Η ανάγνωση της Λευκωσίας για τις αναφορές Τσαβούσογλου εν αναμονή της Λουτ

Με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φροντίζει να καλλιεργεί το έδαφος για να φύγουμε από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, μιλώντας πάντα για άλλες επιλογές, έστω και εάν ρητά δεν αποκλείει την ομοσπονδία, και αυτό είναι ανησυχητικό, και ίσως σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν ιδιαίτερες συνεννοήσεις για τους όρους αναφοράς, ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) κυβερνητική πηγή.
 
Σχολίαζε την αναφορά του κ. Τσαβούσογλου στην ανάρτησή του χθες βράδυ στο twitter, για τη συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, πως υπογράμμισε στην αξιωματούχο των Η.Ε. πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για μια μόνιμη λύση στην Κύπρο» και πως «σε κάθε περίπτωση η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο (a must)»
 
Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η Λευκωσία αναμένει την επάνοδο της κ. Λουτ στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που αυτή είχε με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.
 
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «όπως είχαμε συνεννοηθεί αναμένεται ότι μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεών της στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, σε κάποια στιγμή θα επανέλθει».
 
Ο κ. Προδρόμου επανέλαβε την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας πως «δεν συμμεριζόμαστε την απαίτηση της Τουρκίας να πάμε για διαπραγματεύσεις μετά τον Ιούνιο. Μπορούσε εδώ και μήνες να είχε ξεκινήσει η διαπραγμάτευση», ανέφερε.
 
Ο κ. Προδρόμου υπογράμμισε εξάλλου, εκ νέου, πως στους όρους αναφοράς πρέπει να περιλαμβάνονται και οι έξι παράμετροι του Πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές που αφορούν ασφάλεια-εγγυήσεις και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
 
Σε σχέση με τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τις οποίες θα συζητηθεί το Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε πως «είναι γνωστό ότι πάντα υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός με την ελληνική κυβέρνηση. Έτσι και τώρα υπήρξε ήδη συνεννόηση. Θα έχουμε και ενημέρωση μετά τις επαφές αυτές».
 
«Νοουμένου», πρόσθεσε, «ότι μπορούν να συμβάλουν στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς, με βάση και τις έξι παραμέτρους του Πλαισίου Γκουτέρες, βλέπουμε θετικά αυτές τις διαβουλεύσεις. Διότι εναπόκειται στις εγγυήτριες να αποδεχτούν αυτό που προβλέπεται στο Πλαίσιο για αντικατάσταση του καθεστώτος εγγυήσεων με ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας, και όπως είναι γνωστό τόσο η Ελλάδα, ρητά, όσο και η Βρετανία, με ένα δικό της τρόπο, έχουν συγκατανεύσει, επομένως απομένει η συναίνεση της Τουρκίας, η οποία δυστυχώς δεν υπήρχε στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όρος η πολιτική ισότητα των Τ/κ, δηλώνει ο Τσαβούσογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν υπάρχουν νέες ιδέες, αναφέρει ο Μπουρτζιού που μιλά για αυξανόμενο κίνδυνο για το φυσικό αέριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μελέτησαν τα βήματα της Κ.Δ. στην ΑΟΖ Τσαβούσογλου-Οζερσάι

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»