Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), που πραγματοποιείται στη Μπανζούλ της Γκάμπια.

Σύμφωνα με την «προεδρία» στα κατεχόμενα, ο Τατάρ κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας να αυξήσουν τη συνεργασία με το ψευδοκράτος και επίσης να λάβουν μέτρα «για τον τερματισμό της απάνθρωπης απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού».

Είπε ότι το ψευδοκράτος είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, καθώς και με τα «αδέλφια κράτη μέλη» σε έναν οδικό χάρτη για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους.

Αναφέρθηκε σε διάφορα βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν όπως επισκέψεις υψηλού επιπέδου στο ψευδοκράτος, συμμετοχή Τουρκοκυπρίων αθλητών στους Αγώνες Ισλαμικής Αλληλεγγύης και αποδοχή «των διαβατηρίων» του ψευδοκράτους «ως ταξιδιωτικού εγγράφου».

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είναι ευγνώμων στον Οργανισμό για τα πολυάριθμα ψηφίσματά του για την Κύπρο, «τα οποία έχουν καλέσει τη διεθνή κοινότητα και τα κράτη μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η απάνθρωπη απομόνωση που επιβάλλεται στον τουρκοκυπριακό λαό», όπως είπε..

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό υποστήριξε ότι «παρά τις αναρίθμητες διαπραγματευτικές διαδικασίες τα τελευταία 56 χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, οι προσπάθειες για επίτευξη διευθέτησης με τη μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν απέδωσαν αποτέλεσμα, λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά απέσυρε την συγκατάθεσή της από την ομοσπονδιακή βάση και υπέβαλε ένα "νέο όραμα" με βάση «τις πραγματικότητες επί του εδάφους».

Επανέλαβε τα περί «δύο χωριστών λαών» και «δύο κρατών» κα είπε ότι η λύση θα επέλθει μέσω της αναγνώρισης αυτής της πραγματικότητας.

Ο Τατάρ είπε ότι η αποστολή της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, έχει ορίζοντα έξι μηνών και πρόσθεσε ότι οι Τ/κ υποστηρίζουν την αποστολή της «εντός των ορίων της εντολής της».

Κατά την παραμονή του στην Γκάμπια, ο Τατάρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Αντάμα Μπάροου  τον οποίο ενημέρωσε για το Κυπριακό και ζήτησε τη στήριξή του στα «δίκαια του τ/κ λαού».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου