Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Η αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για συνομιλίες με αντικείμενο την πρόταση ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας, που συνδέεται με την απελευθέρωση ομήρων, μετέδωσε το Al-Qahera News, ένα αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών.

«Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, ανέφερε το Al-Qahera News επικαλούμενο μια «υψηλόβαθμη πηγή».

Οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές «κατέληξαν σε μια κοινά αποδεκτή διατύπωση στα περισσότερα από τα σημεία διαφωνίας», πρόσθεσε.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ

Να διώξει την ηγεσία της Χαμάς από το έδαφός του, εάν η παλαιστινιακή οργάνωση συνεχίσει να απορρίπτει τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, ζήτησαν οι ΗΠΑ από το Κατάρ, όπως ανέφερε η Washington Post επικαλούμενη αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, μετέφερε το μήνυμα στον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, τον περασμένο μήνα.

Η Washington Post ανέφερε επίσης ότι αξιωματούχοι στο Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί την πολιτική ηγεσία της Χαμάς κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 2012, ανέμεναν το αίτημα για απέλαση εδώ και μήνες, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, με φόντο την αυξανόμενη απογοήτευση από το αδιέξοδο των συνομιλιών - σύμφωνα με τρεις διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα. Μάλιστα, αξιωματούχοι του Κατάρ συμβούλευσαν τους ηγέτες της Χαμάς -συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος ζει στην πρωτεύουσα Ντόχα- ότι θα πρέπει να προετοιμάσουν ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που αναγκαστούν να φύγουν.

Την ίδια στιγμή, ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν στην εφημερίδα Haaretz πριν από την άφιξή τους (αναμένεται σήμερα) στο Κάιρο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ότι στην πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεσμεύονται μεν για κατάπαυση του πυρός, ωστόσο το ερώτημα είναι αν το Ισραήλ μπορεί να δεσμευτεί να μην ξαναρχίσει τις μάχες μετά την απελευθέρωση των ομήρων. Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η οργάνωση ζητά από τους μεσάζοντες εγγυήσεις για το θέμα αυτό.

Ήδη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο διευθυντής της CIA, ο Γουίλιαμ Μπερνς, έφθασε χθες βράδυ στο Κάιρο, ένδειξη πως σήμανε η ώρα αποφάσεων-κλειδιών έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων και την υποβολή της πιο πρόσφατης πρότασης που χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά γενναιόδωρη» προσφορά από τον αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Οι χώρες που μεσολαβούν - η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ - αναμένουν εδώ και μια εβδομάδα την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση, που της υποβλήθηκε στα τέλη Απριλίου.

Η αντιπροσωπεία του ισλαμιστικού κινήματος είχε ανακοινώσει τότε πως αναχωρούσε από το Κάιρο, όπου διεξήχθησαν οι πιο πρόσφατες έμμεσες διαπραγματεύσεις, για το Κατάρ, προκειμένου να μελετηθεί το κείμενο που της επιδόθηκε, υποσχόμενη να επιστρέψει στην Αίγυπτο για να δώσει την απάντηση.

Δειτε Επισης

Εξετάζουν κλειστά κυκλώματα για τον εντοπισμό των κουκουλοφόρων που βανδάλισαν τα γήπεδα οι Αρχές
Γιατί ο Ερντογάν μετέτρεψε την Μονή της Χώρας σε τζαμί-Ερευνήτρια εξηγεί
Η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί για πιθανή τρομοκρατική απειλή στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+
Έφηβος στις ΗΠΑ πέθανε από καυτερό πατατάκι που έφαγε μετά από challenge στα social media
Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι
Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ-Οι ιστορίες των τριών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί