Καταδικάζουν την στάση Τατάρ για το Κυπριακό συντεχνίες στα κατεχόμενα-«Δεν εκπροσωπεί την τ/κ κοινότητα»

Οι ηγέτες των τουρκοκυπριακών συντεχνιών «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS) και των δασκάλων (KTÖS), Γκιουβέν Μπενγκίχαν και Μπουράκ Μαβίς αντίστοιχα, σε κοινή τους δήλωση καταδίκασαν την άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, να συζητήσει τις προτάσεις της Προσωπικής Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς αυτή τη στάση ως «απαράδεκτη».

«Έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα ότι ο κ. Τατάρ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα», αναφέρεται στην κοινή δήλωση. «Ο ρόλος του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι να διαπραγματεύεται τις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων, να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιδιώκει μια διαρκή λύση. Ο κ. Τατάρ, όχι μόνο δεν συμμετέχει σε διακοινοτικές συνομιλίες τον τελευταίο καιρό, αλλά αποφεύγει ακόμη και να διαπραγματευτεί Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ανοίγοντας τον δρόμο για την εξαφάνιση της τουρκοκυπριακής ταυτότητας και πολιτισμού» προστίθεται.

Σύμφωνα με τις τ/κ συντεχνίες «η λεγόμενη "νέα πολιτική" του κ. Τατάρ, την οποία κοσμεί με όρους όπως "ίση" και "κυρίαρχη", δεν είναι τίποτα περισσότερο από την παλιά, αποτυχημένη προσέγγιση που βλάπτει το κοινωνικό μας στάτους και τις διεθνείς μας σχέσεις».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης εκφράζεται απογοήτευση για τη στάση που τηρεί η τ/κ ηγεσία απέναντι στη νέα προσπάθεια του ΟΗΕ στο Κυπριακό και αναφέρεται ότι «ένα άτομο που προτιμά να ταξιδεύει σε φεστιβάλ στην Τουρκία και να φωτογραφίζεται με κροκόδειλους στη Γκάμπια, αλλά αποφεύγει να καθίσει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί, δεν έχει ηγετικές ικανότητες. Είναι σαφές ότι ο κ. Τατάρ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

«Οι Τουρκοκύπριοι έδειξαν την πίστη τους στη ομοσπονδιακή λύση κατά τη διάρκεια του Σχεδίου Ανάν και της διαδικασίας του Κραν Μοντάνα και επιβεβαίωσαν ότι το μέλλον τους βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν οι συντεχνίες στην ανακοίνωση, ενώ προσθέτουν ότι «ως οργανώσεις που υποστηρίζουν το πλαίσιο των 6 σημείων του Γκουτέρες, δηλώνουμε ότι δεν έχει νόημα πλέον ο κ. Τατάρ να καθίσει στο τραπέζι, δεδομένης της στάσης και της συμπεριφοράς του που υποβαθμίζουν την κοινότητα. Τονίζουμε ότι η παραίτησή του είναι η πιο λογική επιλογή. Καλούμε όλα τα συνδικάτα, τα πολιτικά κόμματα, τους επιμελητηριακούς φορείς και τις ενώσεις που έχουν ευθύνη για την επίλυση και την ειρήνη να λάβουν θέση ενάντια στον κ. Τατάρ». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη ο Πρόεδρος για συζήτηση υλοποίησης τερματικού στο Βασιλικό
Αβάσιμοι οι «ισχυρισμοί» για τον Πόντο υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Τριάντα δύο ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων για Ευρωεκλογές
Πρόεδρος: Αναδυόμενη προτεραιότητα ο τομέας του Διαστήματος
Τα στοιχήματα των κομμάτων του Κέντρου, ο κίνδυνος της χαμένης ψήφου και η σειρά κατάταξης
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»