Πήρε άδεια εγκυμοσύνης, της έκοψαν από την ετήσια και τους έτριξε τα δόντια

Προ εκπλήξεως βρέθηκε γυναίκα που εργάζεται στον δημόσιο τομέα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της, όταν χρειάστηκε να παρατείνει της άδεια ασθενείας της λόγω εγκυμοσύνης.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεων και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία υποβλήθηκε το παράπονο, κατά το 2017 η γυναίκα απουσίασε από την εργασία της πέραν των 42 ημερών, από τις 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 19 Ιουνίου, λόγω ασθένειας οφειλόμενης στην εγκυμοσύνη της.
 
Χρειάστηκε όμως να παρατείνει την άδειά της, η οποία είχε εγκριθεί και από το Ιατροσυμβούλιο, όμως όταν επέστρεψε στην εργασία της, μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, ενημερώθηκε ότι λόγω της παράτασης της άδειας ασθενείας που είχε λάβει, μειώθηκε κατά περίπου τέσσερις μέρες η ετήσια άδεια ανάπαυσης της, επειδή η περίοδος παράτασης άδειας ασθενείας δεν συνυπολογίζεται ως υπηρεσία.
 
Για τον λόγο αυτό, η γυναίκα προσέφυγε στην Επίτροπο, υποστηρίζοντας στο παράπονό της, ότι έτυχε λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης, αφού απώλεσε μέρες άδειας ανάπαυσης και κατά προέκταση υπέστη διάκριση λόγω φύλου.
 
Σημείωσε, μάλιστα, πως αυτό αποτελεί απαγορευμένη διάκριση βάσει του περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμου.
 
Η θέση του Τμήματος
Δημόσιας Διοίκησης
Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ανέφερε ότι σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας για τη χορήγηση αδειών:

-κάθε ημερολογιακό έτος μπορεί να παραχωρείται άδεια ασθενείας με πλήρεις απολαβές βάσει πιστοποιητικού αρμόδιου Ιατρικού Λειτουργού, μέχρι 42 μέρες,
 
-αν ο υπάλληλος χρειαστεί λόγω ασθένειας να απουσιάσει για μεγαλύτερη περίοδο, μπορεί να παραχωρηθεί πρόσθετη άδεια μέχρι έξι μήνες με πλήρεις απολαβές, κατόπιν εισήγησης του Ιατροσυμβουλίου, η οποία θεωρείται ως παράταση της άδειας ασθενείας
 
-αν κατά τη λήξη της παράτασης το Ιατροσυμβούλιο έχει λόγους να πιστεύει ότι ο υπάλληλος δεν θα είναι δυνατό να αναλάβει τα καθήκοντα της θέσης του, τότε μπορεί να συστήσει περαιτέρω παράταση της άδειας ασθενείας για περίοδο άλλων 6 μηνών με το ½ των απολαβών του.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε από την Αν. Διευθύντρια, η παράταση της άδειας ασθενείας, με βάση τους Κανονισμούς, δεν αποτελεί «υπηρεσία», «δηλαδή κατά τη διάρκεια των εν λόγω παρατάσεων ο υπάλληλος δεν κερδίζει άδεια ανάπαυσης...» και οι «Κανονισμοί αυτοί εφαρμόζονται για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ανεξαρτήτως φύλου και λόγου ασθένειας».
 
Συνακόλουθα,  όπως σημείωσε, κατά την άποψη του Τμήματος, «δεν συνιστούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο δυσμενή διάκριση λόγω φύλου.
 
Τουναντίον, θα αποτελούσε διάκριση αν μια υπάλληλος απολάμβανε το δικαίωμα να κερδίζει άδεια ανάπαυσης στην περίπτωση παράτασης άδειας ασθένειας για λόγους σχετικούς με την εγκυμοσύνη, έναντι μιας άλλης γυναίκας ή άλλου άνδρα που δεν θα απολάμβανε αυτό το δικαίωμα όταν θα απουσίαζε με παράταση άδειας ασθένειας λόγω άλλων προβλημάτων υγείας και δη σοβαρών».
 
Εγκυμοσύνη και ΔΕΕ
Επικαλούμενη αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Επίτροπος Διοικήσεως υποδεικνύει στην απόφασή της ότι η εγκυμοσύνη ουδόλως μπορεί να εξομοιωθεί με παθολογική κατάσταση.
 
Κατά τη διάρκεια της, επισημαίνεται, μπορεί «να εμφανισθούν προβλήματα και επιπλοκές ικανά να υποχρεώσουν τη γυναίκα να υποβληθεί σε αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και, ενδεχομένως, να τηρήσει πλήρη ανάπαυση καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μέρους αυτής. Αυτά τα προβλήματα και οι επιπλοκές, που μπορούν να προκαλέσουν ανικανότητα προς εργασία, αποτελούν κινδύνους εγγενείς στην κατάσταση της εγκυμοσύνης και συνεπώς αποτελούν στοιχεία της ιδιάζουσας αυτής καταστάσεως..»
 
Άμεση απαγορευμένη διάκριση
Στα συμπεράσματά της, η Επίτροπος Διοικήσεως κάνει λόγο για άμεση απαγορευμένη διάκριση. 
 
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι, η παραπονούμενη κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού για τη χορήγηση αδειών, δεν κέρδισε άδεια ανάπαυσης για την περίοδο παράτασης της άδειας ασθενείας της που οφειλόταν στην εγκυμοσύνη της και ως εκ τούτου, υπέστη δυσμενή μεταχείριση, λόγω φύλου, η οποία, δυνάμει του περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Νόμου, είναι άμεση απαγορευμένη διάκριση.
 
Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοικήσεως, επειδή η άμεση απαγορευμένη διάκριση λόγω φύλου που υπέστη η παραπονούμενη, είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής του ισχύοντων κανονισμών και επειδή, η εφαρμογή του σε κάθε περίπτωση παράτασης άδειας ασθένειας λόγω εγκυμοσύνης θα επιφέρει το ίδιο αποτέλεσμα, η παρούσα έκθεση διαβιβάζεται στο Γενικό Εισαγγελέα, όπως προβλέπεται σχετικά στο άρθρο του περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων Νόμου.
 
Αντίγραφο της έκθεσης πρόκειται να κοινοποιηθεί στην Αν. Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για ενημέρωση.

Δειτε Επισης

Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»
Δρ. Οδυσσέως: Η επανάσταση των Ψηφιακών Διδύμων, η σημασία τους και η φιλοξενία του 1ου Διεθνούς Συμποσίου στην Κύπρο
Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ