Δεν βρέθηκαν φθηνότερα σκευάσματα για τις γάτες-Επιστολή στον Υπουργό Γεωργίας από κτηνίατρους

Και αυτή την φορά βρήκαν τείχος οι προσπάθειες των κτηνιάτρων, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη και φθηνότερη θεραπεία για τον κορωνοϊό ή τον ιό της λοιμώδους περιτονίτιδας, που μαστίζει τους τελευταίους μήνες και έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες γατιά να πεθαίνουν, κάθε μήνα, στην Κύπρο.

Τους προηγούμενους μήνες, οι αρμόδιες υπηρεσίες σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο, λόγω του μεγάλου κόστους των θεραπειών, είχαν προχωρήσει σε διάφορες ενέργειες, ώστε να καταστεί δυνατή η αγορά θεραπειών μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος κατέθεσε αιτήσεις για δύο σκευάσματα προς το Συμβούλιο Κτηνιατρικών Φαρμακευτικών Προϊόντων, ωστόσο έλαβε θετική απάντηση μόνο για το ένα, με τους κτηνιάτρους να ζητούν άμεσα την παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, με σκοπό να βρεθεί λύση.

Το φάρμακο που εγκρίθηκε, αφορά σε σκεύασμα από τη Βρετανία το οποίο εγκρίθηκε ωστόσο στοιχίζει 500 ευρώ και αναμένεται οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν μέχρι και πέντε χιλιάδες ευρώ για την θεραπεία του γάτου τους. Η δεύτερη αίτηση, που δεν εγκρίθηκε, αφορούσε σε σκεύασμα από την Ινδία, η οποία στοιχίζει πενήντα ευρώ, ενώ η ενέσιμη θεραπεία, εξήντα ευρώ. Το συνολικό κόστος για ολόκληρη τη θεραπεία θα έφτανε περίπου τα 120 ευρώ.

Ως εκ τούτου, η οικονομική διαφορά για τους ιδιόκτητες των γάτων είναι πολύ μεγάλη και οι κτηνίατροι ζητούν την παρέμβαση των κρατικών αξιωματούχων. Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER, ο αντιπρόεδρος του Παγκύπριου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Επαμεινώνδας, σε σύγκριση με τον αγγλικό σκεύασμα που κυκλοφορεί για κτηνιατρική χρήση, είναι μεγάλη η διαφορά στην τιμή. «Το Συμβούλιο, αποφάσισε ότι δεν υπήρχε κάποια νομική βάση, στην οποία μπορούσε να στηριχθεί, είτε με την ευρωπαϊκή, είτε με την εθνική νομολογία για να μπορέσει να εισάξει ο προμηθευτής το σκεύασμα από την Ινδία, που είναι φθηνότερο. Πρόκειται για μια δημόσια υπηρεσία, μια επιτροπή που αποτελείται από δημόσιους υπαλλήλους και δεν μπορούν να παρανομήσουν», είπε.

Ο κος Επαμεινώνδα σημείωσε πως, η μόνη εξαίρεση που θα μπορούσε να γίνει, θα ήταν να αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι χρειάζεται η αγορά και η χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος για λόγους δημόσια υγείας, ακόμη και εάν γίνει εισαγωγή του στην χώρα μας μια μόνο φορά.

Στον ενδιάμεσο χρόνο και αφού τελούσε εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου, ο κτηνιατρικό σύλλογος, είχε ζητήσει από τα μέλη του να προχωρήσουν σε πρόθεση παραγγελίας του σκευάσματος από την Ινδία, στην οποία μάλιστα συμμετείχαν 150 κλινικές. «Αυτό καταδεικνύει την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει», είπε ο κος Επαμεινώνδα και συμπλήρωσε πως, «πέραν των μισών κτηνιάτρων προχώρησαν σε σχετική πρόθεση παραγγελίας».

Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα θετικά περιστατικά, και πώληση φθηνότερων σκευασμάτων στην μαύρη αφορά, η οποία ανθεί εκμεταλλευόμενη τα δεδομένα. «Θα μπορούσε το κράτος με το να εισάγει τα σκευάσματα να δώσει τέλος στην μαύρη αγορά, να φορολογούνται κανονικά και να επιφέρει κέρδος και στο ίδιο το κράτος».

Αυτό που απομένει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αποφασίσουν οι πολιτικοί εάν υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσουν την κατάσταση, για αυτό το λόγο ζήτησαν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έλαβαν κάποια απάντηση.

Δειτε Επισης

Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα