Εκδήλωση διαμαρτυρίας αύριο στα κατεχόμενα από τους Τ/κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές

Εκδήλωση διαμαρτυρίας αύριο έξω από τη «βουλή» στα κατεχόμενα θα διοργανώσουν οι Τ/κ, που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές διαμαρτυρόμενοι για το ότι το «υπουργικό συμβούλιο» στην τελευταία του συνεδρία (την Παρασκευή) δεν έλαβε καμία απόφαση για τις διελεύσεις και εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα.
 
Η Γενί Ντουζέν αναφέρει ότι σε γραπτή ανακοίνωση οι εργαζόμενοι αυτοί σημειώνουν ότι «οι διελεύσεις είναι πρόβλημα όλου το λαού που πηγάζει από το Κυπριακό, όχι μόνο των εργαζόμενων», και πως με την λήξη τριών μηνών μπορεί να απολυθούν από την εργασία τους, σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.
 
«Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να πάμε στην εργασία μας θα απολυθούμε. Σε αυτή την περίπτωση θα είμαστε εργάτες που δεν θα έχουν τίποτα να χάσουν. Δεν μπορούν να ελεγχθούν αυτά που θα κάνουν όσοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα φέρει η κυβέρνηση της τδβκ», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου επιρρίπτεται η ευθύνη στην «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους.
 
Από την άλλη, οι Τ/κ που διαμένουν στην Πύλα μπορούν από σήμερα να περνούν στα κατεχόμενα για να προσέλθουν στις εργασίες τους, αλλά τους ζητήθηκε να υπογράψουν δήλωση με την οποία θα δεσμεύονται, δεν θα περνούν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές και δεν θα έχουν επαφές με Ε/κ.
 
Σύμφωνα με την Γενί Ντουζέν και πάλι, αυτό αναφέρεται σε μήνυμα που στάλθηκε στους Τουρκοκύπριους κατοίκους του μεικτού χωριού από τον Τ/κ κοινοτάρχη, ο οποίος αναφέρει ότι κατόπιν απαίτησης του «υπουργείου υγείας» έκανε τις σχετικές εργασίες για το θέμα και επιτροπή που συστάθηκε στο εν λόγω «υπουργείο» έλαβε κάποιες αποφάσεις, αξιολογώντας καταλόγους που της είχε διαβιβάσει ο ίδιος.
 
Γνωστοποιώντας τις αποφάσεις, ο κοινοτάρχης σημειώνει πρώτα ότι σε μερικά άτομα δεν δόθηκε άδεια διέλευσης επειδή δεν θεωρήθηκε σωστό κάτι τέτοιο. Αναφέρει ότι θα υποβληθεί πρόταση στο «υπουργικό συμβούλιο» να θεωρούνται σε «διοικητική άδεια» για ολόκληρο τον Ιούνιο όσοι κάτοικοι του χωριού εργάζονται στο «δημόσιο», ενώ όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να γνωστοποιούν πληροφορίες που αφορούν το όνομα και τηλέφωνο του χώρου εργασίας τους και να γίνει προσπάθεια να υπάρξει επαφή μέσω του χώρου εργασίας τους και του «υπουργείου εργασίας».
 
Ο Τ/κ κοινοτάρχης αναφέρει επίσης ότι αποφασίστηκε όπως εγκατασταθεί μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ένα πρόγραμμα παρακολούθησης στα κινητά τηλέφωνα των ατόμων που θα μεταβαίνουν για εργασία στα κατεχόμενα, ενώ θα είναι υποχρεωτικό να υποβληθούν και σε PCR τεστ.
 
Στο θέμα των διελεύσεων αναφέρθηκε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στην Κίπρις και ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι τα κρούσματα συνεχίζονται στην ε/κ πλευρά. «Ήρθε στην ημερήσια διάταξη το άνοιγμα των οδοφραγμάτων στις 8 Ιουνίου. Αλλά για εμάς πρέπει να μην υπάρξουν κρούσματα για 14 ημέρες. Η οικονομία τους είναι μεγαλύτερη από τη δική μας. Έρχονταν πέραν των 5 εκατομμυρίων τουριστών ετησίως. Δεν θα μπορούν να φτάσουν στους μισούς». 
 
Εξάλλου, σε συνέντευξή της χθες στην Γενί Ντουζέν, η Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί, συντονίστρια των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών εκ μέρους της τ/κ πλευράς, υπενθύμισε την συνεδρία σήμερα της τεχνικής Επιτροπής για την υγεία και τη συμφωνία των δύο ηγετών για τον καθορισμό του τρόπου που θα γίνονται οι διελεύσεις και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών χαρτών, όπως επίσης και τη συμφωνία επί της αρχής ότι πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί για τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται, σπουδάζουν και τυγχάνουν θεραπείας στις ελεύθερες περιοχές, τους Τουρκοκύπριους που διαμένουν στην Πύλα, τους Ελληνοκύπριους και τους Μαρωνίτες «που έχουν την μόνιμη κατοικία τους» στα κατεχόμενα και σε άλλες ανθρωπιστικές περιπτώσεις.  
 
Σημείωσε επίσης ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην «προεδρία» με τον «πρόεδρο της βουλής», την «κυβέρνηση» και τους προέδρους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη «βουλή» συμφωνήθηκε το σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων υπό τον όρο ότι θα ληφθούν μέτρα σε σχέση με την υγεία.
 
Η ε/κ πλευρά σκέφτεται και ανακοίνωσε μέτρα από την δική της σκοπιά για τις διελεύσεις, είπε η κ. Σαμανί προσθέτοντας ότι «πρέπει και η τουρκική πλευρά να καθορίσει προθέσεις και κριτήρια για σταδιακό άνοιγμα των πυλών διέλευσης και σε σχέση με ομάδες όπως οι εργάτες, οι ασθενείς και οι μαθητές, η κατάσταση των οποίων είναι επείγουσα».
 
Αναφερόμενη στο πλήρες άνοιγμα των οδοφραγμάτων, η κ. Σαμανί είπε ότι «όπως η κατάσταση εξελίσσεται τώρα, που ο νότος και ο βορράς βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση, φαίνεται ότι και ο νότος θέτει υπό έλεγχο την πανδημία. Θεωρώ ότι οι διελεύσεις θα αρχίσουν χωρίς βιασύνη και λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα. Πάρα πολλοί τομείς το περιμένουν αυτό».
 
Οι διελεύσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στις κατηγορίες που αναφέρονται, είπε λέγοντας ότι οι καταστηματάρχες στην περιοχή Αράστα (εντός των τειχών κατεχόμενη Λευκωσία), οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό, οι αγορές, οι πρατηριούχοι βενζίνης, τα ξενοδοχεία, τα καζίνο περιμένουν τους τουρίστες – όπως είπε - που θα έρθουν από τον «νότο».
 
Θεωρεί, συνέχισε, ότι και στις δύο πλευρές δεν θα καταστεί δυνατή η παρεμπόδιση της επαναλειτουργίας των οδοφραγμάτων, αλλά το σημαντικό είναι να μπορούν να είναι ελεγχόμενες οι διελεύσεις, με λήψη μέτρων, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. «Πρέπει να εξουσιοδοτηθούν οι επιτροπές πάνω σε αυτά τα θέματα και να καταστεί δυνατή η εναρμόνιση των μέτρων. Μόνο τότε μπορεί να ανοίξουν οι διελεύσεις», κατέληξε. 

Δειτε Επισης

Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»
Δρ. Οδυσσέως: Η επανάσταση των Ψηφιακών Διδύμων, η σημασία τους και η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Συμποσίου στην Κύπρο
Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ