Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού

Δέχθηκε το αίτημα, που δέχθηκε στην γιορτή της πολύτεκνης μάνας για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, το οποίο αναμένεται να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί και το επίδομα τέκνου.

Επιπρόσθετα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έλαβε μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση και αφορούν την στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.

Η Ομιλία του Προέδρου

Είναι πάντα με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που συμμετέχω σε εκδηλώσεις τιμής για τις μητέρες, ιδιαίτερα σε μια εκδήλωση όπως τη σημερινή που τιμούμε τις πολύτεκνες μητέρες. Μητέρες που γέννησαν και ανάθρεψαν πέντε και περισσότερα παιδιά, μητέρες που έστειλαν τέσσερα παιδιά στην Εθνική Φρουρά –χαιρετίζω την παρουσία του Αρχηγού της ΕΦ– ηλικιωμένες μητέρες που γέννησαν τέσσερα παιδιά ή που έστειλαν τρία από τα παιδιά τους στην Εθνική Φρουρά, όπως και η δική μου μάνα.

Στέκομαι μπροστά σε αυτές τις μάνες με αισθήματα ευγνωμοσύνης και υπερηφάνειας για όλα όσα προσέφεραν και προσφέρουν ακόμα, μέσα από θυσίες και αγώνες στο κοινωνικό σύνολο.

Η παρουσία μου σήμερα εδώ –μαζί με τον Υπουργό Άμυνας, την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, την Επίτροπο για την Ισότητα και άλλους αξιωματούχους του κράτους– ανάμεσα σε πολλά άλλα, υπογραμμίζει την αναγνώριση αυτής της ανεκτίμητης προσφοράς. Αναμφισβήτητα, η πολύτεκνη μάνα χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας μέσα από ένα συνδυασμό υπηρεσιών και παροχών. Ως Κυβέρνηση, αλλά και εγώ ο ίδιος προσωπικά που προέρχομαι από πολύτεκνη οικογένεια και είμαι πατέρας πολύτεκνης οικογένειας, έχουμε θέσει τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και των πολιτικών που αφορούν στην πολύτεκνη οικογένεια, και τα παιδιά γενικότερα, πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας.

Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους, πέραν των δηλώσεων, των εκδηλώσεων, των ωραίων λόγων. Σήμερα το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα μας είναι 1,3%. Για να μπορέσει να υπάρξει αναπλήρωση του πληθυσμού σε 25 χρόνια θα πρέπει το ποσοστό γεννήσεων να ανέλθει τουλάχιστον στο 2,1%. Άρα, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε όλοι μας, Πολιτεία, νομοθετική εξουσία, εσείς που συνεχώς προβάλλετε τα αιτήματά σας, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την τεράστια πρόκληση.

Στον έναν χρόνο Διακυβέρνησής μας έχουμε πετύχει σημαντικά βήματα προόδου και, ασφαλώς, η πολιτική βούληση είναι ισχυρή για να συνεχίσουμε υλοποιώντας το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας.

Αναφερθήκατε σε 12 αποφάσεις μας μέσα σε 15 μήνες, σχεδόν μια απόφαση τον μήνα. Αν συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον μέχρι το 2028 θα υπάρχουν τουλάχιστον 50 αποφάσεις.

Εισακούοντας, λοιπόν, τις δικές σας εισηγήσεις, οι πλείστες εκ των οποίων περιλαμβάνονται και στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας, ξεκινήσαμε αυτή την πορεία:

 • Τον Οκτώβριο του 2023, η Κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση κατά 5% στο Επίδομα Τέκνου, το οποίο επιδέχθηκε και της αύξησης της ΑΤΑ. Αφορά σε περίπου 60.000 οικογένειες με συνολικό κόστος 3,7 εκατομμύρια.
 • Τον ίδιο μήνα, ανταποκρινόμενη η Κυβέρνηση σε δικό σας αίτημα, ενέκρινε την ένταξη φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου με την καταβολή του 50% του Επιδόματος Τέκνου, με δαπάνη 3,3 εκατομμύρια ετησίως.
 • Τον Μάιο του 2023 παραχωρήθηκε επίδομα σε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά συνολικού ύψους περίπου δύο εκατομμυρίων, από το οποίο επωφελήθηκαν 25 χιλιάδες παιδιά.
 • Την ίδια περίοδο αυξήθηκε το τιμητικό επίδομα πολύτεκνης μάνας για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Επωφελήθηκαν πέραν των 16 χιλιάδων πολύτεκνων μητέρων με ετήσια δαπάνη περίπου 800.000 ευρώ.
 • Τον Ιούνιο του 2023, και πάλι ανταποκρινόμενη η Κυβέρνηση σε δικό σας αίτημα, ενέκρινε την επέκταση του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων χρόνων σε όλους τους δικαιούχους του Επιδόματος Τέκνου, με επιδότηση μέχρι και 80% των διδάκτρων νηπιαγωγείων και βρεφοκομικών σταθμών. Το κόστος του Σχεδίου ανέρχεται σε 16 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Μετά την απόφαση αυτή, οι δικαιούχοι αυξήθηκαν κατά 40%.
 • Την ίδια ώρα, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, που είναι το αρμόδιο για να συντονίζει την πολιτική μας στα θέματα πολυτέκνων, επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει πολύ σύντομα η Υφυπουργός νέο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι τεσσάρων χρονών και πέντε μηνών με τα ίδια κριτήρια που προανέφερα, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2024, συνολικού κόστους τριών εκατομμυρίων ευρώ.
 • Τον Φεβρουάριο του 2024 παραχωρήθηκε εφάπαξ ποσό στους δικαιούχους του Επιδόματος Τέκνου στη βάση κριτηρίων ύψους 100 ευρώ για κάθε πρώτο παιδί, αυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε πρόσθετο παιδί, με μέγιστο ποσό τα 250 ευρώ.
 • Ταυτόχρονα, και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ενισχυμένη υποστήριξη της πολιτείας προς τους εργαζόμενους γονείς και περισσότερο προς τις μητέρες που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης είναι υψίστης σημασίας, η Κυβέρνηση αύξησε κατά ένα μήνα την άδεια μητρότητας, έτσι ώστε οι νέες εργαζόμενες μητέρες να μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο με το παιδί τους.
 • Την ίδια στιγμή, αυξήσαμε την άδεια μητρότητας για τις περιπτώσεις νοσηλείας νεογέννητων παιδιών, κατά δύο εβδομάδες.
 • Εντάξαμε τους αυτοεργοδοτούμενους γονείς στους δικαιούχους για την παροχή της γονικής άδειας, ώστε κανένας εργαζόμενος γονιός να μη στερείται τον χρόνο που μπορεί να περάσει μαζί με τα παιδιά του.
 • Ανταποκρινόμενοι σε δικό σας αίτημα, επιταχύνουμε τον χρόνο εξέτασης για το βοήθημα τοκετού, και πλέον καταβάλλεται στις δικαιούχους εντός ενός μηνός. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε αύξηση στο επίδομα τοκετού, το οποίο θα αυξάνεται όσο αυξάνονται και τα παιδιά.
 • Στα όσα προανέφερα, θα πρέπει να προστεθεί και η χορηγία για αγορά καινούριου ηλεκτροκίνητου οχήματος σε πολύτεκνες οικογένειες που αυξήθηκε φέτος από 9.000 σε 20.000 ευρώ. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος ανακοινώθηκε επέκταση του Σχεδίου για ακόμη περισσότερες οικογένειες.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των πολιτικών για την οικογένεια και της στήριξης των παιδιών με ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας, ενισχύουμε τις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών με τη δημιουργία 30 νέων ή επέκταση υφιστάμενων βρεφονηπιακών σταθμών στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κάτι που ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση.Οι σταθμοί αυτοί θα λειτουργούν και κατά τις απογευματινές ώρες για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας.

Στο ίδιο πλαίσιο, το 2023 το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας επιχορήγησε τη λειτουργία 61 βρεφοκομικών σταθμών και 65 Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών με συνολικό κόστος περίπου τρία εκατομμύρια.

Σήμερα έχετε υποβάλει δύο αιτήματα. Επειδή θέλω όταν υπόσχομαι κάτι να μπορούμε να ανταποκριθούμε, ανακοινώνω ότι το πρώτο σας αίτημα που αφορά στους υπερπολύτεκνους γίνεται αποδεκτό και θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Θεωρείστε ότι η απόφαση θα ληφθεί από μέρους της Κυβέρνησης.

Το δεύτερο θα το επεξεργαστούμε και μετά θα σας απαντήσω υπεύθυνα. Σας είπα ότι θα ανακοινώσουμε σε πολύ λίγες μέρες το επίδομα τοκετού που είναι σημαντικό.

Επίσης, η φορολογική μεταρρύθμιση του κράτους βρίσκεται σε εξέλιξη και θα υπάρχει αυτό που καταργήθηκε λανθασμένα και θα υπάρχει η σύνδεση με την οικογένεια. Παράλληλα, θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία καλωσορίζοντας τον εκπρόσωπο της αντίστοιχης ελλαδικής οργάνωσης, για να σας ανακοινώσω ότι προχωρούμε με πρόταση προς την Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να υπογράψουμε διμερή συμφωνία με την οποία οι κάτοχοι κάρτας πολυτέκνου στην Κύπρο να μπορούν να την αξιοποιήσουν στην Ελλάδα.

Η διαβεβαίωσή μου σήμερα ενώπιον όλων εσάς είναι ότι στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι πολιτικές μας για στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας.

Και ακριβώς επειδή η Οργάνωσή σας είναι ο στενότερος μας συνεργάτης, στη βάση της περσινής μου εξαγγελίας στην ίδια γιορτή, φέτος αυξήσαμε και το ποσό της χορηγίας προς την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων για να τιμηθούν περισσότερες πολύτεκνες μάνες.

Αισθάνομαι πολλαπλάσιο το χρέος μας απέναντι στις πολύτεκνες μάνες. Γνωρίζω πολύ καλά ως παιδί και εγώ πολύτεκνης οικογένειας, αλλά και ως πολύτεκνος πατέρας, τις ανάγκες, τις προκλήσεις, τους αγώνες και τις θυσίες που απαιτούνται μέσα σε μια πολύτεκνη οικογένεια. Φυσικά όποιες κι αν είναι οι θυσίες και οι ανάγκες, τίποτα μα τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ευλογία που προσφέρει το να ζεις και να μεγαλώνεις σε μια πολύτεκνη οικογένεια.

Αγαπητές πολύτεκνες μητέρες, σας εκφράζω την εκτίμησή μου και τον αμέριστό μου σεβασμό για την πολύτιμη συνεισφορά σας στην οικοδόμηση της κοινωνίας μας. Εκ μέρους της Πολιτείας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας.

Δειτε Επισης

Ανησυχούν οι Τ/κ για τις ανεξέλεγκτες εισόδους αλλοδαπών στα κατεχόμενα
Στο Παρίσι ο Υπουργός Άμυνας για την έκθεση EUROSATORY 2024
Την Τετάρτη αναλαμβάνει καθήκοντα ο Υφυπουργός Μετανάστευσης
Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-«Θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού για τον καταναλωτή»
Την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών για το ρεύμα και το καλοκαίρι επισημαίνει ο ΔΗΣΥ
Και επίσημα μέλος του ECR το ΕΛΑΜ-Συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση ο Γεάδη
Τερματισμός λειτουργίας Κλάδου Οικοδομών Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας
Προσωρινό ναυάγιο για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ-Το παρασκήνιο
Στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Αυστρίας
Ικανοποίηση ΠτΔ για Στρατηγικό Διάλογο με ΗΠΑ-«Αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη»