Οι δύο συγκρουόμενες εκδοχές κριτικής και οι επόμενοι στόχοι της ηγεσίας του ΔΗΣΥ

Την ώρα που εντός της Πινδάρου, η νέα ηγεσία ψάχνει να βρει τον βηματισμό της μέσα από τον ευρύ διάλογο που άνοιξε με τον κόσμο του κόμματος, πέριξ της Πινδάρου, συνεχίζει να υποθάλπει η μουρμούρα και η μεμψιμοιρία, με ενάσκηση κριτικής προς τον κόμμα και τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται.

Αν και έχουν περάσει μόλις δυόμιση μήνες από την ημέρα που ανέλαβε η νέα ηγεσία σε πλήρη σύνθεση, ασκείται κριτική, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, η οποία περιλαμβάνει κυρίως τη στάση που διατηρεί το κόμμα έναντι της νέας Κυβέρνησης και την έλλειψη πολιτικών.

Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε και η παρέμβαση του βουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος το περασμένο Σάββατο εξέδωσε γραπτή δήλωση για να υπερασπιστεί την Αννίτα Δημητρίου και τα υπόλοιπα μέλη της ηγετικής πυραμίδας, διαχωρίζοντας και τη θέση του από όσους επιλέγουν να ροκανίσουν την καρέκλα της νέας προέδρου, της οποίας ο ίδιος υπήρξε ανθυποψήφιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τείχος προστασίας από Δημήτρη στην Αννίτα-«Δηλώσεις αμφισβήτησης από αυτούς που την στήριξαν στις εκλογές»

Ένα από τα αξιοσημείωτα, πάντως που συμβαίνουν εντός του ΔΗΣΥ, είναι ότι η κριτική που ασκείται έχει δύο εκδοχές. Από τη μια είναι αυτοί που θεωρούν ότι το κόμμα δεν ασκεί αντιπολίτευση στη νέα Κυβέρνηση και ζητούν πιο αυστηρή κριτική και πιο δυναμική παρουσία, ενώ είναι κι εκείνοι που θεωρούν πως ο ΔΗΣΥ δεν στηρίζει - όσο θα έπρεπε - πολιτικές της Κυβέρνησης που αποτελούσαν και πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η νέα ηγεσία στην παρούσα φάση κλείνει τα αυτιά στους καλοθελητές και επικεντρώνεται στον διάλογο που άνοιξε με την κοινωνία. Αυτές οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται με στόχο το κόμμα να καταγράψει τα «θέλω» των μελών του κόμματος, τόσο σε σχέση με την επόμενη ημέρα του κόμματος, όσο και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ευρύτερα η κοινωνία. Το μήνυμα που στέλνει η Πινδάρου, είναι πως ο κύκλος της εσωστρέφειας που προκλήθηκε λόγω του κακού εκλογικού αποτελέσματος στον πρώτο γύρο των εκλογών, καθώς και όσα ακολούθησαν που πλήγωσαν το κόμμα, ανήκουν στο παρελθόν.

Το κόμμα, είναι το μήνυμα που αποστέλλεται στα μέλη, κοιτάζει την επόμενη ημέρα και ο στόχος είναι το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά από τις θερινές διακοπές, να είναι σε θέση, να παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις καθώς και το όραμά της για την επόμενη ημέρα. Η δυσκολία για τη νέα ηγεσία, δεν είναι άλλη από τον συγκερασμό των διαφορετικών τάσεων εντός του κόμματος και της παρουσίασης ενός συγκεκριμένου πλάνου στη βάση στοχευμένων προτάσεων που θα έχουν πολιτική χροιά και περιεχόμενο και όχι γενικευμένων θέσεων, στα πρότυπα που θεωρούν πως το έπραξε προεκλογικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναμφίβολα το έργο του ΔΗΣΥ, σε σχέση με τα καθήκοντά του στην εσωτερική πολιτική σκηνή, είναι σαφώς πιο εύκολο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν ήταν συμπολίτευση. Η τακτική που ακολουθείται από την Πινδάρου είναι να ασκεί κριτική εκεί και όπου κρίνεται ανάγκη και να συμφωνεί εκεί και όπου θεωρεί πως οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι ορθές. Αυτό επιτρέπει στο κόμμα να έχει την άνεση για να σχεδιάσει ολοκληρωμένες πολιτικές που θα αποτελέσουν το διαβατήριο για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Πάντως, ήδη στην Πινδάρου άρχισαν να γίνονται οι πρώτες ζυμώσεις ενόψει των διπλών εκλογών του Ιουνίου, με το ενδιαφέρον την παρούσα φάση να επικεντρώνεται στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το κόμμα δέχεται κρούσεις από ενδιαφερόμενους που θα ήθελαν να διεκδικήσουν μια από τις 20 θέσεις δημάρχων ή προέδρων την Επαρχιακών Οργανισμών και σε κατοπινό στάδιο, ενδεχομένως εντός Φθινοπώρου, θα αρχίσει τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων. Για τις επικείμενες εκλογές, ο ΔΗΣΥ δηλώνει έτοιμος για συνεργασίες με άλλα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ και αναλόγως των προσώπων που θα επιδείξουν ενδιαφέρον, το κόμμα θα λάβει τις αποφάσεις του.

Κάτι άλλο για το οποίο υπάρχει μια σχετική συζήτηση, για την οποία πήρε θέση σε συνέντευξη του την περασμένη Κυριακή ο Χάρης Γεωργιάδης, είναι για το όριο θητειών που προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος, για τη Βουλή. Το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο Νίκος Τορναρίτης, ο Κώστας Μαυρίδης και ο Κυριάκος Χατζηγιάννης συμπληρώνουν το όριο, άνοιξε μια συζήτηση, για το αν θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του καταστατικού.

Αυτό ωστόσο που σημειώνουν κομματικοί αξιωματούχοι, είναι πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εγκριθεί από Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος, αφού προηγουμένως κατατεθεί ανάλογη πρόταση. Ενόψει ωστόσο των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων, όπου κάποιοι ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν για την διεκδίκηση μιας θέση, είτε στην Ευρωβουλή, είτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν αποκλείεται το θέμα να ανοίξει πολύ πριν φτάσουμε στα σενάρια για τις βουλευτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλοκαιρινή ανάπαυλα και μετά διπλές εκλογές στο μενού των κομμάτων

Δειτε Επισης

Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα