Απαντούν στον ΟΑΥ οι φυσιοθεραπευτές-«Αρνούμαστε να κάνουμε συζητήσεις άνευ ουσίας»

Με νέα απάντηση προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ο Παγκύπριος Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών (ΠΣΦ) διαμηνύει ότι θα αγωνίζεται μέχρι να επιλυθεί το θέμα του ύψους του προϋπολογισμού για τις φυσιοθεραπείες.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΠΣΦ αναφέρει ότι μετά την εξαγγελία ότι κατέρχονται την ερχόμενη εβδομάδα σε στάση εργασίας, απέστειλε απαντητική επιστολή στον ΟΑΥ, ο οποίος χθες απάντησε στον Σύλλογο, ενημερώνοντας τον ότι προτίθεται να εφαρμόσει μέτρα προς αντιμετώπιση των καταχρήσεων που παρατηρούνται στις φυσιοθεραπείες.

Στην επιστολή του ο ΠΣΦ αναφέρει ότι δεν αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι συνθήκες σήμερα που εμποδίζουν τον ΟΑΥ να του υποβάλει οποιαδήποτε αναθεωρημένη οικονομική πρόταση, σύμφωνα με τις υποδείξεις του, οι οποίες, όπως λέει, είναι τεκμηριωμένες και του αποδεικνύουν τον "λανθασμένο προϋπολογισμό της φυσιοθεραπείας", γεγονός που - όπως αναφέρεται - επισήμανε επανειλημμένα πριν το 2023, τόσο με επιστολές του, όσο και με επαφές που είχε με τον Οργανισμό.

«Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τον ουσιαστικό διάλογο, απλά αρνούμαστε να κάνουμε συζητήσεις άνευ ουσίας. Ένα και μοναδικό θέμα εκκρεμεί στις μεταξύ μας συζητήσεις. Αυτό του ορθού καθορισμού των αναγκών των δικαιούχων για φυσιοθεραπεία σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν καθημερινά, όπως και με τις μελέτες τις οποίες σας παρουσιάσαμε με τα λιγοστά στοιχεία που μας παρείχατε», αναφέρει ο ΠΣΦ στην επιστολή του.

Σύμφωνα με τον ΠΣΦ «κανένα άλλο θέμα αυτή τη στιγμή δεν εκκρεμεί από τη μεριά μας», προσθέτοντας ότι «εάν θέλετε να περικόψετε παροχές από τους δικαιούχους δε θα γίνουμε συνένοχοι σας, εάν θέλετε να πατάξετε την κατάχρηση άλλων δεν είμαστε εμείς που θα σας το υποδείξουμε, το γνωρίζετε. Και είναι η δουλειά σας».

Σε σχέση με τις αλλαγές πως ήδη έχει προβεί ο ΟΑΥ, χωρίς, όπως λέει, τη συγκατάθεσή του, ο ΠΣΦ προειδοποιεί ότι αυτό είναι «απαράδεκτο» γιατί παρεμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των δικαιούχων στη φυσιοθεραπεία σε ισότιμη βάση σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε πολίτη τη στιγμή που χρειάζεται αυτή την υπηρεσία/ θεραπεία.

Σημειώνει ότι «όλα τα κατ’ εξαίρεση αιτήματα εγκρίνονται χωρίς κανένα έλεγχο εκ μέρους σας, από την 1η Ιανουαρίου παρέχετε επισκέψεις φυσιοθεραπείας σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιπρόσθετα των όσων έχει πραγματοποιήσει ο ασθενής ενώ η συνεννόηση ήταν να περιλαμβάνονται και όσες είχε ήδη πραγματοποιήσει και έχετε προσθέσει στο μητρώο νευρολογικών ριζίτιδες και μυελοπάθειες χωρίς να ερωτηθούμε».

Επίσης, αναφέρει ότι ο ΟΑΥ έχει δώσει ήδη γραπτή οδηγία για οσφυαλγία στους προσωπικούς γιατρούς χωρίς να διαβουλευτεί μαζί του.

Καταληκτικά αναφέρει ότι αναμένει άμεσα από την Υπουργό Υγείας μεσολάβηση και επαναφορά της συζήτησης στη σωστή βάση για τον καθορισμό του προϋπολογισμού το συντομότερο εντός του μήνα.

Παράλληλα, αναφέρει πως αναμένει από τον Οργανισμό τον επικαιροποιημένο κατάλογο των νευρολογικών ασθενών και την εξήγηση του τρόπου υπολογισμού του, καθώς και εξηγήσεις γιατί διαφωνεί με τους δικούς του υπολογισμούς, τους οποίους υπέδειξε στην τελευταία  συνάντηση ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι μεταξύ 28-30 εκατομμύρια, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των δικαιούχων.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

K. Iωάννου: Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα πρόσβασης σε προσιτή ασφαλή στέγη
«Γυναίκες έρχονται κουμπωμένες μέχρι το λαιμό, φοβισμένες να δείξουν το κατακρεουργημένο στήθος τους»
Ανησυχία Οικολόγων για θέσεις Υπ. Γεωργίας για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά
Στοχευμένες επιθεωρήσεις τον Οκτώβρη για αδήλωτη εργασία
Συνάντηση με τον ΥΠΕΣ ζήτησε η Δήμαρχος Λακατάμιας για ενδεχόμενη δομή φιλοξενίας
Ξεκίνησε την λειτουργία του ο Σταθμός Δημόσιων Συγκοινωνιών στη Πάφο
Αναστολή εργασιών σε εργοστάσια παραγωγής χαλλουμιού στα κατεχόμενα
Ξεκίνησε για το ταξίδι ζωής στη Γερμανία ο 10χρονος Λούκας-Το συγκινητικό μήνυμα του μέσα από το αεροπλάνο
Μικρή τριμηνιαία μείωση στις τιμές κατοικιών στην Κύπρο-Eτήσια αύξηση
Η Λεμεσός βάζει μπρος για υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης