Η μετάβαση Χαρτσιώτη στο ΤΑΕ για «Δημητρούι», η εμπλοκή σε επιχειρησιακά θέματα και τα κακά/καλά ΜΜΕ

Καταρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί, πως ο ρόλος του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι εντελώς διαφορετικός από τον ρόλο του Αρχηγού Αστυνομίας. Εξού και σε αρκετές περιπτώσεις, διάφοροι υπουργού που κάθισαν στην καυτή καρέκλα του Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου και του νυν, θέλησαν να διαχωρίσουν τη θέση τους, επαναλαμβάνοντας - ορθώς - πως δεν εμπλέκονται σε επιχειρησιακά ζητήματα.

Βλέποντας λίγο την εξίσωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που ομολογουμένως κρίνεται ένα από τα πιο δύσκολα Υπουργεία, θα διαπιστώσει κανείς πως τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε «Υπουργείο επιβίωσης». Και αυτό διότι, μετά τον Ιωνά Νικολάου, ο οποίος κατατάσσεται στους μακροβιότερους υπουργούς Δικαιοσύνης που παρέμεινε στη θέση του για έξι χρόνια (2013-2019), πέραν της Στέλλας Σουλιώτη που η θητεία της διήρκησε δέκα χρόνια (1960-1970), οι προϊστάμενοι του συγκεκριμένου Υπουργείου αλλάζουν ωσάν να πρόκειται για πουκάμισα.

Συμπέρασμα το οποίο θα διαπιστώσει κάποιος, βλέποντας το ιστορικό της τελευταίας δεκαετίας. Μετά τον Ιωνά Νικολάου, ουδείς υπουργός κατάφερε να συμπληρώσει τα δύο χρόνια θητείας. Αντιθέτως, ο Γιώργος Σαββίδης παρέμεινε στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης μέχρι τον διορισμό του ως Γενικός Εισαγγελέας για ένα χρόνο (31.5.2019-28.6.2020), η Έμιλυ Γιολίτη επίσης ένα χρόνο (29.6.2020-17.6.2021), η Στέφη Δράκου ένα χρόνο και οκτώ μήνες (18.6.2021-28.2.2023) και η Άννα Προκοπίου για δέκα μήνες (1.3.2023-10.1.2024).

Η προκάτοχος του Μάριου Χαρτισώτη, νυν υπουργού, πλήρωσε το πολιτικό τίμημα, αναφορικά με τις αστοχίες της Αστυνομίας. όπως επίσης και η Έμιλυ Γιολίτη. Και οι δύο υπουργοί, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση εξαιτίας αστοχιών και λαθών της Αστυνομίας, πληρώνοντας στην ουσία την νύφη, ανεξαρτήτως εάν ο Αρχηγός Αστυνομίας παρέμεινε στη θέση του, στην οποία διορίστηκε από τον Νίκο Αναστασιάδη το 2020.

Η Άννα Προκοπίου, αν και προσπάθησε στην αρχή να κρατήσει αποστάσεις, εντούτοις στη συνέχεια ταυτίστηκε πλήρως με την Αστυνομία χωρίς να είναι σε θέση να τραβήξει την διαχωριστική γραμμή που οφείλει να έχει ένας προϊστάμενος, ενδεχομένως λόγω του ότι προερχόταν από ένα εντελώς διαφορετικό τομέα. Μάλιστα, η κ. Προκοπίου, επικρίθηκε έντονα για τα επεισόδια στη Χλώρακα και τη Λεμεσό, αλλά και για τη συνάντηση που είχε με τον Σύρο καταζητούμενο που θα γύριζε την Πάφο ανάποδα, υπεραμυνόμενη ωστόσο των ενεργειών της Αστυνομίας και του Αρχηγού της, με αποτέλεσμα, λίγους μήνες μετά, να βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος. Και ένας από τους κυριότερους λόγους, ήταν η περιρρέουσα που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα της, η οποία ήταν η ίδια και γύρω από τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Με την μόνη διαφορά όμως, πως αυτός παρέμεινε στη θέση του, όπως συνέβη και με την προκάτοχο της Προκοπίου.

Από την πλευρά του, ο διάδοχος της Προκοπίου, Μάριος Χαρτσιώτης θέλησε εξαρχής να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από την Αστυνομία, διαχωρίζοντας τη θέση του, πως πρόκειται για πολιτικό προϊστάμενο που δεν εμπλέκεται στα επιχειρησιακά ζητήματα. Επίσης, έδειξε πως θέλει να παράγει έργο στην Αστυνομία, αντιλαμβανόμενος πως υπάρχει κρίση στην εμπιστοσύνη των πολιτών, εξού και επανέλαβε πολλές φορές, πως πρώτος στόχος του είναι να αναπτύξει το αίσθημα ασφάλειας.

Στις τελευταίες του τοποθετήσεις - οι οποίες χαρακτηρίστηκαν άστοχες - για την αύξηση του εγκλήματος, ο κ. Χαρτισώτης θα έλεγε κανείς πως το έχασε κάπως, με αποτέλεσμα να δεχθεί κριτική, ειδικότερα από τον δημοσιογραφικό κόσμο. Και αυτό διότι, αντί να δει ως πολιτικός προϊστάμενος τι πάει λάθος με τα πλάνα της Αστυνομίας που δεν αποδίδουν, αφού με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εγκληματικές ενέργειες, θέλησε να ρίξει την ευθύνη στα ΜΜΕ, που κατά την θέση του, δεν «πουλούν» τα θετικά και αναδεικνύουν τις αρνητικές ειδήσεις. Με απλά λόγια, παρουσιάστηκαν τα ΜΜΕ ως ο κακός δαίμονας της κατάστασης που επικρατεί με το οργανωμένο έγκλημα, χωρίς να γίνεται αντιληπτό πως το πρόβλημα δεν είναι οι δημοσιογράφοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν

Φτάνοντας στο σήμερα, χθες ενημερωθήκαμε πως ο Μάριος Χαρτσιώτης, μετά το μπαράζ συλλήψεων για το «Δημητρούι», μετέβη στο ΤΑΕ Λευκωσίας για να τύχει ενημέρωσης για τις εξελίξεις. Δηλαδή, θέλησε, την ώρα που σημειώνει πως δεν εμπλέκεται σε επιχειρησιακά ζητήματα, να εμπλακεί σε ένα καθαρό επιχειρησιακό ζήτημα. Βεβαίως ως υπουργός - και ορθώς το έπραξε - θέλησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις για ένα σοβαρό θέμα, που άπτεται της δημόσιας ασφάλειας. Για αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια σύσκεψη στο Υπουργείο, είτε στο Αρχηγείο, είτε στην Αστυνομική Διεύθυνση, ώστε να ενημερωθεί από τον Αρχηγό και τις εξελίξεις, χωρίς να μεταβεί ο ίδιος στο ΤΑΕ Λευκωσίας, το οποίο κατά τον δεδομένο χρόνο βρισκόταν υπό ατμό και επίσης εκεί βρίσκονταν και οι δικηγόροι των υπόπτων.

Περαιτέρω, εύλογα διερωτάται κάποιος. Ποια η διαφορά της μετάβασης της Άννας Προκοπίου στην Πάφο για να διαπραγματευτεί με το Σύρο που θα γύριζε την Πάφο ανάποδα, με την μετάβαση του Μάριου Χαρτσιώτη στο ΤΑΕ για να ενημερωθεί για το ανακριτικό έργο και τις συλλήψεις για το Δημητρούι; Αν δηλαδή η κατάληξη δεν είναι η αναμενόμενη, όπως στην περίπτωση της Πάφου που ακολούθησαν επεισόδια στη Λεμεσό, θα πρέπει ο πολιτικός προϊστάμενος να αναλάβει μερίδιο ευθύνης για ένα επιχειρησιακό θέμα που αφορά τον Αρχηγό Αστυνομίας και όχι τον πολιτικό προϊστάμενο; Αν όμως από την άλλη, τίθεται θέμα εμπιστοσύνης, τότε η λύση δεν είναι να ενεργεί ο πολιτικός προϊστάμενος ως Αρχηγός Αστυνομίας.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί, πως δεν καταγράφεται παρόμοιας φύσεως επίσκεψη από τους προκάτοχους του, ούτε ακόμη από τον Ιωνά Νικολάου που θεωρείται ο μακροβιότερος της σύγχρονης ιστορίας στα αστυνομικά δρώμενα.

Από εκεί και πέρα, το οξύμωρο ήταν άλλο. Άγνωστο εάν ήταν τυχαία ή όχι, ενημερωθήκαμε πως κατά την ώρα της επίσκεψης του υπουργού Δικαιοσύνης στο ΤΑΕ, έξω βρίσκονταν και τηλεοπτικά συνεργεία (άγνωστος ο αριθμός). Δηλαδή, ΜΜΕ που λίγες μέρες προηγουμένως δέχθηκαν επικρίσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι δεν αναδεικνύουν τα θετικά της Αστυνομίας. H παρουσία των ΜΜΕ κατά την άφιξη του υπουργού στο ΤΑΕ, που σχολιάστηκε αρνητικά από τους δικηγόρους - και όχι μόνο -, μπορεί να ήταν τυχαία μπορεί και όχι. Σίγουρα όμως, δημιουργεί συνειρμούς, ωστόσο θα πρέπει να διευκρινιστεί πως τα ΜΜΕ, κατά το δεδομένο χρόνο, έκαναν και πάλι τη δουλειά τους. Όπως την κάνουν όταν «πουλούν» αρνητικές ειδήσεις. Συνεπώς, τα ΜΜΕ δεν θα πρέπει να λειτουργούν και να τα αγαπάμε αναλόγως της περίπτωσης!

*Μαύρο Πρόβατο

Δειτε Επισης

Το ΔΗΚΟ, ο Μακάριος, ο Γιάννης Μπέζος και στο βάθος Ευρωεκλογές
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ευτυχώς που απαγορεύτηκε η ρίψη πυροτεχνημάτων λίγες ώρες προηγουμένως...
Η μετάβαση Χαρτσιώτη στο ΤΑΕ για «Δημητρούι», η εμπλοκή σε επιχειρησιακά θέματα και τα κακά/καλά ΜΜΕ
Από τους μεζέδες στα λαχματζούν στον Δήμο Λευκωσίας
Η ομερτά για την απόφαση για Κατσουνωτό, τα συμπεράσματα και το δημόσιο συμφέρον
Εγκαινίασε την προεκλογική της ως «Che Elenara» η Θεοχάρους
Η εξάντληση της αυστηρότητας σε ένα 82χρονο παππού που δεν ήταν «γνωστός στις Αρχές»
Μετά τη μαραθώνια συνεδρία της περασμένης εβδομάδας, δεν συνέρχεται την Τσικνοπέμπτη η Ολομέλεια
Χάθηκαν στην συνεννόηση... Έδωσαν στη δημοσιότητα καταζητούμενο που τελικά είχε συλληφθεί