Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία

Οδηγίες για άμεση και χωρίς καθυστερήσεις επικαιροποίηση, ενίσχυση, αλλά και απλοποίηση του σχεδίου δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία, έδωσε η Υπουργός Παιδείας, η οποία δήλωσε πως «ήταν μια ευκαιρία μέσα στην όλη τραγικότητα – γιατί ήταν ένα σοβαρό συμβάν - για όλους μας να βελτιώσουμε και να τροποποιήσουμε τα πρωτόκολλά μας εκεί και όπου χρειάζεται».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, με αφορμή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν λάβει δημόσια σχολεία την περασμένη Παρασκευή, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου συγκάλεσε σήμερα ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια κ. Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη και οι Διευθυντές και Διευθύντριες όλων των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Υπουργός αρχικά ευχαρίστησε τη Γενική Διευθύντρια και όλους τους/τις Διευθυντές/Διευθύντριες των Διευθύνσεων και Υπηρεσιών του Υπουργείου για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες προέβησαν για διαχείριση της κατάστασης, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των μαθητών, των μαθητριών, των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου προσωπικού στα σχολεία μας, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του ΥΠΑΝ.

«Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τις διευθυντικές ομάδες και τους/τις εκπαιδευτικούς των σχολείων για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης που ενεργοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και προς την Αστυνομία Κύπρου για τις δικές της ενέργειες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Περαιτέρω, γνωστοποιήθηκε ότι «η κ. Μιχαηλίδου έδωσε οδηγίες για άμεση και χωρίς καθυστερήσεις επικαιροποίηση, ενίσχυση, αλλά και απλοποίηση του εν λόγω σχεδίου δράσης, σε συνεργασία με την Αστυνομία, στη βάση και της εμπειρίας της περασμένης Παρασκευής».

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και την ΟΕΛΜΕΚ, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως συνεχάρη τις διευθύνσεις των σχολείων, οι οποίες – όπως είπε - στη μεγάλη τους πλειονότητα έδρασαν με ψυχραιμία και ακολούθησαν το πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιήθηκε και ανακοινώθηκε πριν από έναν χρόνο. «Το πρωτόκολλο δεν ετοιμάζεται από το Υπουργείο Παιδείας», σημείωσε η Υπουργός, εξηγώντας ότι αυτό ετοιμάζεται σε πλήρη συνεργασία με την Αστυνομία και την Πολιτική Άμυνα. 

«Ήταν μια ευκαιρία μέσα στην όλη τραγικότητα – γιατί ήταν ένα σοβαρό συμβάν - για όλους μας να βελτιώσουμε και να τροποποιήσουμε τα πρωτόκολλά μας εκεί και όπου χρειάζεται», επεσήμανε η Υπουργός Παιδείας. «Κυρίως μάς δίνεται η ευκαιρία να επιμείνουμε στη συστηματική επιμόρφωση των στελεχών μας στα σχολεία. Κυρίως μας ενδιαφέρει να δράσουμε καλύτερα με τη χρήση της τεχνολογίας, ενημερώνοντας γονείς και συνεργάτες μας», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι ακόμα και μέσα από αυτήν την κατάσταση υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. 

Απαντώντας σε ερώτηση, η Αθηνά Μιχαηλίδου είπε ότι οι αλλαγές στα πρωτόκολλα αφορούν τη διαχείριση κρίσεων, σημειώνοντας ότι έχουν συμπεριληφθεί θέματα όπως η ψυχολογική στήριξη των παιδιών και η ενημέρωση μέσω της τεχνολογίας. «Εντός των ημερών θα έχουμε επικαιροποιημένο πρωτόκολλο με τη βοήθεια της Αστυνομίας», υπογράμμισε.

Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτημα γιατί κάποιες τάξεις εκκενώθηκαν την Παρασκευή ενώ άλλες όχι, η Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι συζητήθηκε το επίπεδο επικινδυνότητας από την αρχή. «Οι διευθύνσεις των σχολείων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, εγκρίνουν και με βάση τα δεδομένα που έχουν. Το γεγονός ότι (Σ.Σ. το περιστατικό) ήταν χαμηλής επικινδυνότητας οδήγησε σε αυτές τις αποφάσεις, σε συνεργασία με την Αστυνομία», συμπλήρωσε. 

Σχολιάζοντας τα παράπονα που διατύπωσαν γονείς αναφορικά με την ενημέρωσή τους για το περιστατικό, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, δεν αναμένεται αυτού του είδους η ενημέρωση προς τους γονείς. «Παρόλα αυτά, αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο θα έχουμε βελτίωση», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, συνεχάρη τους διευθυντές των σχολείων για τη διαχείριση του περιστατικού με το απειλητικό μέιλ. «Το σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος – και οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί – συμπεριφέρθηκαν με ωριμότητα», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι οι εξετάσεις δεν τινάχθηκαν στον αέρα. 

Ακόμη, ανέφερε ότι το εν λόγω περιστατικό «ήταν χρήσιμο ως άσκηση αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων». Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ταλιαδώρος είπε ότι συζήτησε το θέμα με την Υπουργό Παιδείας και όχι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως είπε, η Υπουργός Παιδείας εξέφρασε την ικανοποίησή της από τη συμπεριφορά του εκπαιδευτικού κόσμου. 

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι τα σχολεία έλαβαν μέιλ από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το συμβάν, τα οποία δεν έφεραν υπογραφή, υποδεικνύοντας ότι «Δεν επιτρέπεται στο Υπουργείο Παιδείας να έρχονται μέιλ χωρίς υπογραφή». 

«Πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι, να γίνουμε υπεύθυνοι, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Αυτό είναι γάγγραινα τα τελευταία χρόνια στο Υπουργείο», πρόσθεσε. 

Επιπρόσθετα είπε ότι έθεσε το θέμα σε συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, η οποία δεσμεύθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί αυτό και ότι θα μπει μια τάξη, ιδιαίτερα στη Μέση Εκπαίδευση. «Ας σοβαρευτούν στο Υπουργείο Παιδείας και ας λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα, γιατί μπορεί να προκύψουν και πιο σοβαρά ζητήματα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κλειστά τα Τμήματα ΣΥΛ και ΣΑΛ λόγω μεταφοράς στον ΕΟΑ
Αναπροσαρμογή πολιτικών του κράτους για τους πρόσφυγες ζητά η ΠΕΠ
Στήριξη Βουλής στο έργο του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Αννίτα Δημητρίου
Διαχειρίσιμο μέχρι στιγμής το πρόβλημα επηρεασμού του GPS λόγω των συρράξεων στο Ισραήλ
Επ. Κατεχόμενων Δήμων: Δεν είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας
Τέσσερις στους πέντε πολίτες ζητούν περισσότερες δράσεις για το κλίμα από τις χώρες τους
Διαμαρτυρία ΔΕΟΚ για χαμηλόμισθους έξω από το Υπουργείο Οικονομικών
Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες-Παραμένει στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος
Διαφορετικές αναγνώσεις για την απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία-Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι
Στο επίκεντρο διεθνούς προγράμματος η Σαλαμιού σύμφωνα με Επίτροπο Περιβάλλοντος