Τα είπε με φυσιοθεραπευτές η Κανάρη για τον ΟΑΥ-Αναμένουν περαιτέρω ενέργειες

Εν αναμονή των περεταίρω ενεργειών από την υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη, τελούν οι φυσιοθεραπευτές, έπειτα από την χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση που είχαν, με σκοπό να βρεθεί η λύση ανάμεσα στα μέλη τους και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), μετά και την εξαγγελία για στάση εργασίας την επόμενη Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρέμβαση Κανάρη για αναβολή της στάσης εργασίας των φυσιοθεραπευτών

Η συνάντηση, έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Κανάρη άκουσε με προσοχή τους φυσιοθεραπευτές και τις θέσεις τους και αναμένεται το επόμενο διάστημα να επικοινωνήσει εκ νέου με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή.

Επί τους ουσίας, με την εξαγγελία της στάσης εργασίας, τα μέλη του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, θέλουν να ασκήσουν πιέσεις προς τον ΟΑΥ ώστε να βρεθούν οι λύσεις που αφορούν τον σωστό υπολογισμό των αναγκαίων μονάδων που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαιούχων. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η πρόεδρος του Παγκύπριου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, Ειρήνη Ζανέττου, στον REPORTER, τους τελευταίους μήνες δεν έλαβαν καμία επίσημη απάντηση στις επιστολές που έστειλαν προς τον ΟΑΥ, παρά μόνο, λίγες ώρες μετά την εξαγγελία της στάσης εργασίας.

Αυτό που διαφάνηκε είναι πως, από τις αρχές του 2022 το ποσό που προσφέρει ο ΟΑΥ για τη φυσιοθεραπεία, δεν είναι αρκετό ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει καθημερινά, μετά και από την πανδημία. Στα τέλη του 2022, Οργανισμός και φυσιοθεραπευτές, συμφώνησαν ότι έγινε λάθος την προηγούμενη χρονιά και δόθηκαν αναδρομικά, στα μέλη του Συλλόγου. Στη συνέχεια, ο Οργανισμός πρόσφερε μια νέα οικονομική πρόταση, η οποία δεν ικανοποίησε τους φυσιοθεραπευτές, οι οποίοι την θεώρησαν μη ρεαλιστική. Από τότε, μέχρι και την εξαγγελία της στάσης εργασίας, δεν υπήρξε νέα πρόταση από τον ΟΑΥ και το γυαλί ανάμεσά τους έσπασε ως φαίνεται οριστικά, αφού αρνούνται νέα συνάντηση με τον Οργανισμό.

Οι φυσιοθεραπευτές ξεκαθαρίζουν πως, δεν φωνάζουν επειδή επιζητούν περισσότερα χρήματα, αλλά ζητούν από τον ΟΑΥ να υπολογίσει ορθά τις ανάγκες του κόσμου για τη φυσιοθεραπεία. «Οι ανάγκες όπως έχουν υπολογιστεί από τον Οργανισμό είναι πολύ περισσότερες και φαίνεται καθημερινά με τον όγκο της δουλειάς μας. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και να μην τις θεωρούν ως κατάχρηση. Εμείς σαν φυσιοθεραπευτές δεν έχουμε να κάνουμε με την ζήτηση. Δεν συνταγογραφούμε φυσιοθεραπείες, αλλά ο γιατρός. Εάν θεωρούν ότι γίνεται κατάχρηση θα πρέπει να το ελέγχει, όχι να μειώσει την προσφορά των φυσιοθεραπευτών», ανέφερε η κα Ζανέττου.

Ασκώντας κριτική προς τον Οργανισμό, η πρόεδρος του Συλλόγου εξηγεί πως είναι με βαριά καρδιά που αποφάσισαν τη λήψη μέτρων, αφού αισθάνονται πως ο Οργανισμός δεν δείχνει το απαραίτητο ενδιαφέρον προς τους συνεργάτες του, ενώ θωρούν πως η οποιαδήποτε συζήτηση πλέον θα πρέπει να γίνει μετά από παρέμβαση της αρμόδιας υπουργού. «Θεωρούμε ότι πλέον δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με τον ΟΑΥ και ότι πλέον θα πρέπει να παρέμβει η υπουργός. Είναι εμπαιγμός εκ μέρους τους , αυτό που γίνεται αυτές τις ημέρες. Είμαστε επαγγελματίες υγείας εργαζόμασταν και πριν το ΓεΣΥ. Έγινε μια συμφωνία και οφείλει να σέβεται τους συνεργάτες του».

Επί του παρόντος πάντως φαίνεται πως ο Οργανισμός, θέλει να ρίξει τους τόνους ανάμεσα στις δύο πλευρές και επιλέγει να μην σχολιάσει τις αναφορές και τις επιστολές των φυσιοθεραπευτών, ενώ τους καλεί σε διάλογο. Όπως σχολίασε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Άθως Τσινωντίδης «οι διαφορές λύνονται γύρω από ένα τραπέζι. Εμείς έχουμε επανειλημμένως προσκαλέσει τους φυσιοθεραπευτές σε διάλογο. Δεν θα θέλαμε να μπούμε σε αμυντική στάση. Μέσα από την τελευταία επιστολή που αποστείλαμε, ζητήσαμε όπως πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση για να συζητούν όλα τα θέματα που τους απασχολούν».

Δειτε Επισης

Παναγιώτου για Λιμάνι Λάρνακας-«Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους»
Έχασε τη μεγάλη μάχη για τη ζωή ο 22χρονος Παναγιώτης που ζητούσε ειδικό κρεβάτι στη ΜΕΘ
Παγκόσμια πρωτιά της Κύπρου στον αγώνα κατά της θαλασσαιμίας
ΒΙΝΤΕΟ: Έφθασαν στην Αρχιεπισκοπή οι Μοναχοί–Παραδίδουν υπόμνημα με τις θέσεις τους
Μέσω εφαρμογής στα κινητά θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα δρώμενα στην επαρχία Αμμοχώστου
Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών-Ενημερώνει τους κατοίκους για το Aedes aegypti το Υπουργείο Υγείας
Επιστρέφει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανοίγει η συζήτηση για αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημη γλώσσα-«Είναι εφαρμογή του Συντάγματος»
Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις υπεραγορές το Πάσχα οι καταναλωτές-Σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές
Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών