Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως

Την ώρα που διάφοροι τομείς της αγοράς παρουσιάζουν ανοδική πορεία στις τιμές τους, ο κλάδος των οχημάτων ενοικιάσεως ή αλλιώς γνωστά ως «Ζ», καταγράφει πτωτική τάση λόγω της υπερπροσφοράς που υπάρχει, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν ρίξει προς τα κάτω τις τιμές ενοικίασης, σε μια προσπάθεια που καταβάλλουν ώστε να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από την είσοδο του καλοκαιριού, που είναι μια περίοδος όπου τα τελευταία χρόνια ευνοούσε τις επιχειρήσεις οχημάτων ενοικιάσεως, εντούτοις, η φετινή χρονιά φαίνεται ότι δεν ευνοεί ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες, οι οποίοι αντικρύζουν μισοάδειο το ποτήρι, εκφράζοντας παράλληλα, την ανησυχία και τον προβληματισμό τους, για τα όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Κάτι, που παραδέχθηκε εξάλλου σε δηλώσεις του στον REPORTER o πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Οχημάτων Ενοικιάσεως, Κωνσταντίνος Κοντός, ο οποίος εξήγησε ότι, «παρά το γεγονός πως οι κρατήσεις οχημάτων και η κίνηση των ενοικιαζόμενων οχημάτων είναι κατά πολύ αυξημένες την καλοκαιρινή περίοδο, η φετινή καλοκαιρινή περίοδος δεν είναι όσο καλή, όσο ήταν η περσινή. Οι πληρότητες αναμένεται να κινηθούν σε πιο χαμηλά επίπεδα, όπως και οι τιμές, ως αποτέλεσμα της πιο μικρής κινητικότητας».

Αυτό, φαίνεται να οφείλεται από τη μια, λόγω του αυξημένου κόστους του τουριστικού πακέτου για να έρθει στην Κύπρο ένας τουρίστας, όπου είναι πιο ακριβό πλέον το εισιτήριο και η διαμονή, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και από την άλλη, από την πλευρά της προσφοράς, οι επιχειρηματίες βλέπουν ότι έχει εισχωρήσει ένας μεγάλος αριθμός ενοικιαζόμενων οχημάτων στους δρόμους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η προσφορά τους. «Είναι κάτι που μεγαλώνει τη διαθεσιμότητα αυτοκινήτων στο παζάρι, με αποτέλεσμα να κινούνται οι τιμές πιο χαμηλά. Το οξύμωρο είναι ότι οι τιμές των νέων οχημάτων, έχουν ανέβει πολύ ψηλά από τους κατασκευαστές, ενώ αναγκαζόμαστε να ενοικιάσουμε σε χαμηλές τιμές λόγω προσωρινής υπερπροσφοράς στο παζάρι σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Κοντός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πάντως, στην παρούσα φάση οι τιμές φαίνεται να κυμαίνονται από 25 ευρώ ημερησίως για ένα μικρό όχημα και ανεβαίνουν αναλόγως εάν το όχημα είναι πιο μεγάλο ή είναι αυτόματο, όπως και διάφοροι άλλοι παράγοντες που φέρουν σημαντικό ρόλο. Οι τιμές, όπως εξήγησε ο κ. Κοντός, είναι από 15% μέχρι και 25% πιο μειωμένες σε σύγκριση με πέρσι. Αξίζει να αναφερθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ενοικιαζόμενων οχημάτων, κινείται από την τουριστική βιομηχανία.

Η ταλαιπωρία από τα πρόστιμα των καμερών

Παράλληλα, ιδιαίτερο προβληματισμό στους ιδιοκτήτες των οχημάτων ενοικιάσεως, προκαλούν τα χιλιάδες εξώδικα που τους εκδίδονται από τα συστήματα φωτοεπισήμανσης, λόγω παραβάσεων των ενοικιαστών, οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων είναι τουρίστες και έχουν ήδη μάλιστα αναχωρήσει από τη χώρα μας.

Οι εταιρείες ενοικιάσεως οχημάτων, ανέφερε ο κ. Κοντός, ακολουθούν τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα να έχουν ένα τεράστιο διοικητικό κόστος και φόρτο εργασίας για να συμπληρώνουν τα στοιχεία των οδηγών, για τα εξώδικα προστίματα που τους αποστέλλονται από τους λειτουργούς φωτοεπισήμανσης. «Δηλαδή, λαμβάνουμε ειδοποίηση από το ταχυδρομείο ότι ήρθε συστημένη επιστολή, αφού παραλάβουμε την επιστολή, ανοίγουμε τους φακέλους και στη συνέχεια συμπληρώνουμε το έντυπο Β’ που αναφέρει ότι δεν το κρατούσαμε εμείς το όχημα, αλλά ο ενοικιαστής με τα Χ στοιχεία, για να τα αποστείλουμε πίσω στους λειτουργούς την επιστολή», δήλωσε ο πρόεδρος των ιδιοκτητών οχημάτων ενοικιάσεως.

Έτσι, η εν λόγω διαδικασία, έρχεται να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων οχημάτων για χάρη του κράτους, αλλά την ίδια ώρα, υπογράμμισε ο κ. Κοντός, «το κράτος δεν έρχεται να μας αποζημιώσει για τον τεράστιο φόρτο εργασίας. Ενώ είχαμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Μεταφορών, σε Νομοσχέδιο που θα πήγαινε στη Βουλή προς ψήφιση, όπου θα απλοποιείτο η διαδικασία πάρα πολύ, με την ηλεκτρονική αποστολή των εξωδίκων στις εταιρείες, ακόμη το αναμένουμε να ψηφιστεί στη Βουλή».

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν έχει σημασία εάν ένας τουρίστας καταγγέλθηκε στη χώρα μας αλλά έχει ήδη αναχωρήσει για το εξωτερικό, καθώς οι λειτουργοί των συστημάτων φωτοεπισήμανσης, αφού λάβουν τα στοιχεία από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων ενοικιάσεως, τότε αποστέλλουν το πρόστιμο στη χώρα του κάθε παραβάτη.

Δειτε Επισης

Κινδυνεύουν δέντρα και πολυετείς καλλιέργειες να ξηραθούν λόγω του καύσωνα-Ανησυχία για νέες αυξήσεις
Περισσότεροι συνοδοί, ενιαία εκπαίδευση, επέκταση Προδημοτικής-Οι καινοτομίες ΥΠΑΝ για τη νέα χρονιά
Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης