Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές

Απαντήσεις για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η απόδραση του Σύρου υπόδικου, ο οποίος έφυγε κύριος από την πύλη των Κεντρικών Φυλακών, χωρίς να αντιληφθεί κανείς πως επρόκειτο για κρατούμενο και όχι για επισκέπτη, ψάχνουν Αστυνομία και διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών. Προς αύτη την κατεύθυνση είναι σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα, στην ακίδα της οποίας βρίσκονται τα μέλη της Δύναμης που ήταν επιφορτισμένα με τη συνοδεία του κρατούμενου από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας στις Φυλακές. Επιπλέον, ο ερευνώντας λειτουργός, ξεκίνησε ήδη την διερεύνηση και πέραν των υπολοίπων, αναμένεται να θέσει στη βάσανο της έρευνας και τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στο σωφρονιστικό ίδρυμα, διερευνώντας παράλληλα κατά πόσο προκύπτουν ευθύνες και σε μέλη του Σωφρονιστικού Ιδρύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της εν λόγω πειθαρχικής έρευνας είναι οι 30 ημέρες, ενώ στη συνέχει η έκθεση του ερευνώντα λειτουργού θα διαβιβαστεί στον Αρχηγό Αστυνομίας ο οποίος αφού την μελετήσει θα αποφασίσει και τα επόμενά βήματα. Δηλαδή, κατά πόσο θα προσάψει ή όχι κατηγορίες στα μέλη της Αστυνομίας, ενώ σε ότι αφορά σωφρονιστικούς υπαλλήλους, η μπάλα βρίσκεται στον αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας, έχει ληφθεί αριθμός καταθέσεων από εμπλεκόμενα μέλη της Δύναμης, χωρίς να αποκλείονται και άλλες καταθέσεις, τόσο από τους ιδίους, όσο και από άλλα πρόσωπα, ενώ στο επίκεντρο είναι και τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των Φυλακών, τα οποία ρίχνουν φως στις ακριβείς κινήσεις του Σύρου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σαφής κατεύθυνση για το πώς κατάφερε να διαφύγει από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτσιώτης, μια μέρα μετά το περιστατικό έστειλε το μήνυμα για απόδοση ευθυνών λέγοντας χαρακτηριστικά, «εκ πρώτης όψεως υπάρχουν κάποιες ευθύνες, που σίγουρα θα αποδοθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων

Υπενθυμίζεται, ότι η ολιγόωρη απόδραση του υπόδικου, σημειώθηκε στις 19 Απριλίου, έπειτα από την επιστροφή του στις Φυλακές από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την πειθαρχική έρευνα σε εξέλιξη, φαίνεται ότι ο υπόδικος διέλαθε της προσοχής τόσο των μελών της Αστυνομίας, όσο και των δεσμοφυλάκων, όταν αυτός αφέθηκε μαζί με άλλους κρατούμενους στο προθάλαμο της εισόδου των Φυλακών. Τόσο στο Σύρο, όσο και στους άλλους κρατούμενους, είχαν αφαιρεθεί οι χειροπέδες, για να γίνει η παραλαβή τους από το Τμήμα Φυλακών και να εισέλθουν εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Ακολούθως, ο Σύρος κατά τη διάρκεια της αναμονής, ανακατεύτηκε με επισκέπτες που αποχωρούσαν από τις Φυλακές και κατάφερε περπατητός και χωρίς χειροπέδες να περάσει από την πύλη των Κεντρικών, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανένα και η απουσία του έγινε αντιληπτή κατά την καταμέτρηση.

Στη συνέχεια, αφού πρώτα κινητοποιήθηκαν αρκετές δυνάμεις της Αστυνομίας, ανάμεσα τους και η ΜΜΑΔ, ο Σύρος εντοπίστηκε κρυμμένος σε κοντινή απόσταση από τις Φυλακές. Ωστόσο, το γεγονός ότι κατάφερε να ξεγελάσει τους πάντες, αν μη τι άλλο δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τα μέτρα ασφαλείας, κάτι που αναμένεται να εξεταστεί. Και αυτό διότι, όπως προκύπτει από τα δεδομένα τα οποία εξετάζονται στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας, η απόφαση του υπόδικού να δραπετεύσει ήταν στιγμιαία και δεν επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο, καθώς πολύ απλά εκμεταλλεύτηκε το γεγονός της αποχώρησης επισκεπτών από τις Φυλακές και κατάφερε να φύγει μαζί τους, κάτι που δημιουργεί περισσότερη ανησυχία. Επιπρόσθετα, θεωρείται δεδομένο ότι μετά το πέρας της πειθαρχικής διερεύνησης θα εξαχθούν κάποια συμπεράσματα για την ασφάλεια και την επιτήρηση των κρατουμένων κατά τη διάρκεια των μεταγωγών τους από και προς τις Φυλακές, κατά τις οποίες, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης διαπιστώνεται γενικότερα τρύπα, μέσω της οποίας μεταφέρονται εντός του Σωφρονιστικού Ιδρύματος ναρκωτικές ουσίες ή άλλα απαγορευμένα αντικείμενα.

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από πυρά στο Αφγανιστάν-Ανάμεσά τους τρεις Iσπανοί τουρίστες
Ανακουφισμένοι οι τραγικοί γονείς της Σάνι Λουκ-«Είναι ακόμη πολύ όμορφη, τώρα μπορούμε να την θάψουμε»
Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Απολογείται τη Δευτέρα ο 50χρονος για τη γυναικοκτονία στο Μενίδι-Η κυνική ομολογία και τα κίνητρα της δολοφονίας
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου