ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως

«Ανάστα ο Θεός, κρῖνον τὴν γῆν, ὅτι σὺ κατακληρονομήσεις ἐν πᾶσι τοῖς ἔθνεσι. Ὁ Θεὸς ἔστη ἐν συναγωγῇ Θεῶν, ἐν μέσῳ δὲ θεοὺς διακρινεῖ» και οι εκκλησίες σείονται από το χτύπημα των σκάμνων, στο άκουσμα της νίκης της ζωής επί του θανάτου.

Οι ιερείς σε όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες έψαλαν το χαρμόσυνο μήνυμα της Πρώτης Αναστάσεως, κατά την τελετή της Ακολουθίας του εσπερινού του Μεγάλου Σαββάτου, που πάντα τελείται το πρωί. Είναι σε αυτή την Ακολουθία που οι ιερείς μεταδίδουν το προανάκρουσμα της Αναστάσεως του Κυρίου, με τους πιστούς να γεμίζουν με την προσμονή της λυτρώσεως που θα φέρει η νίκη της ζωής επί του θανάτου.

Σε όλες τις εκκλησίες, οι ιερείς κρατώντας δίσκους γεμάτους με φύλλα δάφνης, βγαίνουν από την Αγία Πύλη και με βροντερή φωνή, για να ακουστεί σε κάθε γωνιά του ναού, φωνάζουν «Ανάστα ο Θεός» και οι πιστοί αρχίζουν να χτυπούν τους σκάμνους, αναπαράγοντας με αυτό τον τρόπο το μεγάλο σεισμό που έγινε στην Ιερουσαλήμ, όταν ο αναστάντας Χριστός κατέβηκε στον Άδη, για να ελευθερώσει τις ψυχές των νεκρών. Την ίδια ώρα, ο θόρυβος γίνεται και για να διώξουν τον θάνατο μακριά.

Την ίδια ώρα, με το «Ανάστα ο Θεός» πέφτουν από τα εικονοστάσια τα μαύρα πανιά, που κάλυπταν τις εικόνες μετά την σταύρωση του Κυρίου την Μεγάλη Πέμπτη. Το μαύρο πανί τοποθετείται εκεί, με στόχο να δείξει το πένθος της ιεροσύνης για τη θανάτωση του Χριστού. Το γεγονός ότι πέφτει το πανί σημαίνει ότι ο θρήνος έχει περάσει και πλέον οι πιστοί ζουν με την προσμονή της Αναστάσεως.

Δείτε το στιγμιότυπο στο 22ο λεπτό του βίντεο

Δειτε Επισης

Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO
Το θέμα ανταλλαγής περιουσιών στον Ακάμα με χαλίτικα στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπ. Γεωργίας
Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στα κατεχόμενα
Yφ. Τουρισμού: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων
Λοττίδη: Επιζήμιες για ανθρώπινη αξιοπρέπεια oι διακρίσεις σεξουαλικού προσανατολισμού
Οι ημερομηνίες που θα καταβληθεί το επίδομα τέκνου και πολύτεκνης μάνας
Οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για τα προβλήματα στα καινοτόμα φάρμακα-«Θα βρεθεί η χρυσή τομή»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού