Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ψηφιακού Μουσείου στην Παλαιά Αρχιεπισκοπή

Πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο τα εγκαίνια του «Υπαίθριου Ψηφιακού Μουσείου Επαυξημένης Πραγματικότητας» στη Στοά της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής (Καμηλόστρατα) με εφαρμογές AR (augmented reality), από την Υφυπουργό Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, οι εν λόγω εφαρμογές ετοιμάστηκαν από μαθητές και καθηγητές του «STEAMΕ - Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός» του Ολοήμερου Προγράμματος του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου με το Παγκύπριο Γυμνάσιο εντάσσεται στο θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα».

Όπως αναφέρεται, στο υπαίθριο ψηφιακό Μουσείο οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάζουν εκθέματα σε τρισδιάστατη ψηφιακή μορφή μέσω των «κωδικών AR», καθημερινά ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

Τα 11 επιλεγμένα αντικείμενα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου Κύπρου συνοδεύονται επίσης από βίντεο με τις περιγραφές των αντικειμένων που ετοίμασε το Μουσείο και παρουσιάζονται από τους μαθητές μέσα από ισάριθμα βίντεο, που ετοιμάσθηκαν από το STEAME.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι στο χώρο των κελλιών και της Βιβλιοθήκης της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής  εγκαινιάσθηκε επίσης η επετειακή έκθεση που ετοίμασε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Πρόκειται για μια σπονδυλωτή έκθεση, η οποία παρουσιάζει στην πρώτη ενότητα τη ζωή πριν το 1974, και στις άλλες ενότητες την εισβολή, την προσφυγιά και τη ζωή των εγκλωβισμένων.

Εκτίθενται κειμήλια από τους δημότες των εκτοπισμένων δήμων Κυθρέας, Καραβά, Λευκονοίκου και Ακανθού, την κοινότητα Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, το σωματείο Ελεύθερη Κυθρέα, και ιδιώτες, έργα σύγχρονης κυπριακής τέχνης από το Βυζαντινό Μουσείο και την Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, έργα παιδικής τέχνης μαθητών του 1974 από το Αρχείο Παιδικής Τέχνης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η οικοσκευή των εγκλωβισμένων Κωνσταντή και Πεζούνας Κασσιανή από την τουρκοκρατούμενη Επτακώμη, που μεταφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές το 1976, όταν αυτοί εκτοπίσθηκαν.

Σημειώνεται ότι η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών στο πλαίσιο των δράσεων της  τίμησε τη σημαίνουσα συμβολή της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας στο πρόσωπο του Προέδρου της Ν. Μεγάλεμου, τα παιδιά που δραστηριοποιήθηκαν στη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου και τον Αρτέμη Αρτεμίου εκ μέρους του Ιδρύματος «Αλκίνοος Αρτεμίου» για παιδιά με ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις, το οποίο επιδιώκει με τις δράσεις του να βελτιώσει τη ζωή των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους, που νοσηλεύονται σε κλινικές.

Προστίθεται ότι οι Φίλοι του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών διοργάνωσαν στους χώρους του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου ολοήμερη εκδήλωση με πληθώρα επιμέρους δράσεων, στοχεύοντας στην αναβίωση της λαϊκής παράδοσης με την παρουσίαση κυπριακών παραδοσιακών επαγγελμάτων, χειροτεχνιών λαϊκής τέχνης, χορών, μουσικής, παραμυθιών, παράστασης καραγκιόζη, παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων κλπ, τα οποία χάνονται στην πορεία του χρόνου ή έχουν ήδη εξαφανισθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα