Παναγιώτου για Λιμάνι Λάρνακας-«Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους»

Οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους, είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε το πρωί της Πέμπτης για το θέμα του λιμανιού Λάρνακας και της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ εργαζομένων και εταιρείας, κατά τις οποίες διαπίστωσε «θετική διάθεση για συνεργασία» για προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της εργατικής ειρήνης.

Ο Υπουργός πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις το πρωί της Πέμπτης, αρχικά με εκπροσώπους των εργαζομένων, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ και ΣΕΚ, και στη συνέχεια με την εταιρεία Kition Ocean Port.

Οι εργαζόμενοι είχαν κατέλθει σε επ’ αόριστον απεργία το πρωί της Τετάρτης, διαμαρτυρόμενοι για αθέτηση της συμφωνίας εκ μέρους της εταιρείας, όσον αφορά το ωράριο εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση, σημειώνοντας ότι η εταιρεία αντί να χρησιμοποιεί το δικό της προσωπικό χρησιμοποιεί εξωτερικούς συνεργάτες. Η απεργία τερματίστηκε το απόγευμα, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Εργασίας.

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του, ο Υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «εκατέρωθεν θετική διάθεση για συνεργασία σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων προς την κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της εργατικής ειρήνης».

Σημείωσε ότι η ρευστότητα του εξωτερικού περιβάλλοντος καθιστά απαραίτητη τη διαφύλαξη της σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας μέσα από τη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, των εργοδοτών και των εργαζομένων.

«Τα λιμάνια αποτελούν ένα νευραλγικό τομέα της κυπριακής οικονομίας για τον οποίο είναι επιπροσθέτως σημαντική η διατήρηση της ομαλότητας μέσω της αγαστής συνεργασίας όλων των πλευρών», υπογράμμισε.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι έχει συμφωνηθεί η εποικοδομητική συμμετοχή στον προγραμματισμένο διάλογο, που θα συνεχιστεί με τη συμβολή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να επιλυθούν οι διαφορές και να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, αποφεύγοντας οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις.

«Αισιοδοξώ ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι θετικό και η συμβολή αυτής της εξέλιξης θα είναι αμοιβαία επωφελής για όλους», είπε.

Ερωτηθείς αν μετά την απεργία η εταιρεία θα επιστρέψει στη συμφωνία, είπε ότι «οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται από όλους σεβαστές». Εκεί που εντοπίζονται διαφορές σε σχέση με τον τρόπο εφαρμογής οποιωνδήποτε προνοιών μιας συμφωνίας που έχει επιτευχθεί, είπε ότι υπάρχουν προβλεπόμενες διαδικασίες και με τη συμβολή του Υπουργείου Εργασίας, οι διαφορές τυγχάνουν ανάλογης διαχείρισης.

«Αυτή τη στιγμή, λόγω του ότι έχει μεσολαβήσει μια προσπάθεια, η οποία με τη συνεργασία και των δύο πλευρών φαίνεται ότι εκ του αποτελέσματος είναι επιτυχημένη, αναμένουμε ότι και οι δύο πλευρές θα λειτουργήσουν ώστε τα συμφωνηθέντα να τηρούνται, έτσι ώστε η ομαλότητα να μη διαταράσσεται και ώστε οι δυνατότητες που υπάρχουν από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας να αξιοποιούνται για να αποφεύγονται οποιεσδήποτε περαιτέρω αντιπαραθέσεις», σημείωσε.

Απαντώντας σχετικά με το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος, ανέφερε ότι έχει προγραμματιστεί για την επόμενη βδομάδα συνάντηση των δύο πλευρών με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας και υπό την ευθύνη του Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, ώστε όλες οι διαφορές που εντοπίζονται να συζητηθούν διεξοδικά για να επιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να διασφαλιστεί η εφαρμογή τους, με τρόπο που θα είναι αμοιβαία αποδεκτός. «Αισιοδοξώ ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία στην οποία εντοπίζω ότι όλοι προέρχονται με θετική και εποικοδομητική διάθεση, θα καταφέρουμε να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα», σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι τα απεργιακά μέτρα ήδη τερματίστηκαν από την Τετάρτη «και αυτό είναι σημαντικό, λόγω του ότι μέσα από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο μεσοδιάστημα έχουμε καταφέρει να διασφαλίσουμε ότι όλα λειτουργούν ομαλά και κανονικά».

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων όσον αφορά το καθεστώς τους σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία της Kition με το κράτος, ο Υπουργός είπε ότι «οι οποιεσδήποτε ανησυχίες για οποιοδήποτε ζήτημα εκφράζονται είναι κατανοητές και σεβαστές. Όμως δεν έχουμε ενώπιον μας αυτή τη στιγμή δεδομένα που να συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βλάβη στο σύστημα παραγωγής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς
Κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες
Αρχίζει εντός των επόμενων ημερών η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία-Πρώτη επαρχία η Λευκωσία
Κηδεύτηκε 110 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Δημήτρης Τσαούσης-«Παρέμεινε αγέρωχος, περήφανος και ελεύθερος»
Η Κύπρια ζωγράφος που έφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη-«Η τέχνη είναι ένας διάλογος ανάμεσα στις γενιές»
Σε υποπαραλλαγή της Όμικρον οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο
Πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ και διεθνή κοινότητα για το Κυπριακό ζήτησε ο Δαμιανός
Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία αλλά με βροχές-Ο καιρός μέχρι την Τρίτη
Σωτήρια παρέμβαση ναυαγοσωστών για λουόμενο στην Πάφο-Μπήκε στο νερό μεθυσμένος
Συντεχνίες ΡΙΚ: Ταχείς διαδικασίες για επίλυση του θέματος με τις συντάξεις