Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας

Μιλώντας στα τέλη Ιανουαρίου, κατά την ανακοίνωση του προγραμματισμού για το 2024, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αποτελεί βασική υποχρέωση του κράτους». Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και νέο πλάνο αστυνόμευσης, καθώς και την ενίσχυση της πρώτης γραμμής με αστυνομικούς που ασκούν γραφειακά καθήκοντα.

Αν και μέρος των όσων ανακοίνωσε ξεκίνησαν να εφαρμόζονται, δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, που παραμένει στο ναδίρ εξαιτίας της έξαρσης της εγκληματικής δραστηριότητας και της αδυναμίας που επιδεικνύουν οι Αρχές να αποτρέψουν ενέργειες ή να τις εξιχνιάσουν. Αν και κανείς δεν αναμένει το έγκλημα να εκμηδενιστεί, καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτεύχθηκε πουθενά στον κόσμο, οι πολίτες αναμένουν ότι δεν θα γίνονται πιθανοί στόχοι, επειδή έτυχε να είναι περαστικοί την ώρα μιας απόπειρας δολοφονίας σε πολυσύχναστο δρόμο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και δεδομένης της επανάληψης τέτοιων φαινομένων, είναι αναπόφευκτο το αίσθημα ασφάλειάς τους να κλονίζεται.

Το ίδιο ισχύει και για την δράση της νύχτας, τους απανωτούς εμπρησμούς και τις βομβιστικές επιθέσεις, οι οποίες, αν συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς, θα σπάσουν κάθε ρεκόρ κατά το 2024. Όταν κάθε γειτονιά είναι πιθανός στόχος, τότε το σπίτι του πολίτη δεν αποτελεί πλέον το ασφαλές καταφύγιό του. Ιδιαίτερα όταν όλα αυτά τα φαινόμενα γίνονται μετά που ανακοινώθηκαν αυξημένες περιπολίες και άλλοι σχεδιασμοί της Αστυνομίας, η οποία όχι απλώς δεν καταφέρνει να προλάβει τους εγκληματίες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δείχνει να δυσκολεύεται και να τους εντοπίσει, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει.

Το αίσθημα της ασφάλειας θα βελτιωθεί, όταν βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στις εξιχνιάσεις. Όταν αισθανθούν οι πολίτες, δηλαδή, ότι το κράτος τους προστατεύει, ώστε να μην καταστούν θύματα εγκληματικών ενεργειών, είτε μέσα από την αποτροπή είτε μέσα από τις καταδίκες, και όχι όταν νοιώθουν τυχεροί επειδή δεν τους βρήκε μια σφαίρα πρωί, μεσημέρι ή απογευματάκι σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων.

Πώς θα πεισθούν οι πολίτες ότι η Αστυνομία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα και να διασφαλίσει την ασφάλειά τους, όταν οι δράστες είχαν γίνει αντιληπτοί από πολίτες, οι οποίοι ενημέρωσαν σχετικά την Αστυνομία για τις ύποπτες κινήσεις τους, αλλά δεν αποτράπηκε μια απόπειρα φόνου, σε κεντρικό δρόμο της Λευκωσίας, κοντά στο μεσημέρι; Αυτό δεν είναι μια εικασία, αλλά αναφορά του ανακριτή της υπόθεσης στο Δικαστήριο.

Πώς θα πεισθούν ότι η Αστυνομία θα τα βάλει με κακοποιούς, όταν κάθε βράδυ ακούνε ότι χάνει τη μάχη με τα 15χρονα της γειτονιάς; Προφανώς κανείς δεν έχει απαίτηση από το κράτος και την Αστυνομία να αντικαταστήσει τον ρόλο και την ευθύνη των γονιών, που οφείλουν να γνωρίζουν πού είναι τα παιδιά τους και να σιγουρεύονται ότι δεν τίθεται η σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο. Όμως οι κρότοι όλο και πληθαίνουν όσο πλησιάζει το Πάσχα και η Αστυνομία όχι απλώς δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την παράνομη και επικίνδυνη δραστηριότητα, αλλά ο Εκπρόσωπός της ζήτησε από τους πολίτες όχι μόνο να ενημερώνουν άμεσα, όταν αντιληφθούν τη χρήση εκρηκτικών, αλλά να της δίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, όπως η ακριβής διεύθυνση, το είδος του εκρηκτικού που χρησιμοποιήθηκε ή ακόμα και την ταυτότητα των εμπλεκομένων! Πάλι καλά, δηλαδή, που δεν ζήτησαν από τους πολίτες να λαμβάνουν και τις καταθέσεις, για να συμβάλουμε όλοι στο τόσο δύσκολο έργο της πάταξης της αππωμάρας εφήβων.

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να επιτύχει τους στόχους του και να εμπεδώσει το αίσθημα ασφάλειας, όπως υποσχέθηκε στους πολίτες, θα πρέπει η Αστυνομία να βρει τους τρόπους να καταστεί όχι απλώς πιο αποτελεσματική άλλα και πιο πειστική. Να μην αναμένει να της λένε μπράβο επειδή έκανε καλά τη δουλειά της αλλά να βρίσκει τους τρόπους να την κάνει στην ολότητά της. Το αίσθημα ασφάλειας δεν βελτιώνεται με επικοινωνιακή διαχείριση. Βελτιώνεται με μείωση του εγκλήματος και απονομή Δικαιοσύνης.

Δειτε Επισης

Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Από το θανατηφόρο του 2012 στη δολοφονία Θανάση-Η αμφισβήτηση, η μη ανάληψη ευθυνών και η ανάγκη για αλλαγές
Τα κλειδωμένα σενάρια για την σορό που βρέθηκε στη Σωτήρα-Περιορίστηκαν φάκελοι ελλειπόντων
Σε σχεδόν όλα τα σχολεία το απειλητικό email-Ψάχνουν τον αποστολέα οι Αρχές
Επαναπατρίστηκαν αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Πάνω από 4.000 στο 2024
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Απουσιάζει από την οικία του στο Πισσούρι 45χρονος (pic)
Καμπανάκι CPT για τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές και κρατητήρια-Όσα καταγράφονται στην έκθεση
Επιβεβαιώνει τις μπάλες με τα κινητά η Διεύθυνση Φυλακών-Διαψεύδει τον εντοπισμό ναρκωτικών