Με βαρύ κατηγορητήριο οι 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις απολογίες των 67 συλληφθέντων για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη και για σειρά άλλων αξιόποινων πράξεων.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο οι κατηγορούμενοι για σωρεία εγκληματικών πράξεων θα αρχίσουν να απολογούνται για τις βαριές κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν χθες από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Την ογκώδη δικογραφία έχουν αναλάβει πλέον πέντε ανακριτές, ένας άντρας και τέσσερις γυναίκες δικαστικοί λειτουργοί. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες για δικογραφία, η οποία αφορά σε περισσότερα από 160 άτομα, εκ των οποίων οι 15 είναι ανήλικοι. Σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει στοιχεία για τη δράση των συλληφθέντων, όπως επίσης και αποκαλυπτικές απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

Συγκεκριμένα, οι απολογίες των κατηγορουμένων, οι οποίοι οδηγήθηκαν χθες κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο Σάββατο και να ολοκληρωθούν την Κυριακή. Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή τους θα αποφασιστεί και η περαιτέρω ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων, αν δηλαδή θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς περιοριστικούς όρους.

Διώξεις για το …μισό Ποινικό Κώδικα

Συγκεκριμένα, οι 68 συλληφθέντες και κατηγορούμενοι πλέον καλούνται να αντικρούσουν κατά περίσταση 28 αδικήματα, εκ των οποίων τα 12 είναι σε βαθμό κακουργήματος. Τα αδικήματα αυτά είναι: Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, συνεργεία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, ηθική αυτουργία στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, συνέργεια στην έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων με αφορμή αθλητική εκδήλωση, ηθική αυτουργία στην κατασκευή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών από την οποία μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο με αφορμή αθλητική εκδήλωση, εκβίαση με απειλή βλάβης της επιχείρησης άλλου κατά συναυτουργία κατά διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή με αθλητικό υπόβαθρο, διακεκριμένη βία κατά υπαλλήλων που διέτρεξαν σοβαρό κίνδυνο, εμπρησμός από τον οποίο μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα κατά αθλητική εκδήλωση, διατάραξη κοινής ειρήνης κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά υπαλλήλων και μη, βιαιοπραγία κατά άλλου κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικής βλάβη κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, κατοχή βεγγαλικών και κροτίδων κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, κλοπή κατά συναυτουργία, παράνομη οπλοκατοχή, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία κατά εξακολούθηση, παράνομη κατοχή κροτίδων και προμήθεια κατοχή ναρκωτικών.

Αρνούνται

Ήδη κάποιοι από τους κατηγορούμενους έδωσαν χθες δια των δικηγόρων τους το «στίγμα» της υπερασπιστικής τους γραμμής. Η δικηγόρος του συλληφθέντα μάνατζερ γνωστού τράπερ κυρία Ελισάβετ Πούλιου, σε δήλωσή της έξω από τα δικαστήρια ανέφερε πως ο εντολέας της αρνείται τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί. «Δεν έχει καμία σχέση με τα συμβάντα στο Ρέντη. Δεν γνωρίζουμε με τι στοιχεία τον εμπλέκουν. Λέει πως είναι αδύνατο να έχει πυρίτιδα. Το δείγμα της φερόμενης πυρίτιδας που βρέθηκε στα χέρια του, το πήραν τέσσερις μέρες μετά. Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι εφικτό η πυρίτιδα να φαίνεται σε ανθρώπινα χέρια τέσσερις μέρες μετά» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Πούλιου.

Από την πλευρά της η δικηγόρος κυρία Βάσω Πανταζή, η οποία εκπροσωπεί ομάδα άλλων κατηγορούμενων, ανέφερε: «Είναι νωρίς να βγάλουμε ασφαλή νομικά συμπεράσματα, περιμένουμε τη δικογραφία. Η υπόθεση ξεκίνησε λόγω του τραγικού θανάτου ενός νέου αστυνομικού. Με προβληματίζει, νομικά, όταν βλέπουμε πολυπληθείς εγκληματικές οργανώσεις, είμαι επιφυλακτική. Θα δούμε ποιος ακριβής ρόλος αποδίδεται στους εντολείς μου».

Όπως ανέφερε η κυρία Πανταζή «αυτή τη στιγμή έχουν αποδοθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα κατηγορίες για ηθική αυτουργία, πως έδωσαν δηλαδή εντολές για τον θάνατο αυτού του νέου ανθρώπου και έχει αποδοθεί και απλή συνέργεια, με την έννοια της ψυχικής ενθάρρυνσης του δράστη». Ωστόσο, όπως σημείωσε η συνήγορος οι εντολείς της δεν έχουν καμία εμπλοκή με ομάδες οπαδών συγκεκριμένης ομάδας. «Δεν έχουν προγενέστερη εμπλοκή σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Για να έχει γίνει μια πρώτη ποινική δίωξη, φαίνεται πως υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν το οργανωμένο του πράγματος. Θέλουμε να δούμε ποιοι και με ποιους συνομίλησαν. Δεν έχω ξανασυναντήσει εγκληματική οργάνωση με τόσα πολλά μέλη», πρόσθεσε η συνήγορος.

«Δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας, αναμένουμε και εμείς. Πάμε στον 20ο ανακριτή ανηλίκων για να πάρουμε προθεσμία. Δυστυχώς έχει εμπλακεί στη δικογραφία, επειδή στην υπόθεση εμπλέκεται ο αδερφός του» ανέφερε από την πλευρά του ο Στέλιος Αυγέρης, συνήγορος του 16χρονου αδερφού του 18χρονου, ο οποίος είχε ομολογήσει πως πέταξε τη μοιραία ναυτική φωτοβολίδα στον αστυνομικό.

Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Ξεσπούν οι συγγενείς της γυναίκας που παρασύρθηκε από μηχανές στην Αθήνα-«Ο ένας την έριξε κι ο άλλος την χτύπησε»
Οικογενειακή τραγωδία στη Σάμο-49χρονη σκότωσε τον πατέρα της
ΒΙΝΤΕΟ: Εντυπωσιακή η Πρώτη Ανάσταση στην Χίο-Το σάλτο του «ιπτάμενου ιερέα» από την Ωραία Πύλη
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»