Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ερωτηθείς αν η προσπάθεια της κας Ολγκίν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε «όχι, σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν προκλήσεις, τις γνωρίζαμε, πολλές από τις οποίες τις αναμέναμε, αλλά η κα Ολγκίν συνεχίζει την προσπάθεια. Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών. Ξέρουμε πολύ καλά τι θέλουμε τι επιδιώκουμε και ελπίζω να καταστεί δυνατόν να αρχίσει μια συζήτηση».

Και πρόσθεσε ότι, «όταν νιώθεις ασφαλής με τις θέσεις και τα επιχειρήματα σου, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς» για να αρχίσεις ένα διάλογο, να έχεις μια συνάντηση για να δούμε αν υπάρχουν τα δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών».

Ερωτηθείς αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος Πρόεδρος θα ξανασυναντηθούν, ο Πρόεδρος είπε ότι θα έχουν ευκαιρίες για συνάντηση, όπως κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια που είναι αφιερωμένα στους νέους επικεφαλής των θεσμών, η Σύνοδος της Ουκρανίας που θα συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος και που θα γίνει στις 16 Ιουνίου στην Ελβετία και πιθανόν να είναι εκεί, ίσως να είναι και ο κ. Ερντογάν και άλλοι ηγέτες. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για επαφές. Αλλά δεν αναμένουμε αυτές τις ευκαιρίες για να κάνουμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Καθημερινά εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση που προανέφερα».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Άγκυρας και Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «καμία απολύτως».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν από τους Τουρκοκύπριους πολλές αντιδράσεις και για τη στάση του κ. Τατάρ και για της Τουρκίας».

Ερωτηθείς είπε ότι «η διπλωματία είναι αυτή που δύναται να ανοίξει τον δρόμο για να ξεκινήσει ένας διάλογος. Μόνο με τη διπλωματία. Αυτή είναι η επιλογή που έχουμε ενώπιον μας και την αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στη διπλωματία αυτό που ισχύει είναι ότι για να κερδίσεις πρέπει να δώσεις και αν ισχύει αυτό στην περίπτωση μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που ισχύει είναι ότι στη διπλωματία δεν υπάρχουν αδιέξοδα».

Σε ερώτηση για το σχέδιο «Αμάλθεια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προχωρά κανονικά, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, πολλές Υπηρεσίες του κράτους είναι σε συντονισμό, γιατί από τη μια πρέπει να είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στην Κύπρο και την ίδια στιγμή να αξιοποιηθούν τα λεφτά που αποστάλθηκαν στην Κύπρο για να αγοραστεί ανθρωπιστική βοήθεια, να υπάρχει συντονισμός, είναι ένα θέμα που συζητήσαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο προχθές, και υπάρχει και η διάσταση του ρόλου της χώρας μας που θεωρώ στέλνει και πολύ θετικά μηνύματα για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή».

Δειτε Επισης

Για Κυπριακό και ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησαν Κόμπος-Γέντζια
Επαφές Ειρ. Χαραλαμπίδου στη Μάλτα για θέματα καταπολέμησης διαφθοράς
Απαντά στις επικρίσεις για τα κλιματιστικά η Αννίτα-«Πρόβλημα της προηγούμενης Κυβέρνησης»
Στην κορυφή της λίστας του Politico με τους kookiest ευρωβουλευτές ο Φειδίας Παναγιώτου
Απαντά στα περί ολιγωρίας αρμοδίων στις πυρκαγιές ο ΠτΔ-Αποφάσεις την Τετάρτη για αποζημιώσεις
Στις πυρόπληκτες περιοχές της Πάφου ο ΠτΔ-Έδωσε οδηγίες για άμεση καταβολή αποζημιώσεων
Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από S&P-Ικανοποίηση Χριστοδουλίδη
Μόνο θετικά καταγράφει το ΕΛΑΜ στις διπλές εκλογές-Θεωρεί ευνοϊκό το κλίμα
Παρέλαβε ναρκοπέδιο, παραδίδει στρωμένο χαλί ο Ιωάννου-Πώς ανέτρεψε τα δεδομένα στο μεταναστευτικό
ΠτΔ: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται από κανέναν μαθήματα διαχείρισης του θέματος των μεταναστών