Εφιάλτης για τους αγρότες τα φωτοβολταϊκά πάρκα-«Καμία σπιθαμή γης, δεν μπορεί να απορροφηθεί»

Σε κακό δαίμονα φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί τα φωτοβολταϊκά πάρκα για τους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό να συνεχίζονται οι εγκαταστάσεις των εν λόγω πάρκων σε διάφορες τοποθεσίες, κάτι που προκαλεί έντονη δυσφορία στους ίδιους, οι οποίοι ψάχνουν τρόπους ώστε να διαφυλάξουν την εύφορη γεωργική γη και των περιοχών αναδασμού.

Την ίδια ώρα που οι γεωργοί εκφράζουν τη στήριξή τους στην πράσινη ενέργεια για την προστασία του περιβάλλοντος, θεωρούν ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, πρέπει να γίνεται σε ένα υγιές πράσινο περιβάλλον που να μην χρησιμοποιείται καλλιεργήσιμη γη και να επηρεάζεται με αυτό τον τρόπο, ο γεωργικός κλάδος.

Σημειώνεται ότι τις παραμέτρους διαφύλαξης της εύφορης γεωργικής γης από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, πρόκειται να εξετάσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να προστατευθούν οι καλλιεργήσιμες περιοχές αλλά και να σωθεί ο κλάδος των αγροτών, οι οποίοι εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τις διαδοχικές εγκαταστάσεις πάρκων σε διάφορα σημεία του νησιού.

Φανερά προβληματισμένος, ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου, Τάσος Γιαπάνης, μιλώντας στον REPORTER, εξήγησε ότι από την πλευρά τους είναι υπέρ της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, αλλά σε υγιή περιβάλλον. «Καμία σπιθαμή καλλιεργήσιμης γης, δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα φωτοβολταϊκά. Υπάρχουν άγονες περιοχές, υπάρχουν χαλίτικα, υπάρχουν στέγες υποστατικών, όπως και διάφοροι άλλοι χώροι που μπορεί ο κόσμος να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά. Όλες οι αγροτικές οργανώσεις, έχουμε ξεκάθαρη θέση και έχουμε παραδώσει γραπτώς σε διάφορους υπουργούς τόσο της προηγούμενης Κυβέρνησης, όσο και της παρούσας τις θέσεις μας».

Παράλληλα, ο κ. Γιαπανής, χαιρέτησε την απόφαση του κράτους, για τη συνέχιση της πολιτικής για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον αγροτικό τομέα. «Ωστόσο, αυτή η εγκατάσταση πρέπει να γίνεται σε υγιές περιβάλλον, δηλαδή, σε άγονη γη ή σε οροφές υποστατικών. Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί και μάλιστα το 37% είναι υπό κατοχή και δεν φτάνει αυτό, υπάρχει και ένα 15-20% γης που είναι χαλίτικη γη και υπάρχει άλλη τόση γη που είναι τουρκοκυπριακή. Άρα, η καλλιεργήσιμη γη που μας απομένει είναι πολύ λίγη για να μπορέσουμε να τη μετατρέψουμε στον βωμό του κέρδους, όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά».

Ανησυχούν οι κάτοικοι

Αναβρασμός επικρατεί ταυτόχρονα ανάμεσα στους κάτοικους ορισμένων κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά σε φωτοβολταϊκά πάρκα, οι οποίοι εκφράζουν τα παράπονά τους, καθώς σύμφωνα με τους αρμόδιους, μειώνεται η αξία της γης όσων είναι πλησίον από τα συγκεκριμένα πάρκα.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, «αν και από απόψεως υγείας δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη, ούτε έχουμε κάτι χειροπιαστό για να πούμε ότι προκαλούνται ζητήματα υγείας, το ζήτημα που υπάρχει είναι πως τα τεμάχια που είναι γύρω από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, μειώνεται η αξία της γης τους. Γενικώς επικρατεί μια ανησυχία ανάμεσα στους κάτοικους των περιοχών που βρίσκονται κοντά σε φωτοβολταϊκά πάρκα».

Αναμφισβήτητα, οι εγκαταστάσεις των εν λόγω συστημάτων γίνονται από τους ιδιοκτήτες των τεμαχίων, ωστόσο όπως υπογράμμισε ο κ. Κιτρομηλίδης, δημιουργούνται παράλληλα άλλα προβλήματα. «Υπάρχουν ζητήματα επίσης και με τις χαλίτικες περιοχές που παραχωρεί η Κυβέρνηση, που εκεί είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα. Υπάρχει μια έντονη αντίδραση από τις κοινότητες που εμπλέκονται για το θέμα εγκατάστασης μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στα όρια των κοινοτήτων».

Κληθείς να αναφέρει εάν παρατηρείται παρανομία με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ο κ. Κιτρομηλίδης τόνισε ότι, «δεν είναι θέμα εάν υπάρχει παρανομία, αλλά το ζήτημα που υπάρχει είναι εάν πρέπει να δίνονται άδειες για τόσο μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα σε γεωργικές περιοχές. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σε περιοχές οι οποίες είναι καλλιεργήσιμες και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, όπως επίσης και η εγκατάσταση τους σε οικιστικές περιοχές, με τον κόσμο δικαιολογημένα να αντιδρά. Για παράδειγμα υπάρχει έντονη αντίδραση στις περιοχές Αλάμπρα και Αγία Βάρβαρα».

Δειτε Επισης

ΣΥΛ: Ελεγχόμενες οι απορρίψεις λυμάτων στο αποχετευτικό Λακατάμειας
Επικίνδυνα παιδικά και άλλα προϊόντα εντοπίστηκαν στην κοινοτική αγορά
Άρχισε η υποβολή Δήλωσης Εισοδήματος 2023
Συμφώνησαν στα περισσότερα Πρόεδρος και ΟΕΛΜΕΚ-Στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων οι αποφάσεις
Ζητούν ενημέρωση για διαχείριση του email οι οργανωμένοι γονείς Δημοτικής-Δεν ήταν ενιαία η αντίδραση
Υποτροφίες σε Κύπριους φοιτητές νομικής Οξφόρδης από Harris Kyriakides Foundation
Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία
Θέμα της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης-Δεν φέρει ένσταση ο Δήμος να γίνει μόνο πάρκο
«Κανένας δεν ξεχνά, κανένας δεν ξεχνιέται»-Η Ευρυδίκη τραγουδά για τους ήρωες του 1974 και 1963/64
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου στην Παλαιά Αρχιεπισκοπή