Τροχοδρομούνται ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων στους εγκλωβισμένους

Περί τα τέλη Ιουνίου, οπότε βρέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων η Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων και παθόντων, κατατέθηκαν ενώπιον της Άννας Αριστοτέλους παράπονα που αφορούν την ποιότητα ζωής των εγκλωβισμένων, ενώ έγινε αναφορά στα τρόφιμα που φτάνουν στο πιάτο των εγκλωβισμένων, μια φορά την εβδομάδα, από τις ελεύθερες περιοχές.

Ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με τους εγκλωβισμένους, τους οποίους επισκέφθηκε προσωπικά η Άννα Αριστοτέλους στα κατεχόμενα χωριά, της μεταφέρθηκαν επίσης αρκετά παράπονα που είχαν να κάνουν με τα τρόφιμα που παραλαμβάνουν, τα οποία, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν, δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είναι λιωμένα και χαλασμένα.

Μετά τα διαδοχικά παράπονα από τους εγκλωβισμένους και τους εκπροσώπους τους, αλλά και τα όσα της μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, η κ. Αριστοτέλους πραγματοποίησε απροειδοποίητους ελέγχους στις αποθήκες τροφίμων, όπου και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα τρόφιμα.

Από τους ελέγχους, διαπιστώθηκε πως σε αρκετές περιπτώσεις προέκυψαν σοβαρά ζητήματα, τα οποία αφενός δεν συνάδουν με τις απαιτούμενες προδιαγραφές της υγιεινής και αφετέρου, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εγκλωβισμένων.

Γεγονός που ήχησε καμπανάκι, με την Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων και παθόντων, να προβαίνει άμεσα στις δέουσες ενέργειες για να διαφοροποιηθεί η υφιστάμενη κατάσταση, αφού είναι ύψιστης σημασίας η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων, που φθάνουν στα χέρια των ανθρώπων που βρίσκονται από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής στα κατεχόμενα χωριά τους.

Συγκεκριμένα, η Άννα Αριστοτέλους ενημέρωσε σχετικά τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να εξεταστούν τα ζητήματα που προκύπτουν, ο οποίος από την πλευρά του, προέβη άμεσα σε διαβήματα, δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία για επίλυση των θεμάτων που προέκυψαν κατά τους ελέγχους της Άννας Αριστοτέλους, δίδοντας μάλιστα οδηγίες για σύγκληση σύσκεψης με το Γενικό Λογιστήριο στην ευθύνη του οποίου υπάγονται οι συμβάσεις.

Όπως ανέφερε σε χθεσινές της δηλώσεις η κ. Αριστοτέλους, «αυτό που διαπίστωσα μετά από αρκετά παράπονα από τους εγκλωβισμένους μας, αλλά και μετά από συζήτηση και με την επιτροπή Προσφύγων και μετά από κατ ’ιδίαν απροειδοποίητες επισκέψεις μου στις αποθήκες τροφίμων, είναι ότι τα τρόφιμα που καταλήγουν στους εγκλωβισμένους μας δεν ήταν της ποιότητας που θα έπρεπε να ήταν και ζήτησα τον τερματισμό της σύμβασης γιατί για εμάς, σύμφωνα και με το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου, επίκεντρο είναι ο άνθρωπος και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Αυτός είναι ο στόχος μας, να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και να στηρίξουμε τους εγκλωβισμένους μας και τους επανεγκατεσθέντες».

Παράλληλα, όπως σημείωσε η κ. Αριστοτέλους, τροχοδρομούνται ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα σίτισης των εγκλωβισμένων, οι οποίοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κατώτερη κατηγορία ανθρώπων.

Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών, η κ. Αριστοτέλους αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με διατροφολόγο του Υπουργείου Υγείας για καταρτισμό καταλόγου τροφίμων, προκειμένου να πληρούνται τόσο οι ποιοτικές όσο και οι ποσοτικές προδιαγραφές τροφίμων που θα αποστέλλονται στους εγκλωβισμένους μια φορά την εβδομάδα, ενώ θα ελέγχεται σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα ο χώρος στον οποίο αποθηκεύονται τα τρόφιμα.

Πάντως, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και η αναζωογόνηση των κατεχόμενων χωριών μας, με τη διατήρηση και αύξηση του αριθμού των επανεγκατεσταθέντων, αποτελούν βασικούς στόχους τόσο της Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων και παθόντων, όσο και της ίδιας της Κυβέρνησης και του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος στηρίζει και προωθεί κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής των εγκλωβισμένων.

Για αυτό το λόγο, η κ. Αριστοτέλους, ανέπτυξε δίκτυο στενών επαφών και επικοινωνίας με εγκλωβισμένους και παροχή πληροφοριών για τα θέματα που τους απασχολούν, όπως το ίδιο έπραξε και για τους αγνοούμενους συγγενείς τους.

Μέχρι σήμερα είπε η κ. Αριστοτέλους, «έχουμε επιληφθεί σωρεία αιτημάτων από εγκλωβισμένους και συγγενείς αγνοουμένων και έχουμε ετοιμάσει προτάσεις για αναθεώρηση της υφιστάμενης ανθρωπιστικής βοήθειας αφού από το 2007 παραμένει η ίδια, καθώς και εισαγωγή νέων κινήτρων τα οποία θα συζητήσουμε με το Υπουργείο Οικονομικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είδε τους κατοίκους σε Καρπάσια και Κορμακίτη και άκουσε τα προβλήματά τους η Αριστοτέλους

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά