Η εξάντληση της αυστηρότητας σε ένα 82χρονο παππού που δεν ήταν «γνωστός στις Αρχές»

Σε μια εποχή που η ατιμωρησία σε σχέση με σκάνδαλα, που εμφανίζονται σαν μανιτάρια, βρίσκεται στα φόρτε της, σε μια εποχή όπου η κοινή γνώμη είδε να αναστέλλονται υποθέσεις ακόμα και σε εμπόρων ναρκωτικών, είδε να βγαίνουν στο φως υποθέσεις που συγκαλύφθηκαν από πρόσωπα που κατέχουν εξουσία, είδε να αποκαλύπτεται δολοφονία 17 χρόνια μετά, αφού η Αστυνομία επέμενε πως επρόκειτο για αυτοκτονία, δικαιολογημένα η φυλάκιση του 82χρονου παππού, προκάλεσε αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.

Στην περίπτωση του 82χρονου, θα μπορούσε να βρίσκεται ο οποιοσδήποτε. Ο 82χρονος έπεσε θύμα διάρρηξης τέσσερις φορές. Αποτάθηκε στην Αστυνομία. Και τι έγινε; Τίποτα! Και ο 82χρονος από θύμα μετατράπηκε σε θύτης, υπό το καθεστώς φόβου! Στην πέμπτη φορά, βγήκε έξω, κρατώντας κυνηγετικό όπλο. Το ίδιο θα έπρατταν πολλοί, αν ένιωθαν φόβο και απειλή. Ακόμα και αυτοί που με ζήλο έστειλαν τον 82χρονο στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Αναμφίβολα η πράξη του, να πυροβολήσει και να τραυματίσει τον κλέφτη, δεν δικαιολογείται και δεν αποτελεί πράξη παραδειγματισμού. Εξού και σωστά ανέφερε το Δικαστήριο, πως ουδείς μπορεί να παίρνει τον Νόμο στα χέρια του. Ωστόσο, ο 82χρονος είχε αποταθεί στην Αστυνομία, τέσσερις φορές, αλλά στάθηκε ανήμπορη να τον προστατεύσει, μέχρι που έφθασε η στιγμή να προστατεύσει ο ίδιος τον εαυτό του, με λάθος τρόπο.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα παππού 82 ετών. Αγωνιστή της ΕΟΚΑ, εθελοντής, με κοινωνικό έργο, με προβλήματα υγείας κτλ, όπως ανέφερε το Δικαστήριο. Με καθαρό ποινικό μητρώο. Χωρίς να είναι «γνωστός στις Αρχές», όπως πολλές φορές αναφέρει η Αστυνομία όταν συλληφθεί κάποιος. «Γνωστός», αλλά ελεύθερος και έχοντας στην πλάτη του ποινικές καταδίκες.

Θα μπορούσαν οι Αρχές να μην προχωρήσουν στην δίωξη ενός 82χρονου, λαμβάνοντας υπόψη τους μετριαστικούς παράγοντες και τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος; Δεν υπήρχαν λόγοι αναστολής της δίωξης, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, με την διαφορά ότι οι πρωταγωνιστές είχαν ποινικό παρελθόν; Ακόμα όμως και αν έπρεπε να οδηγηθεί για σκοπούς παραδειγματισμού, έστω αντιμετωπίζοντας ελαφρότερη κατηγορία, το Δικαστήριο δεν μπορούσε να του επιβάλει ποινή με αναστολή;

Ερωτήματα, στα οποία ο κάθε ένας μπορεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Βλέποντας όμως τα όσα τεκταίνονται γύρω από τη Δικαιοσύνη, θυμάται κανείς τη φράση: «Η δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια: δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους».

*Μαύρο Πρόβατο (Μ.Π)

Δειτε Επισης

Τα όνειρα θερινής νυκτός της Αννίτας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και ο Αβέρωφ
Η Αστυνομία εκτέθηκε και ο Αρχηγός χαιρετούσε την μπάντα λες και δεν συνέβη τίποτα…
Το ΔΗΚΟ, ο Μακάριος, ο Γιάννης Μπέζος και στο βάθος Ευρωεκλογές
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ευτυχώς που απαγορεύτηκε η ρίψη πυροτεχνημάτων λίγες ώρες προηγουμένως...
Η μετάβαση Χαρτσιώτη στο ΤΑΕ για «Δημητρούι», η εμπλοκή σε επιχειρησιακά θέματα και τα κακά/καλά ΜΜΕ
Από τους μεζέδες στα λαχματζούν στον Δήμο Λευκωσίας
Η ομερτά για την απόφαση για Κατσουνωτό, τα συμπεράσματα και το δημόσιο συμφέρον
Εγκαινίασε την προεκλογική της ως «Che Elenara» η Θεοχάρους
Η εξάντληση της αυστηρότητας σε ένα 82χρονο παππού που δεν ήταν «γνωστός στις Αρχές»