Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ

Την αύξηση του ορίου de minimis υπό τις κρατικές ενισχύσεις στη γεωργία, στα 50 χιλ. ευρώ ανά ενιαία επιχείρηση ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε  στο Λουξεμβούργο, στηρίζοντας την πρωτοβουλία της Γερμανίας μαζί με άλλα 13 κράτη μέλη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση , κύριο θέμα της συνόδου αποτέλεσε η συνέχιση της συζήτησης για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης στον γεωργικό τομέα.

Οι Υπουργοί χαιρέτισαν την έγκριση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) από το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) στις 24/4/2024. «Στις προτάσεις περιλαμβάνονται πρόνοιες  για αύξηση της γεωργικής παραγωγής και εξασφάλιση πρόσθετου γεωργικού εισοδήματος καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για τις  μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, γεγονός που ευνοεί πέραν του 80% των αιτητών του ΚΟΑΠ. Οι Υπουργοί, αναφέρθηκαν επίσης σε επιπλέον εργαλεία για απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τρόπους ενίσχυσης της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα τροφίμων», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε παρέμβασή της, η δρ Παναγιώτου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση των προτάσεων της ΕΕ από το ΕΚ, οι οποίες υπήρξαν θέσεις και της Κύπρου, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη για περαιτέρω βήματα απλοποίησης της ΚΑΠ.

«Υποστήριξε τη δυνατότητα παροχής επιπλέον ενίσχυσης στους γεωργούς, μέσω μέτρων αντιμετώπισης της εκάστοτε κρίσης που ενδέχεται να προκύψει, με δυνατότητα αξιοποίησης μέρος των πιστώσεων για τα Στρατηγικά σχέδια», αναφέρεται.

Πρόσθετα σημείωσε ότι, με στόχο την πλήρη απορρόφηση της ενωσιακής και κρατικής χρηματοδότησης της ΚΑΠ θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία στην ανακατανομή κονδυλίων μεταξύ των μέτρων. για  πλήρη απορρόφηση προς όφελος των γεωργών.

Επίσης, μαζί με άλλα κράτη μέλη στήριξε την παράταση του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών Ενισχύσεων μέχρι το τέλος του έτους.

«Στηρίζοντας την πρωτοβουλία της Γερμανίας μαζί με άλλα 13 κράτη μέλη, ζήτησε την αύξηση του ορίου de minimis υπό τις Κρατικές ενισχύσεις στη γεωργία, στα 50 χιλ. ευρώ ανά ενιαία επιχείρηση», σημειώνεται.

Η κ. Παναγιώτου χαιρέτισε επίσης τις ενέργειες που προτάθηκαν από την Επιτροπή για ενδυνάμωση της θέσης των γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα και σημείωσε ότι ήδη η Κύπρος, έχει προχωρήσει με τοπικές παρεμβάσεις και ενέργειες, για διασφάλιση δίκαιου εισοδήματος  για τους γεωργούς.

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον καθηγητή Strohschneider για την πορεία του  «Στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ», που αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΕ.

«Η Δρ Παναγιώτου, αναδεικνύοντας τον ουσιώδη ρόλο των γεωργών στην παραγωγή τροφίμων και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της ΕΕ, τόνισε τη σημασία ικανοποιητικής και επαρκούς στήριξης της γεωργίας, μέσω ενός απλοποιημένου θεσμικού πλαισίου», σημειώνεται.

Η κλιματική αλλαγή, σημείωσε η Υπουργός, θέτει ως επιτακτική ανάγκη την άμεση θεσμοθέτηση νέων εργαλείων αντιμετώπισης των κρίσεων, με χρηματοδότηση είτε μέσω νέων πιστώσεων είτε με ανακατανομή πιστώσεων που δεν δαπανήθηκαν.

Σύμφωνα με την ίδια η νέα ΚΑΠ πρέπει να διασφαλίζει τη διαδοχή των γενεών ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, αφού όλο και λιγότερο νέοι άνθρωποι ακολουθούν το επάγγελμα του γεωργού. Σημείωσε επίσης την ανάγκη χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας και της προώθησης πρακτικών που να ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της γεωργίας.

Όσον αφορά τα θέματα γεωργίας που συνδέονται με το εμπόριο, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με Τρίτες χώρες στον τομέα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η δρ. Παναγιώτου, στηρίζοντας τις προσπάθειες για προώθηση των εν λόγω εμπορικών συμφωνιών, επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ισορροπημένου πλαισίου που να ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια και να διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και τη βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κατεβαίνουν στη Βουλή οι συνταξιούχοι-«Δίνουμε μέχρι και 100 ευρώ σε φάρμακα, δεν φθάνει η σύνταξη»
Κενά στην ενημέρωση καρκινοπαθών για θέματα γονιμότητας-Ανοίγει η συζήτηση στη Βουλή
Προχωρεί με ιδιωτική ποινική δίωξη του Κατσουνωτού η Αρχή-Η τρίλιζα των υποθέσεων εναντίον του σε δύο χρόνια
Πίσω από την πρώτη διαφωνία Εισαγγελέα και Αρχής κατά της Διαφθοράς- Το αδιέξοδο και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν
Η τελευταία ευκαιρία στην υπόθεση Θανάση-Οι δύο άξονες των ανακριτών, μπαίνουν στον πάγο οι ιδιωτικές ποινικές
Ημερίδα στη Λεμεσό για τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία
Επ. Περιβάλλοντος: Εφικτά ως το 2030 τα πρότυπα για ποιότητα αέρα
Άρχισε τη λειτουργία του το Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας του Δήμου Πάφου
ΠτΔ: Σταθμός η λειτουργία της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών
Εξαγγελία σχεδίου επιχορηγημένων διακοπών για Χαμηλοσυνταξιούχους ζητά η ΕΚΥΣΥ