Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια

Στο περίμενε των διευκρινίσεων από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας για την πρόταση που τους έχει κατατεθεί για τα δικαιώματα των διανομέων, βρίσκονται οι συντεχνίες, οι οποίες έχουν την απαίτηση όπως ξεκαθαριστούν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για τους υπαλλήλους που εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες και σε διάφορες υπηρεσίες διανομής φαγητού.

Τους τελευταίους μήνες, οι συντεχνίες και το Υπουργείο Εργασίας, βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση, ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, με το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, να παραθέτει τις προηγούμενες ημέρες μεσολαβητική πρόταση για τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης. Ωστόσο, οι συντεχνίες, αφού μελέτησαν την εν λόγω πρόταση ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις και γι’ αυτό το λόγο πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου με τους εκπροσώπους του Τμήματος, τον επόμενο μήνα.

Όσο αφορά το περιεχόμενο της πρότασης, σε αυτή φαίνεται να περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τον ελάχιστο μισθό που οφείλουν να λαμβάνουν οι διανομείς, παροχή μεταφορικών μέσων, όπως και λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό που πρέπει να παρέχεται για την ασφάλειά των εργαζομένων, αφού οι συνθήκες που εργάζονται το προαπαιτούν.

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στον REPORTER ο Γ. Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, η πρόταση περιλαμβάνει τον ελάχιστο μισθό ενός διανομέα και μετά από έξι μήνες πρόκειται διαφοροποιείται, αφού θα λαμβάνει αυξήσεις. Επίσης, μέσα στην πρόταση, περιέχεται και η ευθύνη του εργοδότη για την παροχή μεταφορικών μέσων και την παροχή προστατευτικού εξοπλισμού. «Εννοείται ότι όταν κάποιος διαθέτει το δικό του μεταφορικό μέσο, ανάλογα με βάση τον μισθό, θα τυγχάνει μιας αναλογικής ποσοστιαίας αποζημίωσης σε σχέση με τον μισθό του», ανέφερε ο κ. Τιμινής.

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τη θετική στάση των εργοδοτών για τη διάρκεια της σύμβασης, οι συντεχνίες αναμένουν να δουν πώς θα μετριέται η εργατοώρα, δηλαδή πόσες παραδόσεις από τους διανομείς μπορούν να γίνουν ανά ώρα. Σύμφωνα με τον κ. Τιμινή, έχει τεθεί ένας αριθμός, ο οποίος θα βοηθήσει την αποφυγή βιασύνης από πλευράς διανομέων για να μεταφέρουν μια παραγγελία. «Έτσι, με την εφαρμογή της σύμβασης, θα μας δοθεί η ευκαιρία να βελτιώσουμε αρκετά πράγματα που ήταν επικίνδυνα για την ασφάλεια των ίδιων των διανομέων», πρόσθεσε.

Αυτή η συμφωνία, υπογράμμισε επίσης ο Γ.Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αναμένεται ότι θα διαμορφώνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, η οποία θα πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους διαχειριστές στόλους, οι οποίοι στην ουσία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε όλες τις πλατφόρμες.

Όσο αφορά το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πρόταση, ο κ. Τιμινής εξήγησε ότι είναι στο στάδιο της διαδικασίας της μεσολάβησης, καθώς υποβλήθηκε η πρόταση και αναμένουν τα επόμενα βήματα. «Θεωρούμε ότι είναι μια πρόταση η οποία είναι δύσκολο να απορριφθεί, διότι μέσω αυτής, τίθενται οι βάσεις για ρύθμιση του χώρου των διανομέων. Αφού διευκρινιστούν κάποια ζητήματα από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί με το Υπουργείο Εργασίας κατά τις αρχές Ιουνίου, τότε θα αποφευχθεί η διπλή ανάγνωση την επόμενη μέρα, αν και εφόσον πέσουν οι υπογραφές. Πρέπει να τεθούν ασφαλιστικές δικλείδες στην πρόταση, για να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε παρερμηνείες».

Πάντως, οι διανομείς από την πλευρά τους, αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα του διαλόγου που θα υπάρξουν. Ταυτόχρονα, όπως υπέδειξε ο κ. Τιμινής, υπάρχει μια οδηγία η οποία ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τα κράτη μέλη, για να θεσπίσουν νόμους για τα επόμενα δυο χρόνια για τους αυτοεργοδοτούμενους freelancers για την εξαρτημένη σχέση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ εργοδότη και εργοδοτουμένου. Δηλαδή, ανέφερε ο Γ.Γ. της Συντεχνίας, «οι διανομείς σήμερα δεν είναι freelancers, αλλά εργάζονται με ψευδοαπασχόληση. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με τη συνομολόγηση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, είναι να δημιουργηθεί ένα βασικό εργαλείο για να μπει στη συζήτηση της τριμερούς επιτροπής η διαμόρφωση της συγκεκριμένης Νομοθεσίας που υπάρχει».

Δειτε Επισης

Μειωμένη παροχή πόσιμου νερού σε περιοχές επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού
Πραγματοποιήθηκαν οι τελετές ορκωμοσίας των νεοσύλλεκτων οπλιτών
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Διακοπή ρεύματος στον Άγιο Δομέτιο και Άγιο Άνδρεα λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΑΗΚ
Παρέμβαση ΟΑΣΕ για νομοσχέδιο για ποινικοποίηση ψευδών ειδήσεων-Εκδίδει νομική άποψη, έτοιμος να έρθει Κύπρο
Υπεραμύνεται των ενεργειών του για το νομοσχέδιο για fake news ο Τορναρίτης-«Είναι για τους αδύναμους»
Έφυγε ο Ιερομόναχος Χρύσανθος Μαχαιριώτης που έδωσε το ράσο του στον Αυξεντίου
Αυξητική η τάση στο ποσοστό νέων μολύνσεων από ηπατίτιδα στην Κύπρο-Καταρτίστηκε Εθνικό Σχέδιο Δράσης
Έκκληση για προσωρινή απαγόρευση θήρευσης τρυγονιού από BirdLife Cyprus
Μ. Ευαγγέλου: Η αντιμετώπιση υπογεννητικότητας προτεραιότητα Κυβέρνησης