«Φουρτούνες» από τις ροές μεταναστών δια θαλάσσης-Φόβος για Λίβανο, SOS Ιωάννου στη Σύνοδο των ΥΠΕΣ

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η τάση που παρατηρείται από τις αρχές του χρόνου στην άφιξη παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δια θαλάσσης από τον Λίβανο. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, που το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών έφτανε στις ελεύθερες περιοχές, μέσω της Νεκρής Ζώνης, είναι ξεκάθαρο, πως αφενός τα μέτρα που λήφθηκαν σε διάφορα επίπεδα για να περιοριστούν οι ροές από τη συγκεκριμένη διαδρομή και αφετέρου η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, έφερε ξανά στο προσκήνιο τη διαδρομή από τα παράλια του Λιβάνου προς την Κύπρο, με την πλειοψηφία των μεταναστών να είναι Σύροι πρόσφυγες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις αρχές του χρόνου, πέραν των 400 παράνομων μεταναστών έφτασαν με τη βοήθεια διακινητών στην Κύπρο. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες, προκαλούν ανησυχία στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, να θέτει σήμερα το θέμα Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αριθμοί και εύσημα Ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν τα άλματα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού

Η Κυβέρνηση, η οποία είδε τα μέτρα που έλαβε το προηγούμενο δεκάμηνο να πιάνουν τόπο και να αποτυπώνονται στους αριθμούς με τη μείωση των αφίξεων αλλά και την κατακόρυφη αύξηση των επιστροφών, αλλάζοντας για πρώτη φορά το πρόσημο του ισοζυγίου μεταναστευτικών ροών, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δει την κατάσταση να εκτροχιάζεται.

Κάτι, ωστόσο, που σε μεγάλο βαθμό δεν εξαρτάται από τους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά από την κατάσταση, κυρίως στο Λίβανο. Μετά την έκρηξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την εμπλοκή της Χεζμπολάχ, η οποία ενεργεί από τα εδάφη του Λιβάνου, οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης της γειτονικής χώρας έχουν αλλάξει και συνεπώς, η όποια συνεννόηση υπήρχε με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Άλλωστε, η κατάσταση στον Λίβανο είναι από μόνη της τραγική, αφού φιλοξενεί πέραν των δύο εκατομμυρίων εκτοπισμένων Σύρων προσφύγων, οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Αυτές οι άθλιες συνθήκες, σε συνδυασμό με τα ψέματα και τα όσα τους τάζουν οι διακινητές, είναι αυτά που ωθούν τους Σύρους πρόσφυγες να επιβιβαστούν στα ψαροκάικα με προορισμό την Ευρώπη. Άλλωστε μόνο οι άθλιες συνθήκες και η ανέχεια αυτών των ανθρώπων, εξηγεί την απόφαση τους, να επιβιβαστούν σε ξύλινες βάρκες, θέτοντας σε κίνδυνο και τις γυναίκες και τα παιδιά τους, Ιανουάριο μήνα, με επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πλοιάριο με λιπόθυμα παιδιά και μετανάστες σε κακή κατάσταση στο Κάβο Γκρέκο-Έξι ημέρες στην θάλασσα (pcs&vid)

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, είναι αν η κατάσταση στον Λίβανο εκτραχυνθεί πλήρως, κάτι που δημιουργεί φόβο στη Λευκωσία, για έκρηξη των αφίξεων δια θαλάσσης, σε περίπτωση που καταρρεύσει η γειτονική χώρα.

Είναι για αυτό τον λόγο που ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τόσο στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχου όσο και κατά τη διάρκεια της σημερινής του παρέμβασης στην Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, θα επαναφέρει το θέμα για αλλαγή καθεστώτος της Συρίας, καθώς επίσης και παροχής βοήθειας από την ΕΕ, μέσω της Frontex για επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων με τον Λίβανο.

Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εντοπισμού πλοιαρίων με μετανάστες, που κινδυνεύουν, λόγω θαλασσοταραχης, αφού σε αντίθετη περίπτωση, ο εντοπισμός τους θα εναπόκειται στην παρατηρητικότητα και την ευαισθησία, άλλων πλοίων που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΕΕ, το πρώτο έχει τεθεί κατ΄ επανάληψη από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου και αφορά την ανάγκη για να αλλάξει το καθεστώς κάποιων περιοχών της Συρίας, ως ασφαλής, έτσι ώστε οι παράνομοι μετανάστες που προέρχονται από εκείνες τις περιοχές, να απελαύνονται και να επιστρέφουν πίσω στην πατρίδα τους.

Η θέση της Κύπρου, τέθηκε εδώ και καιρό ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε μέσω επιστολών του κ. Ιωάννου προς τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της επιτρόπου Γιόχανσον στη Λευκωσία. Το συγκεκριμένο αίτημα για αλλαγή του καθεστώτος, έχει ήδη αναγνωριστεί από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA), αφού δύο περιοχές θεωρούνται ασφαλείς.

Το δεύτερο αίτημα του υπουργού Εσωτερικών, που αφορά την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, τέθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής της Frontex σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ θα τεθεί εκ νόυ από τον υπουργό στην Άτυπη Σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Δειτε Επισης

Επανασυνελήφθησαν και για άλλες κλοπές δύο πρόσωπα που τελούσαν ήδη υπό κράτηση
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Σοβαρός τραυματισμός μοτοσικλετιστή σε τροχαίο στη Λάρνακα
Με οδηγίες Μιχαηλίδου ενισχύεται το σχέδιο δράσης για απειλές και κρίσεις στα σχολεία
Εντοπίστηκε οπλισμός και εκρηκτικές ύλες σε τάφο στη Λάρνακα (pic)
Με συμπληρωματικό υπόμνημα επανήλθαν στη θέση περί δεδικασμένου οι μοναχοί
Σφοδρότατες αντιδράσεις στον απόηχο του αιτήματος για σύλληψη Νετανιάχου-Σινουάρ
Επιβάτης του ελικοπτέρου ήταν ζωντανός για μία ώρα μετά τη συντριβή και προσπαθούσε να επικοινωνήσει
Έπεσαν οι τιμές των καυσίμων, έρχεται νέα ανάσα για τους καταναλωτές-Το παράδοξο με αμόλυβδη 95 και 98
Εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ για Νετανιάχου και Σινουάρ για εγκλήματα πολέμου