Πλοιάριο με λιπόθυμα παιδιά και μετανάστες σε κακή κατάσταση στο Κάβο Γκρέκο-Έξι ημέρες στην θάλασσα (pcs&vid)

Εφτά μετανάστες οι οποίοι εντοπίστηκαν λιπόθυμοι και σε κακή κατάσταση, μεταφέρθηκαν μετά από επιχείρηση του ΚΣΕΔ στο νοσοκομείο, όπου είχαν εντοπιστεί σε βάρκα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο. Ανάμεσα τους και τρία παιδιά, εκ των οποίων τα δύο μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, με την κατάσταση της υγείας τους να χαρακτηρίζεται σοβαρή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στις 04:30, το ΚΣΕΔ έλαβε πληροφορία από το εμπορικό πλοίο ‘’ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ΄΄, το οποίο έπλεε σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων ανατολικά του Κάβο Γκρέκο, για εντοπισμό μικρής ξύλινης βάρκας με περίπου 60 άτομα.

Το ΚΣΕΔ ενεργοποίησε το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας - Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ» κινητοποιώντας άμεσα σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, το οποίο παρέλαβε όλα τα άτομα προκειμένου να τα μεταφέρει με ασφάλεια στην Μαρίνα Αγίας Νάπας.

400

Όπως αναφέρεται επίσης, κατά την παραλαβή διαπιστώθηκε ότι 3 παιδιά και ένας άντρας βρίσκονταν σε λιπόθυμη κατάσταση, ενώ άλλα 3 άτομα έφεραν κατάγματα στα κάτω άκρα. Άμεσα το πλήρωμα του σκάφους της Λιμενικής προέβη σε παροχή ΚΑΡΠΑ και πρώτων βοηθειών, ενώ κινητοποιήθηκαν επιπλέον 1 σκάφος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ένα ελικόπτερο της ΜΑΕΠ Αρχηγείου Αστυνομίας και ένα ελικόπτερο της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς τα οποία μετέφεραν τους κρίσιμα ασθενείς και τραυματίες στα νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λευκωσίας με τη συνοδεία εξειδικευμένων νοσηλευτών των Ομάδων MEDEVAC της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του ΟΚΥΠΥ.

Τα υπόλοιπα άτομα, όπως αναφέρεται, παραλήφθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κ.Δ. και έτυχαν της απαραίτητης περίθαλψης, αφού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το σκάφος απέπλευσε από τον Λίβανο στις 18 Ιανουαρίου 2024.

416129865_755073016132612_9049738767956796661_n

200

ΥΠΕΣ: Θέσαμε την ανάγκη επιτήρησης των συνόρων με Λίβανο

Σε γραπτή δήλωση του ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφέρει πως, «η άφιξη σήμερα το πρωί σκάφους, στο οποίο επέβαιναν 60 Σύροι μετανάστες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν σε άσχημη κατάσταση και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για περίθαλψη, αποτελεί δυστυχώς απόδειξη για όσα κατ’ επανάληψη έχουμε θίξει για τον κίνδυνο που διατρέχουν ανθρώπινες ζωές σε ακατάλληλες βάρκες, θύματα συνήθως των κυκλωμάτων διακινητώ».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «για αυτόν ακριβώς τον λόγο, θέσαμε επιτακτικά κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων την επείγουσα ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει δράση, με τη σύσταση κλιμακίου της Europol, των Αρχών του Λιβάνου και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου, για την επιτήρηση των συνόρων στον Λίβανο».

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, «στο ίδιο πλαίσιο εμπίπτει και η πρωτοβουλία μας για επαναξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του καθεστώτος της Συρίας, στη βάση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα. Το θέμα προτίθεμαι να επαναφέρω στην αυριανή Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες».

Καταλήγοντας ο ΥΠΕΣ υπέδειξε πως, «το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, με ανθρωπιστική διάσταση. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμη και οφείλουμε να την προστατεύουμε».

Δειτε Επισης

Υπό κράτηση τρία πρόσωπα για υπόθεση απόπειρας καταστροφής περιουσίας
Απόρριψη αναπομπής περί Αστυνομίας νόμου αποφάσισε η Επιτροπή Νομικών
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις
Το modus operandi και οι ώρες των εμπρησμών οδήγησαν στον δεσμοφύλακα-Στο κάδρο 3+12 υποθέσεις σε ένα χρόνο
Απεβίωσε κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Καταζητείται 50χρονος για κλοπή από κατοικία στη Λεμεσό (pics)
Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση για το Μάτι
Οι οργανωμένοι εμπρηστές, το οργανωμένο έγκλημα, οι οργανωμένες λαμπρατζιές και η (;) Αστυνομία
Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στη Λεμεσό-Επεκτάθηκε και σε παρακείμενα υποστατικά