Το σκεπτικό πίσω από τις εισηγήσεις Βαφεάδη για τις κάμερες-Το βελάκι και το άκυρο για χρονοδιακόπτες

Την ώρα που οι βουλευτές έχουν θέσει τις προτάσεις τους ενώπιον της Βουλής, για την τροποποίηση των εξώδικων προστίμων που εκδίδονται από τη λειτουργία των συστημάτων φωτοεπισήμανσης, το Υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται στο περίμενε για το πράσινο φως της Βουλής, ώστε να περάσει στο επόμενο βήμα, για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ανάμεσα στους αγανακτισμένους οδηγούς και να μειωθεί ταυτόχρονα, ο τεράστιος αριθμός των ανεξόφλητων προστίμων που έχουν εκδοθεί.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Μεταφορών, έχει θέσει ήδη τις προτάσεις του στο τραπέζι, που η μια εισήγηση είναι το πρόστιμο της παραβίασης της διάβασης πεζών να τιμωρείται με 150 ευρώ, αντί με 300 ευρώ που είναι το πρόστιμο σήμερα, με την προϋπόθεση όμως, ότι θα αποπληρωθεί εντός τριάντα ημερών από την ημέρα επίδοσης του προστίμου. Παράλληλα, το Υπουργείο Μεταφορών, εισηγείται όπως δοθεί παράταση στο χρόνο πληρωμής του εξώδικου, από σαράντα σε εξήντα ημέρες.

Το σκεπτικό πίσω από τις προαναφερθείσες εισηγήσεις, ανέλυσε στον REPORTER, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, o οποίος διαχώρισε τις δράσεις του Υπουργείου, σε δυο πυλώνες. «Στον ένα πυλώνα είναι η συζήτηση που γίνεται για τη ρύθμιση της Νομοθεσίας ενώπιον της Βουλής. Η Νομοθεσία όπως είναι καθορισμένη σήμερα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το σύστημα φωτοεπισήμανσης λειτουργεί με τον συγκεκριμένο τρόπο. Ως Υπουργείο Μεταφορών, έχουμε δηλώσει ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών ότι η πρόθεσή μας είναι να τροποποιήσουμε τη Νομοθεσία και να πάμε με εισηγήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης.

Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών, ανέφερε ότι στον δεύτερο πυλώνα, είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Υπουργείου, για τη μείωση των προστίμων. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάποιοι πιθανόν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή του προστίμου, θα τους δίνεται περισσότερος χρόνος για να μαζέψουν τα λεφτά. Αντί να συζητούμε για δόσεις, κάτι το οποίο αρκετοί υποστηρίζουν αλλά προϋποθέτει τεράστιο διοικητικό κόστος, θεωρούμε ότι με την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής θα διευκολυνθεί περισσότερο ο κόσμος και είναι κάτι που ισοδυναμεί με τις δόσεις, χωρίς να υπάρχει διοικητικό κόστος», πρόσθεσε ο υπουργός Μεταφορών.

Λόγω του γεγονότος ότι ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών έχουν τεθεί μια σειρά από προτάσεις νόμου από βουλευτές, οποιαδήποτε πρόταση Νόμου ψηφιστεί, σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, πιθανόν να επηρεάσει το τι θα προτείνει το ίδιο το Υπουργείο Μεταφορών. Για παράδειγμα, ανέφερε ο υπουργός, «εάν εγκριθεί η πρόταση του κ. Μαρίνου Μουσιούττα που είναι η διαφοροποίηση του προστίμου αναλόγως με το πού βρίσκεται το όχημα, τότε θα το χειριστούμε με ένα τρόπο, εάν εγκριθεί η πρόταση του ΔΗΣΥ όμως, που σε μεγάλο βαθμό ακολουθεί τη γραμμή της δικής μας σκέψης, τότε δεν θα προχωρήσουμε σε κάποια επιπλέον ενέργεια. Γι’ αυτό τον λόγο αναμένουμε τις επόμενες ενέργειες της Βουλής».

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Μεταφορών, έχει αντιληφθεί ότι παρατηρείται ένα κενό στην ενημέρωση του κοινού, για το πώς πρέπει δηλαδή, να κινείται μέσα στις διασταυρώσεις. «Έχουμε ετοιμάσει ήδη μια ενημερωτική εκστρατεία την οποία όμως δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε, καθώς εάν στο επόμενο χρονικό διάστημα τροποποιηθεί ο τρόπος λειτουργίας των καμερών, πρέπει να αλλάξει και αυτή η ενημερωτική καμπάνια, για να μην τους μπερδέψουμε», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης.

Φωνές για το πράσινο βελάκι, κόβει την κουβέντα για χρονοδιακόπτες

Ο τρόπος που λειτουργεί το πράσινο βελάκι μέχρι σήμερα, αναμφισβήτητα, δημιουργεί μια τεράστια αναστάτωση ανάμεσα στους οδηγούς, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, μπορεί να αντιμετωπιστεί με δυο τρόπους. Από τη μια, μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενημέρωση και από την άλλη, είναι με μια αλλαγή που βρίσκεται στο τραπέζι, ώστε να είναι πιο εύκολο αντιληπτό από τους οδηγούς. Για παράδειγμα, ανέφερε ο υπουργός, «αντί να ανάβει πρώτο και να σβήνει πρώτο το πράσινο βελάκι, μπορεί να ανάβει σε συσχέτιση με το πράσινο της ευθείας διαδρομής ή με κάποια διαφορετική ρύθμιση, ώστε να γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό. Ένα από τα προβλήματα που προκαλούνται συνεχώς, είναι επειδή το πράσινο βέλος λειτουργεί αυτόνομα και πολλές φορές όταν υπάρχει ένα μεγάλο όχημα μπροστά από ένα οδηγό, δεν υπάρχει η κατάλληλη ορατότητα».

Όσο αφορά τους χρονοδιακόπτες για τους οποίους έγινε επίσης μεγάλη συζήτηση, ο κ. Βαφεάδης εμφανίστηκε κάθετος, για να τονίσει ότι δεν μπορούν να μπουν, διότι δεν είναι συμβατά με τα έξυπνα φώτα. «Σε κάθε διασταύρωση που υπάρχει σύστημα φωτοεπισήμανσης, θα εγκατασταθούν έξυπνα φώτα, και συνεπώς ψάχνουμε άλλους τρόπους πέραν των χρονοδιακοπτών, για να βοηθήσουμε στην ενημέρωση των οδηγών ότι επίκειται η αλλαγή του πράσινου βέλους. Έχουμε εντοπίσει κάποιους εναλλακτικούς τρόπους, ωστόσο, δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, μέχρις ότου οριστικοποιηθεί ότι είναι εφικτό για να προσθέσουμε μια λειτουργία για να είναι πιο ορατή η προειδοποίηση στους οδηγούς», δήλωσε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι ακόμη συνεχίζονται τα παράπονα των οδηγών και για τα κρυμμένα βαν σε διάφορα σημεία των δρόμων, τα οποία μάλιστα, δεν τοποθετούν καν την προειδοποιητική πινακίδα, κάτι που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα προκλητικό από τους οδηγούς. Όπως ανέφερε άλλωστε και ο υπουργός Μεταφορών, «είναι απαράδεκτο αυτό το φαινόμενο και είναι κάτι που έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές στην Αστυνομία, η οποία δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί, για να μην συμβαίνει. Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα και δεν γίνεται να συνεχίζεται ακόμη».

Δειτε Επισης

Εικοσάχρονος έκρυψε 13,448 χιλιάδες, σκηνοθέτησε ληστεία και συνελήφθη
Στη δημοσιότητα η φωτογραφία ενός προσώπου για κλοπή στη Λάρνακα
Τριαντάχρονη απουσιάζει από την οικία της στην επαρχία Αμμοχώστου (pic)
Τέσσερις καταγγελίες για τα βίντεο στις παραλίες-Εντόπισε το προφίλ η Αστυνομία
Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό-Ξεκίνησε από σκύβαλα
ΒΙΝΤΕΟ: Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική Υπηρεσία για πυρκαγιά στο Μονάγρι
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας το τριήμερο του Κατακλυσμού
Έπιασε τιμόνι μεθυσμένος 48χρονος στην Πάφο-Δεν φορούσε ούτε ζώνη ασφαλείας
Τα τίναξε και έφυγε η Κλαϊδή από την υπεράσπιση των μοναχών-Το παρασκήνιο της απόφασης
Τσακώθηκαν μετεκλογικά-Στέλεχος από το επιτελείο του Δημάρχου Πάφου κατήγγειλε επίθεση εναντίον του