Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται χιλιάδες συμπολίτες μας, που όχι μόνο δεν θα περάσουν ένα γιορτινό Πάσχα, αλλά δίνουν μάχη για επιβίωση των οικογενειών τους. Λίγο η ακρίβεια και λίγο οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που δημιουργήθηκαν, έχουν οδηγήσει αρκετές οικογένειες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και της έλλειψης βασικών αγαθών από τα ντουλάπια των σπιτιών τους.

Για να στηρίξει όλους αυτούς τους συμπολίτες μας, δίνει καθημερινή μάχη το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), το οποίο παλεύει με νύχια και με δόντια για να προλάβει να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε όλοι να έχουν κάποια βασικά προϊόντα ενόψει του Πάσχα.

Με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται από το ΠΣΣΕ, η κατάσταση που επικρατεί τους θυμίζει μέρες του 2013, εν μέσω κρίσης, αφού μόνο τότε έφθασαν σε σημείο να χρειάζονται στήριξη 2000 χιλιάδες οικογένειες, όσες δηλαδή τη φετινή χρονιά ενόψει του Πάσχα.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ, Ηλίας Δημητρίου, σημείωσε πως «φέτος υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού μετά από οκτώ με εννέα χρόνια που γίνεται αυτή η εκστρατεία συλλογής χρημάτων και κουπονιών, είναι η πρώτη φορά που έχουμε λίστες αναμονής. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος και οι εταιρείες έχουν μειώσει τις προσφορές τους, κάτι που οφείλεται στην ακρίβεια. Ο κόσμος βρίσκεται στη δίνη της ταλαιπωρίας να μην έχει ούτε τα βασικά. Οι λίστες αναμονής που έχουμε φέτος είναι όπως είχαμε στην κρίση του 2013 και είναι κάτι που με λυπεί ιδιαίτερα. Υπάρχουν εταιρείες που μας έδιναν 10 και τώρα μας δίνουν ένα ή κόσμος που έδινε 100 ευρώ και τώρα δίνει 20 και 30 ευρώ».

Όπως εξήγησε μάλιστα ο κ. Δημητρίου, αυτή είναι η πρώτη χρονιά, από την ημέρα που άρχισαν τις δράσεις τους, που παρουσιάζεται πρόβλημα ακόμα και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. «Τα προηγούμενα χρόνια ήταν ελεγχόμενη η κατάσταση σε αυτήν την επαρχία. Φέτος έχουμε λίστες αναμονής και εκεί που δεν είχαμε ποτέ ξανά στο παρελθόν. Επίσης στη Λευκωσία υπάρχει μεγάλη ζήτηση και ευελπιστώ ότι θα το ξεπεράσουμε».

Παράλληλα, θέλοντας να δώσει εικόνα για το πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες που υπάρχουν, επισήμανε ότι «συνολικά οι ανάγκες αφορούν περίπου 2000 οικογένειες των τριών ή τεσσάρων ατόμων. Αυτοί οι αριθμοί αφορούν την ενίσχυση και τη βοήθεια που δίνει το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού, όμως για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος, πέραν των 2000 οικογενειών, το Συμβούλιο έχει υπό την σκέπη του άλλες 480 ΜΚΟ. Αν αναλογιστείτε ότι η κάθε μία από αυτές τις οργανώσεις βοηθούν από πέντε μέχρι 50 οικογένειες, καταλαβαίνετε το αληθινό μέγεθος του προβλήματος. Δυστυχώς δεν πάμε καθόλου καλά και μιλάμε για βοήθεια 100 με 200 ευρώ ή να τους δώσουμε κουπόνια για φλαούνες, κόκκινα αυγά και λαμπάδες».

Με πόνο ψυχής, ο Πρόεδρος του ΠΣΣΕ, τόνισε πως υπάρχουν περιπτώσεις που τους παίρνουν τηλέφωνο και τους λένε ότι δεν έχουν ούτε τα βασικά για να επιβιώσουν τις οικογένειες τους. «Έχει οικογένειες που δεν έχουν γάλα να πιουν. Είναι απίστευτο. Σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λένε ότι δεν έχουμε γάλα και ψωμί για την οικογένεια μας».

Για να καταφέρει κάποιος να στηρίξει όσους βοηθά το ΠΣΣΕ την περίοδο του Πάσχα, η διαδικασία είναι πολύ απλή, αφού μπορεί να καλέσει στο 22514786 και εκεί ο αυτόματος τηλεφωνητής θα τον παραπέμψει σε ποια επαρχία θέλει να βοηθήσει. Τότε, θα ενημερώσει τους κατά τόπους συνεργάτες μας, όπου μπορεί να αναφέρει τι μπορεί να προσφέρει θα ενημερώσει τους κατά τόπους συνεργάτες του ΠΣΣΕ, όπου μπορεί να αναφέρει τι μπορεί να προσφέρει. «Εμείς την εκστρατεία την συνεχίζουμε μέχρι την Τετάρτη και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όσους μας ζητούν βοήθεια και έχουν ανάγκες».

Δειτε Επισης

Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ