Η πρώτη κακοκαιρία έδειξε τα δόντια της-Τα προβλήματα και οι συστάσεις της ΑΗΚ

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές δημιούργησε η πρώτη κακοκαιρία που έπληξε το νησί μας τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, θέτοντας σε κινητοποίηση τα συνεργεία της ΑΗΚ. Κεραυνοί αλλά και αποκοπές πασσάλων και δέντρων, είχαν ως αποτέλεσμα τις διακοπές ρεύματος σε κάθε άκρη της Κύπρου, προκαλώντας τη δυσφορία των πολιτών, αφού ακόμη ο χειμώνας δεν έχει μπει και από τις πρώτες καταιγίδες, εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα. 

Ως εκ τούτου, τα καιρικά φαινόμενα είναι πάντοτε απρόβλεπτα και μια καταιγίδα είναι αρκετή σε πολλές περιπτώσεις, για να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα, όπως και της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, από τους σφοδρούς ανέμους που επικράτησαν, αποκόπηκαν πάσσαλοι και δέντρα που εμπλέκονταν σε αγωγούς της ΑΗΚ.  Τα συνέργεια της Αρχής, βρίσκονταν επί ποδός και μετά από λίγες ώρες επιδιόρθωσαν όλες τις βλάβες.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, δεν είναι εύκολο πάντοτε να εντοπιστεί το πρόβλημα. «Γίνεται τμηματικός έλεγχος, κατά μήκος της γραμμής για να εντοπιστούν τα κατεστραμμένα αλεξικέραυνα, τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στις γραμμές μας. Αλλά, κάποτε είναι τόσο δυνατοί οι κεραυνοί, που τα κτυπούν και τα καίνε. Έτσι το συνεργείο πρέπει να τα εντοπίσει και εάν υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικής τροφοδοσίας, επαναφέρει την ηλεκτροδότηση στους επηρεαζόμενους κατοίκους και ακολούθως θα προχωρήσει στην επιδιόρθωση της βλάβης και στην αντικατάσταση με νέο εξοπλισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Κακοκαιρία σε διάφορα μέρη της Κύπρου-Προβλήματα σε δρόμους και πτώσεις δέντρων

Γενικά, οι βλάβες στα ηλεκτρικά συστήματα, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλες τις χώρες του κόσμου, είναι αναπόφευκτες και δεν μπορούν σαφώς να προβλεφθούν, καθώς το εναέριο δίκτυο είναι ευάλωτο σε συνθήκες κακοκαιρίας, όπως σε ισχυρούς ανέμους και κεραυνούς. Τα συνεργεία της ΑΗΚ, σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου, «βάζουν προτεραιότητες, αφού προηγούνται οι βλάβες μεγάλης τάσης, αλλά υπάρχουν και βλάβες, που για παράδειγμα όταν πέσουν δέντρα, είναι επικίνδυνα. Έτσι καλούμε τον κόσμο να μην αγγίξει σε καμία περίπτωση αγωγούς, γιατί μπορεί να έχουν ηλεκτρισμό. Οι πολίτες καλούνται να μας ενημερώνουν και εμείς από την πλευρά μας, βάζουμε σειρά προτεραιότητας τις βλάβες με βάση την επικινδυνότητα των περιστατικών».

Κάθε χρόνο, από πλευράς ΑΗΚ, γίνεται συντήρηση του δικτύου διανομής, όπου λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες και η συντήρηση γίνεται με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Επίσης, όπου υπάρχουν εναέριες γραμμές εντός δασικών περιοχών, η Αρχή φροντίζει κάθε χρόνο να επιθεωρεί αυτές τις γραμμές με κλαδέματα, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών. 

Ακόμη και στον Καναδά και στην Αμερική, υπέδειξε η κα. Παπαδοπούλου, «όταν υπάρχει κακοκαιρία, μπορεί να μείνουν μέχρι και δεκαπέντε ημέρες χωρίς ρεύμα. Οι κακοκαιρίες και τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, δεν μπορεί κάποιος να τα προβλέψει. Εμείς από μεριά μας κάνουμε όλες τις συντηρήσεις και αναβαθμίσεις στο δίκτυο μεταφοράς και διανομής, εντούτοις όταν υπάρχουν αυτά τα καιρικά φαινόμενα, τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα. Οι πολίτες, οφείλουν να μην αγγίζουν ποτέ αποκομμένα καλώδια και όταν υπάρχει κακοκαιρία είναι καλό ο κόσμος να περιορίζεται και να μη χρησιμοποιεί ιδιαίτερα ηλεκτρικές συσκευές. Κάποιες περιοχές επίσης, που είναι γύρω από δημόσια κτήρια, όπως Νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες, είναι πιο προστατευμένες γιατί υπάρχουν τα αλεξικέραυνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με βροχές το μενού του καιρού-Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία

Δειτε Επισης

Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»
Δρ. Οδυσσέως: Η επανάσταση των Ψηφιακών Διδύμων, η σημασία τους και η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Συμποσίου στην Κύπρο
Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας