Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα

Την κοινή δέσμευση για συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα, εξέφρασαν οι Υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών Μάκης Κεραυνός και Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι οι δύο οικονομίες έχουν αφήσει πίσω τους την κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Με αφορμή επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συναντήθηκε με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κεραυνός καλωσόρισε τον κ. Χατζηδάκη, λέγοντας ότι έγινε μια «πάρα πολύ παραγωγική συζήτηση, ανταλλάσσοντας απόψεις για τα θέματα των οικονομιών μας, που ευτυχώς σε αυτή τη συγκυρία είναι δύο πολύ καλές οικονομίες στην ΕΕ».

«Ανταλλάξαμε εμπειρίες και απόψεις για διάφορα θέματα που αφορούν την οικονομία και επιβεβαιώσαμε τη συνέχιση της καλής και παραγωγικής μας συνεργασίας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, αφού μίλησε για εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο των Συμβουλίων Eurogroup και Εcofin, είπε έγινε «είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια επισκόπηση της πορείας τόσο της κυπριακής όσο και της ελληνικής οικονομίας και να διαπιστώσουμε πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει ευτυχώς την κρίση της περασμένης δεκαετίας».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «η προσπάθεια ποτέ δεν τελειώνει πρέπει να συνεχίσουμε μπροστά και συμφωνούμε και οι δυο, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα με μια φιλοεπενδυτική πολιτική γιατί νομίζω αυτή η οικονομική προσέγγιση είναι προϋπόθεση για μια σταθερή ανάπτυξη».

«Έτσι προχωρούν οι δύο πλευρές και σίγουρα δέσμευση τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου είναι η συνέχιση της συνεργασίας μας σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στον επίπεδο της οικονομίας», συμπλήρωσε για να τονίσει πως αυτή είναι η κατεύθυνση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Great Sea Interconnector: Το θέμα χειρίζονται τα Υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών

Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, Great Sea Interconnector, και το αίτημα του φορέα υλοποίησης, του ελληνικού ΑΔΜΗΕ, για έναρξη της χρέωσης στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού, προκειμένου να ξεκινήσει η ανάκτηση της κεφαλαιακών δαπανών, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως και οι δύο χώρες είναι επί της αρχής υπέρ της κατασκευής αυτού του έργου, για λόγους που έχουν εξηγηθεί, προσθέτοντας πως υπέρ του έργου αυτού είναι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το έχει εντάξει στα έργα προτεραιότητας.

Το έργο, πρόσθεσε, είναι πολύ μεγάλο, έχει διαφορετικές τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους, τις οποίες συζητούν αυτή την περίοδο βασικά, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός είπε πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα, καθώς τον κάλυψαν οι αναφορές του κ. Χατζηδακη και συμπλήρωσε: «Ακριβώς είναι ένα έργο όχι απλό με πάρα πολλές πτυχές, τις οποίες χειρίζονται οι Υπουργοί Ενέργειας».

Απαντώντας σε ερώτηση τι επενδύσεις βλέπει μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως οι οικονομίες δεν είναι σοβιετικού τύπου. «Δεν είναι διευθυνόμενες οικονομίες, ο καθένας μπορεί να επενδύσει όπου νομίζει», είπε για να προσθέσει πως «βασική επιδίωξη των Κυβερνήσεων πρέπει να είναι, και είναι στη δική μας περίπτωση, να διαμορφώνουν το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον».

Αναφέρθηκε στο ύψος των φόρων στις ασφαλιστικές εισφορές και στο περιβάλλον των αδειοδοτήσεων.

«Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε εμείς στην Ελλάδα», είπε υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια ρεκόρ εικοσαετίας όσον αφορά τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Εξετάζονται οι συνθήκες για έκδοση ομολόγου

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση για έκδοση εγχώριου ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε ποιο στάδιο βρίσκεται το όλο θέμα, ο κ. Κεραυνός είπε πως αυτό είναι θέμα το οποίο παρακολουθούμε σε συνεχή βάση και όταν οι συνθήκες στη διεθνή αγορά είναι ευνοϊκές τότε προχωρούμε και σε εκδόσεις.

«Επομένως δεν είναι κάτι στατικό αν θα γίνει τώρα ή μετά και είναι κάτι που παρακολουθείται συνεχή βάση», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια