Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο

Για άλλη μια φορά, προεκλογικά, η Πάφος κατάφερε προεκλογικά, να συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, για να μετατρέψει ένα τοπικό ζήτημα, όπως οι υποψηφιότητες για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, σε μείζον πολιτικό. Αυτό συνέβη διότι στην Πάφο και δη στη διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, οι διεργασίες, σημαδευτηκαν από την αναμόχλευση ζητημάτων που έμειναν ανοιχτά από την περίοδο των Προεδρικών Εκλογών.

Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθήθηκε στον Δημοκρατικό Συναγερμό, μονοπώλησε το ενδιαφέρον και κατέληξε σε μάχη μεταξύ των «Χριστοδουλιδικών» και «Αβερωφικών». Άλλωστε η Πάφος είναι η επαρχία καταγωγής και των δύο. Ο ΔΗΣΥ τελικά μετά από συμπληγάδες που χρειάστηκε να περάσει, κατέληξε στην επιλογή στήριξης του πρώην βουλευτή του, Κωστάκη Κωνσταντίνου, ο οποίος στις Προεδρικές, πήγε ενάντια στις αποφάσεις του κόμματος και στήριξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Μάριος Τσιέλεπος, μέλος του κόμματος στην Επαρχία Πάφου, αντιτάχθηκε στην στήριξη Κωνσταντίνου και έθεσε εαυτό ενώπιον των κομματικών οργάνων. Τελικά, έμεινε εκτός διαδικασίας επιλογής και για αυτό κατέρχεται ως ανεξάρτητος. Οι δύο Συναγερμικοί υποψήφιοι, θα έχουν απέναντι του το στέλεχος και πρώην βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη, ο οποίος στηρίζεται από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ.

Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύουν ένα πραγματικό ντέρμπι για τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης της Πάφου, με τον κ. Τσιέλεπο να καταγράφει διψήφια ποσοστά και να καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα, επηρεάζοντας αρνητικά τα ποσοστά του Κωστάκη Κωνσταντίνου.

eparxia pafou

Σε ότι αφορά τον μητροπολιτικό δήμο της Πάφου, αυτός έχει την ιδιαιτερότητα ότι μαζι με τον Στρόβολο, αποτελούν τους μοναδικούς δήμους Παγκύπρια, που δεν συνενώνονται και δεν επηρεάζονται από τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τον δήμο Πάφου, επαναδιεκδικεί ο νυν δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος, με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού και της ΔΗΠΑ, έχοντας ως ανθυποψήφιο του, τον προερχόμενο από το ΔΗΚΟ, Εύρο Λοϊζίδη. Τον κ. Λοϊζίδη, στηρίζουν το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ.

Πρόκειται για μια μάχη, όπου ουσιαστικά ο Φαίδωνας Φαίδωνος, έχοντας ανά χείρας το πλούσιο έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια στην πόλη, η οποία άλλαξε επίπεδο, κοντράρεται με όσους τον κατηγορούν για τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις του. Ο λόγος πλέον, ανήκει στους ίδιους τους δημότες, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν, ανάμεσα στη δοκιμασμένη επιλογή του κ. Φαίδωνος και τον κ. Λοϊζίδη.

Σε ότι αφορά τον δήμο ανατολικής Πάφου, τον δημαρχιακό θώκο διεκδικούν τέσσερα πρόσωπα. Ειδικότερα, ο Νίκος Παλιός διεκδικεί με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, έχοντας απέναντι του τον Κυριάκο Χατζηβασίλη που υποστηρίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατέρχονται ο Αντώνης Τρακκίδης και ο Στέφανος Ρούσος.

Στον δήμο Ακάμα, επαναδιεκδικεί ο δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, με ανθυποψήφιο τον Σταύρο Παντελίδη. Ο κ. Λάμπρου στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία και την ΕΔΕΚ, ενώ οκ. Παντελίδης, στηρίζεται από τις τοπικές οργανώσεις του ΔΗΣΥ. Σημειώνεται πως η Πινδάρου κεντρικά, δεν έχει ανακοινώσει επίσημη στήριξη.

Τέλος, στον ακριτικό δήμο της Πόλεως Χρυσοχούς, επαναδιεκδικεί ο νυν δήμαρχος, Γιώτης Παπαχριστοφή, με ανθυποψήφιο τον Κυριάκο Κλεάνθους. Στην Πόλη, καταγράφεται το σπάνιο φαινόμενο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να στηρίζουν τον ίδιο υποψήφιο. Συγκεκριμένα, ο Γιώτης Παπαχριστοφή, στηρίζεται από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, ενώ ο κ. Κλεάνθους, στηρίζεται από το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και τους Οικολόγους.

Δειτε Επισης

Ν. Χριστοδουλίδης: Είναι καιρός να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος μέλος της ΕΕ
Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ
Απαντά σε Ερντογάν η Αθήνα για το Κυπριακό-«Η δημιουργία δύο κρατών δεν αποτελεί λύση»
Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες Γκουτέρες για επανένωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές
Δεν κάνει πίσω ο Τατάρ-«Δεν γίνεται να υπάρξει υποχώρηση από την λύση δύο κρατών»
Συγκατάθεση Κυπριακής Δημοκρατίας στους κανόνες ασφαλούς λιμένα του ΟΟΣΑ για τον Πυλώνα 2
Στη δημοσιότητα το ποσό που ξόδεψε το ΑΚΕΛ για την εκστρατεία του στις Ευρωεκλογές
Με τις πρυτανικές Αρχές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συναντήθηκε ο Πρόεδρος
Ξεκαθάρισε το σκηνικό η Κυβέρνηση για τις δηλώσεις Μαρινάκη-«Δεν μιλάμε για σχέδιο λύσης, αλλά για προγραμματισμό»
Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Τουρκική» η μειονότητα στη Θράκη - «Ειρηνευτική» η εισβολή στην Κύπρο