Στα όριά τους οι πολύτεκνοι λόγω ακρίβειας-«Περνάμε δύσκολα, είναι μόνο λόγια»

Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η αύξηση στις τιμές των ενοικίων έφτασαν τις πολύτεκνες οικογένειές στα όριά τους. «Το να έχεις να ταΐσεις τρία στόματα, είναι πολύ διαφορετικό από το να έχεις να ταΐσεις έξι με επτά στόματα. Περνάμε δύσκολα», ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνου Ολύμπιου, ο οποίος μιλώντας στον REPORTER εξέφρασε την αγανάκτηση που νιώθουν οι πολύτεκνες οικογένειες, την ίδια ώρα που τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης, το επόμενο διάστημα, ετοιμάζονται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, χωρίς να αποκλείουν τη λήψη μέτρων αντίδρασης.

Μάλιστα, ο κος Ολύμπιος έχει καταθέσει πρόταση όπως προχωρήσουν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος για τα κακώς κείμενα και να καταδείξουν, όπως είπε, την αδιαφορία της Πολιτείας προς τις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες μέχρι το 2021 ήταν τέσσερις χιλιάδες. Αριθμός, που μειώνεται χρόνο με τον χρόνο.

Όπως είπε ο κος Ολυμπιος, «είναι πολύ δύσκολο πλέον, λόγω του κόστους ζωής, να υπάρξουν πολύτεκνες οικογένειες. Δεν έχει αντιληφθεί κανένας ότι αυτός ο τόπος, χάνεται μέρα με την μέρα και πως πρέπει να στηρίξουν τους πολύτεκνους. Όταν ζήτησα στοιχεία από την επαρχία της Πάφου, διαπίστωσα πως από το 2017 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, πέραν του 60%  των οικογενειών που γράφτηκαν ως πολύτεκνες, ήταν αλλοδαπές. Αυτό, καταδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Κύπρο και πως αντί να διαθέσουμε κεφάλαια για ανάκαμψη του δείκτη υπογεννητικότητας, αποκόπτουμε κεφαλαία. Είναι κάποια πράγματα, τα οποία θεωρώ τρελά».

Ευτύχημα, για τις οικογένειες των πολυτέκνων, αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχουν οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια, είτε προσφέροντας τρόφιμα, είτε προσφέροντας παιχνίδια, ωστόσο όπως σημειώνει ο πρόεδρος της οργάνωσης, για να βοηθηθούν αυτές οι οικογένειες, δεν θα έπρεπε να εκλιπαρούν τις διάφορες οργανώσεις για να αγοράσουν δημητριακά και πάνες για τα παιδιά τους, αλλά το κράτος έπρεπε να σταθεί δίπλα του.

«Μια κυρία με πήρε προχθές τηλέφωνο και μου ζήτησε να βρω μια οικογένεια να την βοηθά και μιλώντας της είπα για μια οικογένεια με οκτώ παιδιά. Αυτός ο άνθρωπος πως θα τα βγάλει πέρα με οκτώ παιδιά; Πόσο μάλλον εκείνοι που πληρώνουν δόση δανείου. Για να σπουδάσει μια οικογένεια το παιδί της στη Λεμεσό χρειάζεται 800 ευρώ μόνο για το ενοίκιο. Πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν ο μισθός των γονιών είναι 1000 ευρώ; Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», ανέφερε σχολιάζοντας τα όσα έρχονται καθημερινά ενώπιον της οργάνωσης ο κος Ολύμπιος.

Ο ίδιος, έχει διαπιστώσει πως τα τελευταία χρόνια το κράτος έχει κλείσει τα αυτιά του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες. «Είναι μόνο λόγια και υποσχέσεις. Λυπάμαι αλλά  μας υπόσχονται και από πράξεις τίποτα. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια ο υπουργός Οικονομικών λέει πως είναι υψηλό το κόστος για να βοηθούν οι πολύτεκνοι. Για άλλους έχει να δώσει επιδόματα. Δεν γίνεται ο ξένος να παίρνει μεγαλύτερο ποσό ως επίδομα τέκνου από αυτό που λαμβάνει το Κύπριος φορολογούμενος πολίτης. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

Επίσης αναφερόμενος στις κινήσεις και στις προτάσεις που κατέθεσε η οργάνωση, σημείωσε πως, είχαν ζητήσει από την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας να τους επιστραφεί ένα πόσο, το οποίο είχε αποκοπεί από το επίδομα των πολυτέκνων το 2013, ύψους 9% λόγω της ακρίβειας, κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα. «Κάνουμε μαξιλαράκια σαν κράτος και στο τέλος έρχονται και τα τρώνε οι επιχειρηματίες και ο φτωχός ο κόσμος πεινάει», σημείωσε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης, θα συνεδριάσει αρχές Νοέμβριου ώστε να παρθούν αποφάσεις ως αντίδραση των κακώς εχόντων, χωρίς να αποκλείουν πιθανόν διαμαρτυρία των πολύτεκνων οικογενειών κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης. «Πρέπει να μεταφέρουμε στον κόσμο την αδιαφορία που δείχνει η Πολιτεία. Δεν πάει άλλο με αυτόν τον εμπαιγμό από το κράτος».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας