Σφοδρότατες αντιδράσεις στον απόηχο του αιτήματος για σύλληψη Νετανιάχου-Σινουάρ

Άμεσες και σφοδρότατες ήταν οι αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στην κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή δολοφονία».

Ο υπουργός Μπένι Γκαντς, μέλος του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου, χαρακτήρισε την απόφαση ένα «έγκλημα ιστορικών διαστάσεων». «Το να παραλληλίζεις τους ηγέτες μιας δημοκρατικής χώρας που είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τον απεχθές τρόμο που προκαλούν ηγέτες μιας αιμοδιψούς τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) είναι μια βαθιά διαστρέβλωση της δικαιοσύνης και μια κατάφωρη ηθική χρεοκοπία», δήλωσε ο Γκαντς.

Ο υπουργός Οικονομικών της ισραηλινής κυβέρνησης Μπεζαλέλ Σμότριχ χαρακτήρισε την επιδίωξη εξέδωσης εντάλματος σύλληψης από τον εισαγγελέα του ΔΠΔ μια «επίδειξη υποκρισίας και εβραϊκού μίσους» που θυμίζει ναζιστική προπαγάνδα.

«Τα εντάλματα σύλληψης εναντίον τους (σ.σ. του Νετανιάχου και του Γκάλαντ) είναι εντάλματα σύλληψης εναντίον όλων μας», ανέφερε ο Σμότριχ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τις φιλικές προς το Ισραήλ χώρες να αναλάβουν δράση για να διαλύσουν το ΔΠΔ.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κάλεσε τον Νετανιάχου να αγνοήσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τον εισαγγελέα Καρίμ Χαν, κρίνοντας ότι και το ΔΠΔ και ο Χαν έχουν αντισημιτική στάση, προσθέτοντας μάλιστας ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα θα πρέπει να ενταθεί μέχρι την ήττα της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λάπιντ καταδίκασε την ανακοίνωση του ΔΠΔ κάνοντας λόγο για «καταστροφή». Απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του παράταξη, ο Λάπιντ εξέφρασε την ελπίδα ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα συγκληθεί και θα καταδικάσει την απόφαση του ΔΠΔ.

«Εξισώνει το θύμα με τον θύτη»

Η Χαμάς, από την πλευρά της, κατήγγειλε την κίνηση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά τριών ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Λωρίδα της Γάζας υποστηρίζοντας ότι «εξισώνει το θύμα με τον θύτη», με το παλαιστινιακό κίνημα να ζητά την ακύρωση του αιτήματος του εισαγγελέα.

Εκτός από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν ανακοίνωσε ότι ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή δολοφονία».

Οι κατηγορίες που αφορούν τους ηγέτες της Χαμάς, ανάμεσά τους ο Γιαχία Σινουάρ, περιλαμβάνουν την «εξόντωση», «τον βιασμό και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας και την σύλληψη ομήρων ως έγκλημα πολέμου».

Η Χαμάς αανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ για εντάλματα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ ήρθε με «επτά μήνες καθυστέρηση».

Ο Σαμί Αμπού Ζούχρι, ανώτερο στέλεχος της στέλεχος της Χαμάς, υποστήριξε επίσης ότι η κίνηση αυτή του ΔΠΔ ενθαρρύνει το Ισραήλ να συνεχίσει τον «πόλεμο εξόντωσης» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) δήλωσε από την πλευρά ότι το αίτημα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά ηγετικών στελεχών της Χαμάς είναι μια «σύγχυση μεταξύ του θύματος και του θύτη».

«Το ΔΠΔ καλείται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης εναντίον Ισραηλινών αξιωματούχων που συνεχίζουν να διαπράττουν εγκλήματα γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

Ανάμεικτες οι διεθνείς αντιδράσεις

Το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ – του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Γιοάβ Γκάλαντ – είναι «εξωφρενικό», τόνισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. «Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ό,τι κι αν υπονοεί ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει εξίσωση – απολύτως καμία – μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς», υπογραμμίζει ο αμερικανός πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επέκρινε το αίτημα του εισαγγελέα, προειδοποιώντας ότι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το ΔΠΔ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγούσε σε κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση ομήρων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Η απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν βοηθά, δήλωσε και ένας εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

«Αυτή η ενέργεια δεν είναι βοηθητική σε σχέση με την επίτευξη της παύσης των μαχών, την απελευθέρωση των ομήρων ή την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στην κίνηση που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Αντιθέτως, η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου χαιρέτισε σήμερα το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των ηγετών του Ισραήλ και της Χαμάς κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα», υποστηρίζοντας ότι εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας «πρέπει να διωχθούν στο υψηλότερο επίπεδο».

«Εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γάζα πρέπει να διωχθούν στο υψηλότερο επίπεδο, ανεξάρτητα από τους δράστες. Η μάχη κατά της ατιμωρησίας όπου συμβαίνουν εγκλήματα αποτελεί προτεραιότητα για το Βέλγιο», δήλωσε η Χάτζα Λαμπίμπ σε ανακοίνωσή της.

«Το αίτημα του εισαγγελέα του Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τόσο κατά ηγετών της Χαμάς όσο και κατά Ισραηλινών αξιωματούχων είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διερεύνηση της κατάστασης στην Παλαιστίνη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα καταδίκασε την κίνηση του ΔΠΔ χαρακτηρίζοντας την «αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη». «Η πρόταση του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τους εκπροσώπους μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης μαζί με τους ηγέτες μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι αποκρουστική και εντελώς απαράδεκτη», έγραψε σε ανάρτηση στο Χ.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ κατηγορεί το Ιράν για το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους στη Γαλλία
CrowdStrike: Το 97% των συστημάτων που επηρεάστηκαν από το σφάλμα έχουν επανέλθει
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Κεραυνοί Ερντογάν κατά Νετανιάχου-«Ντροπή σε όσους χειροκροτούν τον Χίτλερ της εποχής μας στο Κογκρέσο»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Παρέλυσε το Παρίσι από το σαμποτάζ στους σιδηροδρόμους-Χάος στους σταθμούς πριν την έναρξη των Ολυμπιακών
Απειλή για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare Du Nord του Παρισιού
Απέσυρε το Ηνωμένο Βασίλειο την ένσταση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου
Πώς το Παρίσι καθάρισε τον Σηκουάνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-Προκαλεί ίλιγγο το ποσό που ξόδεψαν
Εκκενώθηκε αεροδρόμιο στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας για λόγους ασφαλείας