Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου

Διαχρονικά, οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, διεξάγονταν σε διαφορετική βάση, από ότι σε όλες τις υπόλοιπες Επαρχίες. Οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, με την ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού από τη μια και τη δραστηριοποίηση των κατοίκων της και στον πρωτογενή τομέα, δημιουργούσε ένα ετερόκλητο κράμα συμφερόντων, που συχνά προκαλούσε έντονες συζητήσεις και διαφωνίες.

Παράλληλα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, υπήρχαν και πολιτικές ιδιαιτερότητες, που είχαν να κάνουν με τη δυναμική των κομμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές. Για παράδειγμα ο ΔΗΣΥ ήταν και είναι διαχρονικά ο απόλυτος κυρίαρχος στο Παραλίμνι και το ΑΚΕΛ στη Δερύνεια. Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρίσκει την ελεύθερη Αμμόχωστο με τη συνένωση των δήμων Παραλιμνίου και Δερύνειας και της κοινότητες Φρενάρους και Αχερίου και την Αγία Νάπα να συνενώνεται με της γύρω κοινότητες. Δημιουργούνται δηλαδή δύο πόλοι, ενώ θα λειτουργήσει και ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης.

eparxia ammoxostou

Ξεκινώντας από τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης, των διεκδικούν τρία πρόσωπα. Ο πρώην δήμαρχος Αγίας Νάπας και πρώην υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ο νυν δήμαρχος Παραλιμνίου και ο Άντρος Κτωρίδης ο οποίος προέρχεται από μια μακρά πορεία στη δημόσια υπηρεσία, υπηρετώντας από τη θέση του Επάρχου Αμμοχώστου.

Ο Γιάννης Καρούσος σε αυτή τη μάχη, στηρίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, ενώ τον Άντρο Κτωρίδη στηρίζει το ΑΚΕΛ. Ο Θεόδωρος Πυρίλλης, ο οποίος προέρχεται από τις τάξεις της δεξιάς, δεν στηρίζεται από κόμματα. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά είχε εκφράσει την πρόθεση του να διεκδικήσει τον δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας και στις αρχές της προεκλογικής, απέσυρε την εξαγγελία για τον δήμο και διεκδικεί την περιφέρεια. Θα πρέπει να σημειωθεί, πως το Δημοκρατικό Κόμμα, έλαβε απόφαση, για κατά βούληση σε σχέση με τον ΕΟΑ Αμμοχώστου

Η μάχη των τριών, προβλέπεται ιδιαίτερα αμφίρροπη, αφού σε αυτή πέραν από τα κόμματα που στηρίζουν έκαστο υποψήφιο, εισέρχονται κι άλλα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η καταγωγή των υποψηφίων. Ο κ. Καρούσος προερχόμενος από την Αγία Νάπα, θα πρέπει να πείσει τους Παραλιμνίτες για τις προθέσεις του, έχοντας απέναντι τουο τον δήμαρχο Παραλιμνίου, ο οποίος σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, απέδειξε πως λειτουργεί τοπικιστικά.

Σε ότι αφορά τον Δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας διεκδικείται από πέντε υποψήφιους, καθιστώντας τον τον δήμο με τους περισσότερους υποψηφίους Παγκύπρια. Γεγονός που καταδεικνύει, αφενός το μεγάλο ενδιαφέρον που δίνει η τοπική κοινωνία στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως στον Δημοκρατικό Συναγερμό με την επιλογή υποψηφίου. Είναι ενδεικτικό πως σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι προέρχονται από τον χώρο της δεξιάς, με τον ΔΗΣΥ να περνά μέσα από συμπληγάδες, μέχρι να καταλήξει στον εκλεκτό του.

Ειδικότερα υποψήφιοι είναι ο Μιχάλης Ζουβάνης, ο οποίος στηρίζεται από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, ο Γιώργος Νικολέττος, τον οποίο στηρίζει επίσημα ο ΔΗΣΥ, η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ, ενώ υποψήφιοι είναι και τα στελέχη του ΔΗΣΥ στην περιοχή, Παναγιώτης Κύζας και Λούκας Πολυκάρπου, ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος Δερύνειας. Τέλος, υποψήφιος χωρίς κομματική στήριξη, είναι και ο Κώστας Φυτιρής.

Πρόκειται για μια μάχη, η οποία θα δοθεί πόρτα πόρτα, ανάμεσα σε συγγενείς, φίλους, γνωστούς και συγχωριανούς, στην οποία τον δικό της ρόλος θα παίξει και η απόφαση των κατοίκων των κοινοτήτων που συνενώνονται με το Παραλίμνι και τη Δερύνεια.

Σε ότι αφορά τον Δήμο Αγίας Νάπας, ο νυν δήμαρχος Χρίστος Ζαννέτος, επαναδιεκδικεί με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, έχοντας απέναντί του, τον Μάρτη Μάρτη, που στηρίζεται από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Σημειώνεται πως στην Αγία Νάπα, κατέχονται ως ανεξάρτητοι και χωρίς κομματική στήριξη, ο Κυριάκος Τσιακούρμας και ο Νεόφυτος Μιχαήλ.

Μεγάλη μάχη, δύσκολη για προγνωστικά, λόγω και της υπεραριθμίας υποψηφίων, είναι αυτή για τον κατεχόμενο δήμο της Αμμοχώστου. Αναμφίβολα, το γεγονός, ότι πέντε υποψήφιοι, ενδιαφέρονται για τον δήμο, αποτελεί θετική εξέλιξη, δεδομένης και της πολιτικής σημασίας, που έχει η εκλογή ενός ικανού δημάρχου που θα διεκδικήσει και θα εργαστεί για τα θέματα της Αμμοχώστου.

Υποψήφιοι είναι ο Ανδρέας Βραχίμης, που στηρίζεται από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, ο Σίμος Ιωάννου που επαναδιεκδικεί με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, ο Λίνος Παπαγιάννης που κατέρχεται με το ΕΛΑΜ, ο Βασίλης Μαύρου με τη στήριξη της ΕΔΕΚ και η Κλαίρη Χατζηκάκκου με τη στήριξη του Βολτ Κύπρου.

Δειτε Επισης

Παρέμβαση Επιτρόπου Διοικήσεως για τις συνθήκες στις Κεντρικές-Κρατούμενοι κοιμούνται στα πατώματα
Αυτοί είναι οι αντιπρόεδροι και οι κοσμήτορες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ανυπομονεί για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν και τους εορτασμούς της ντροπής ο Τατάρ
Περήφανη δηλώνει η Αϊσέ Γκιουνές που η τουρκική καταστροφή στην Κύπρο φέρει το όνομά της
Κυρώσεις κατά Τουρκίας όπως στη Ρωσία ζητά το ECR-Μίλησε για ενιαίο κράτος
Ανησυχία εκφράζει ο Τριανταφυλλίδης-«Δεν επιτρέπεται ο ΔΗΣΥ να γίνει κόμμα φυλακισμένων εγκεφάλων»
Αναγνώριση του ψευδοκράτους ζήτησε από τον Στάρμερ τ/κ οργάνωση
Πόρτα εν κινήσει οχήματος τραυμάτισε πεζό στη Λεμεσό-Αναζητείται ο οδηγός
Περισσότερα από 400 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω πνιγμού τα τελευταία 20 χρόνια-Τρίτη αιτία θανάτου σε παιδιά
Αρχίζει η ανέγερση κατοικιών σε κατεχόμενο Γερόλακκο και Μόρφου