Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές

Εντός 21 ημερών αναμένεται να καταχωρηθεί η ένσταση από την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με την αίτηση παύσης του λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς που καταχώρησε την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, στην σκιά της τελευταίας κόντρας που εκτυλίχθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, με αφορμή τις καταγγελίες που διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, οι οποίες αφορούσαν αναστολές διώξεων από τον Σάββα Αγγελίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»

Όπως έγινε γνωστό, οι δικηγόροι της Εισαγγελίας, Ντίνος Καλλής και Λέανδρος Παπαφιλίππου, καταχώρησαν την σχετική αίτηση, στην οποία καταγράφονται οι λόγοι που ζητούν την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, παραπέμποντας μεταξύ άλλων σε διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις του γύρω από διάφορες υποθέσεις, ενώ η Εισαγγελία σε ανακοίνωση της λίγο αργότερα, είχα αναφέρει πως «η αίτηση καταχωρίσθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του».

Στην αντίπερα όχθη, οι δικηγόροι του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδης, Πάμπος Ιωαννίδης και Χρίστος Κληρίδης, ετοιμάζονται για να καταχωρήσουν ένσταση επί της αίτησης που καταχωρήθηκε, η οποία δεν θα επικεντρώνεται στο εάν νομιμοποιείται ή όχι η Εισαγγελία να ζητά η ίδια αντί ο Πρόεδρος την παύση ενός ανεξάρτητου κρατικού αξιωματούχου που διορίστηκε από τον Πρόεδρο. Όπως μας αναφέρθηκε από πηγή, πέραν του νομικού ζητήματος, η ένσταση θα επικεντρωθεί και στην ουσία των ισχυρισμών του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα, στους οποίους θα απαντήσει η πλευρά του Ελεγκτή, σημείο προς σημείο, ενώ σε αυτά που καταγράφονται, θα έρθουν να προστεθούν περαιτέρω αναφορές, που έχουν να κάνουν με τα «επεισόδια» που εκτυλίχθηκαν μεταξύ των δύο στρατοπέδων, είτε αυτά έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, είτε όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μοιάζει με... πόλεμο η προσφυγή για παύση Ελεγκτή-Το deja vu με πρωταγωνιστές της υπόθεσης Ρίκκου

Στόχος, όπως μας αναφέρθηκε, είναι να αναδειχθεί πως δεν πρόκειται για θεσμικό ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να παρέμβει το Συμβούλιου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά προσωπικό, αφού ο Γενικός Ελεγκτής άγγιξε υποθέσεις ή προέβη σε καταγγελίες, έπειτα από τις οποίες, θα υποστηριχθεί πως δέχεται αντίποινα.

Η ένσταση, που επίσης αναμένεται να είναι ογκωδέστατή όπως και η αίτηση της Εισαγγελίας για παύση του Ελεγκτή, θα πρέπει να κατατεθεί εντός τριών εβδομάδων, δηλαδή, μέχρι τις 17 Μάϊου. Από εκεί και πέρα, οι δύο πλευρές θα βρεθούν ενώπιον του Δικαστηρίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, η οποία εκτιμάται πως θα κάνει πρεμιέρα περί Ιουνίου.

Σε περίπτωση που εγκριθεί η ένσταση, τότε η ουσία της αίτησης της Εισαγγελίας για παύση του Ελεγκτή δεν αναμένεται να εξεταστεί, κάτι που συνεπάγεται με νίκη για την πλευρά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή όπου το Δικαστήριο απορρίψει την ένσταση, τότε εκεί ξεκινά η μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο πλευρών. Μία μάχη, κατά την οποία αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο παλιές υποθέσεις, είτε πρόκειται για αυτές που καταγράφονται στην αίτηση της Εισαγγελίας, είτε ακόμη και άλλες, τις οποίες θα θελήσει να φέρει στο προσκήνιο το στρατόπεδο του Ελεγκτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο

Επιπρόσθετα, τα βλέμματα θα στραφούν και στους μάρτυρες που θα επιστρατεύσουν οι δύο πλευρές, με την μια να αναμένεται - ενδεχομένως - να καλέσει κρατικούς αξιωματούχους που ήρθαν σε ρήξη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος από την πλευρά του, πιθανόν να καλέσει μάρτυρες που δεν αφορούν υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην αίτηση. Για παράδειγμα, πιθανόν να επανέλθει στο προσκήνιο το μαύρο βαν, το πόρισμα Αιμιλιανίδη για τον αξιωματικό της Αστυνομίας που έδειξε ποινικά και ο οποίος ενεπλάκη και στις καταγγελίες της Αρχής κατά της Διαφθοράς που διαβίβασε ο Ελεγκτής, διαβατήρια κτλ, ενώ στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να κληθούν συγκεκριμένοι μάρτυρες. Και αυτό διότι, η πλευρά της Ελεγκτικής θα προωθήσει τη θέση πως το ζήτημα δεν είναι θεσμικό, αλλά προσωπικό.

Ενδιαφέρον αναμένεται να είναι και η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που κληθεί ως μάρτυρας, ο οποίος από τη μια κράτησε αποστάσεις από την όλη διαμάχη, από την άλλη εξέφρασε την ετοιμότητα του να καταθέσει εάν κληθεί ενώπιον Δικαστηρίου.

To τι θα εκτυλιχθεί στις δικαστικές αίθουσες, θα διαφανεί στην πορεία, ωστόσο με βάση τις εξελίξεις προμηνύεται ένα καυτό καλοκαίρι για τους δύο κορυφαίους θεσμούς, ωστόσο σημειώνεται πως οι εκτιμήσεις δεν θέλουν την διαδικασία να ολοκληρώνεται πριν το τέλος του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή

Δειτε Επισης

Κι άλλο αίμα στην άσφαλτο-Νεκρός ο 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Λάρνακα
Σε ένα τριήμερο έγιναν 137 τροχαίες καταγγελίες στην επαρχία Αμμοχώστου
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Θέμα εθνικής ασφάλειας η προστασία από τις πυρκαγιές-Συνδρομή όλων ζήτησε ο Χαρτσιώτης
Συνελήφθη δεύτερο πρόσωπο για τον οπλισμό στον τάφο-Σε εξέλιξη οι έρευνες
Επανασυνελήφθησαν και για άλλες κλοπές δύο πρόσωπα που τελούσαν ήδη υπό κράτηση
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Αποπερατώθηκαν οι έρευνες των δυτών για το ανθρώπινο πέλμα-Συνεχίζονται στη ξηρά
Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή σε τροχαίο στη Λάρνακα
Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία