Όγδοη παγκόσμια στην αύξηση στρατιωτικών δαπανών η Κύπρος για το 2017

Σημαντικά στοιχεία για τις αμυντικές ή καλύτερα στρατιωτικές δαπάνες όλων των χωρών του πλανήτη, φέρνει στο φως η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου SIPRΙ.
 
Για το 2017 εκτιμάται ότι οι παγκόσμιες δαπάνες ανήλθαν σε 1,739 δισεκατομμύρια δολάριο και αποτελούν δαπάνες ρεκόρ από το τέλος του ψυχρού πολέμου και έπειτα.
 
Εκτός από τη παγκόσμια αύξηση των δαπανών για στρατιωτικούς σκοπούς, η έκθεση καταγράφει και σημαντικά στοιχεία για τις δαπάνες της Κύπρου, αφού σύμφωνα με τα δεδομένα, υπολογίζεται ότι η ΚΔ ανήκει στο γκρουπ των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών.
 
230 δολάρια ανά πολίτη
 
Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI οι στρατιωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ και αντιστοιχούν σε 230 δολάρια ανά άτομο στον πλανήτη.
 
Πρώτη χώρα σε στρατιωτικές δαπάνες είναι οι ΗΠΑ με 610 δις δολάρια, ακολουθεί η Κίνα με τις δαπάνες της να υπολογίζονται σε 228 δις δολάρια καταγράφωντας μια τεράστια αύξηση, σχεδόν 110% σε σχέση με το 2008. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Σαουδική Αραβία ενώ στην τέταρτη συναντάμε τη Ρωσία η οποία έχασε μια θέση στη σχετική λίστα λόγω του δυτικού εμπάργκο ενώ την πεντάδα συμπληρώνει η Ινδία.
Στην Ευρώπη η στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν στα 342 δισεκατομμύρια ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 20% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών. Σε σχέση με το 2016 μειώθηκαν  κατά 2,2%
 
Τέσσερις από τις πρώτες 15 χώρες παγκόσμια με τις υψηλότερες δαπάνες βρίσκονται στην Δυτική Ευρώπη. Πρόκειται για τη Γαλλία (6η θέση), το Ηνωμένο Βασίλειο (7η θέση), τη Γερμανία (9η θέση) και η Ιταλία (12η θέση).
 
Τα 29 κράτη μέλη του NATO αθροιστικά δαπάνησαν 900 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνά τους - ήτοι σε αυτά αναλογεί το 52% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.
 
Οι στρατιωτικές δαπάνες στην κεντρική και στη δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν αντιστοίχως κατά 12% και 1,7% το 2017, εν μέρει λόγω της ρωσικής απειλής.
 
H Κύπρος στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση
 
Στην σχετική έκθεση της SIPRI γίνεται και ειδική αναφορά στην Κύπρο αφού βρίσκεται ανάμεσα στις 15 χώρες παγκόσμια με την μεγαλύτερη αύξηση δαπανών σε σχέση με το 2016.
Συγκεκριμένα σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της έκθεσης η Κύπρος είναι 8η παγκόσμια στην αύξηση στρατιωτικών δαπανών κατά 22%.
 
Για το 2017 οι στρατιωτικές δαπάνες της Κύπρου ανήλθαν στα 395 εκατομμύρια ευρώ. Στην ίδια λίστα βρίσκονται η Ρουμανία, η Γκαμπόν, το Μπενίν, το Σουδάν το Μάλι, η Μπουρκίνα Φάσο, το Ιράκ, η Λιθουανία, οι Φιλιππίνες, η Λετονία, η Καμπότζη, η Βενεζουέλα, και το Λουξεμβούργο.
 
Οι κυρώσεις έφεραν μειώσεις
 
Η έκθεση του SIPRI δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που η σύγκρουση της Δύσης με τη Μόσχα έχει φθάσει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, ειδικά μετά τη δηλητηρίαση την 4η Μαρτίου του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ στην Αγγλία -για την οποία η βρετανική κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη στο Κρεμλίνο- και τα πλήγματα των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου τη 14η Απριλίου εναντίον του καθεστώτος της Συρίας, που έχει συμμαχήσει με τη Ρωσία, σε αντίποινα για μια επίθεση που φέρεται να έγινε με χημικά όπλα.
 
Η Ρωσία, η χώρα που είχε τον τρίτο υψηλότερο στρατιωτικό προϋπολογισμό το 2016, υποχώρησε στην τέταρτη θέση της κατάταξης το 2017. Οι στρατιωτικές της δαπάνες συρρικνώθηκαν κατά 20%, στα 66,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χώρα είχε καταγράψει την προηγούμενη μείωση των στρατιωτικών της δαπανών το 1998, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση.

«Η συνέχιση της αύξησης των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας», τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Γιαν Ελίασον σε ανακοίνωση του SIPRI. "Υπονομεύει την επιδίωξη ειρηνικών λύσεων στις συγκρούσεις" σε όλο τον κόσμο, έκρινε ο ίδιος.
 
Τι είναι το Ινστιτούτο SIPRI
 
To SIPRI είναι ένα ανεξάρτητο διεθνές ινστιτούτο που έρευνά τις στρατιωτικές διενέξεις παγκόσμια, τους εξοπλισμούς και αφοπλισμούς τον χωρών. Ιδρύθηκε το 1966 και από τότε παρέχει δεδομένα για ανάλυση με βάση ανοιχτές πηγές, προς τις χώρες, τους ερευνητές και τους δημοσιογράφους.  
 
Αξίζει να σημειωθεί πως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του SΙPRI είναι από το Φεβρουάριου του 2018 και ο γνωστός μας από το πέρασμα του ως Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο