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 16 Σεπτεμβρίου και ενώ το φως της δημοσιότητας είδαν οι εισηγήσεις για διώξεις, με την υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας ωστόσο να εκφράζουν άγνοια και να αναφέρουν πως δεν έτυχαν ενημέρωσης από τον Γενικό Εισαγγελέα - και ούτε ρώτησαν για τις εισηγήσεις - ο Στέλιος Παπαθεοδώρου συναντήθηκε, όπως ο ίδιος δήλωσε, με τον Μιχάλη Κατσουνωτό, όπου αποφασίστηκε η μετάθεση του στην Λιμενική. 

Από την πλευρά της η υπουργός Δικαιοσύνης, την ίδια ημέρα, ερωτηθείσα εάν ο Γενικός Εισαγγελέας θα χρειαστεί για παράδειγμα ίσως και δύο μήνες για την μελέτη του πορίσματος, τι μέλλει γενέσθαι με τον κ. Κατσουνωτό, αφού ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει την άδεια του μέχρι την τελική απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, η Στέφη Δράκου απάντησε «δεν απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις. Ο Γενικός Εισαγγελέας μου έχει πει πως το συντομότερο δυνατό, και δεν αναφέρθηκε σε δύο ή τρεις μήνες, απλώς μου είπε πως είναι ένα ογκώδες πόρισμα το οποίο θα μελετήσει και το συντομότερο θα με ενημερώσει». 

Παρά τα όσα έχουν λεχθεί, ο Μιχάλης Κατσουνωτός επέστρεψε τελικά κανονικά στα καθήκοντα του. Παρά το γεγονός πως πληροφορίες από τις τάξεις της Αστυνομίας τον ήθελαν να επιστρέφει εδώ και περίπου μια εβδομάδα, αρμόδια πηγή από το Αρχηγείο, ανέφερε πως ο Μιχάλης Κατσουνωτός επέστρεψε στα καθήκοντα του, στην Λιμενική, την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έγινε... δράκος η υπουργός με τις επικρίσεις για Κατσουνωτό-«Καμία πολιτική ευθύνη»

Δειτε Επισης

Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα για υποθέσεις ναρκωτικών
Το σκεπτικό πίσω από τις εισηγήσεις Βαφεάδη για τις κάμερες-Το βελάκι και το άκυρο για χρονοδιακόπτες
«Νομίζω ότι θα ξαναέβρω την ευτυχία μου»-Τα πρώτα λόγια του παππού μετά την αποφυλάκιση
Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ η Cyta για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ