Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα

Απέπλευσε από την Κύπρο το αποβατικό πλοίο RFA Cardigan Bay του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ώστε να παράσχει υποστήριξη στη διεθνή επιχείρηση κατασκευής προσωρινής πλωτής προβλήτας στις ακτές της Γάζας για την ταχύτερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, οι εργασίες για την προβλήτα έχουν ήδη αρχίσει από Αμερικανούς στρατιώτες και το βρετανικό επικουρικό πλοίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό κατάλυμα για αυτούς τους εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες.

Σε πρώτη φάση η προβλήτα θα επιτρέπει την παράδοση φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας από 90 φορτηγά αυτοκίνητα την ημέρα, αριθμός που θα μπορέσει να αυξηθεί σε 150, σύμφωνα με αμερικανικούς υπολογισμούς.

Οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι αυτής της βοήθειας θα μεταφέρονται από την Κύπρο, όπου θα έχουν ήδη υποβληθεί σε ελέγχους.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς δήλωσε πως είναι «κρίσιμο» να δημιουργηθούν περισσότεροι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Λωρίδα της Γάζας. «Το ΗΒ συνεχίζει να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην παροχή υποστήριξης σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε δε το πλήρωμα του RFA Cardigan Bay ως κεντρικής σημασίας για τη βρετανική συνεισφορά στη συγκεκριμένη διεθνή πρωτοβουλία.

Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί στο σχεδιασμό τέτοιων επιχειρήσεων έχουν συμμετάσχει στις προετοιμασίες επί εβδομάδες, τόσο στο αμερικανικό επιχειρησιακό κέντρο στην Τάμπα της Φλόριντα όσο και στην Κύπρο. Στόχος τους ήταν να αναπτυχθεί ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα.

Επίσης, το Υδατογραφικό  Γραφείο του ΗΒ έχει συνεργαστεί με τους Αμερικανούς για την ανάλυση της μορφολογίας των ακτών της Γάζας.

Σύμφωνα εξάλλου με το BBC, υπάρχει ως επιλογή στο τραπέζι η ανάπτυξη Βρετανών στρατιωτών εντός της Λωρίδας της Γάζας ώστε να οδηγούν τα φορτηγά που θα αποβιβάζονται με την ανθρωπιστική βοήθεια - αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στόχος η περαιτέρω επέκταση πολιτιστικών δεσμών Κύπρου-Γερμανίας
Πώς τοποθετούνται οι μαθηματικοί για το δοκίμιο-«Όλα τα θέματα ήταν εντός της εξεταστέας ύλης»
Επιστρέφει στα σαραντάρια η θερμοκρασία-Εκδόθηκε κίτρινη προειδοποίηση
Θα καταβάλλεται ΕΕΕ σε αιτητές ασύλου και αναγνωρισμένους πρόσφυγες μετά από πέντε χρόνια
Αναστέλλουν τα απεργιακά μέτρα οι γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων-Καταθέτει πρόταση ο ΟΚΥΠΥ
Υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας που παρέχονται στο ΓεΣΥ
Η σημασία της ιστορικής καταγραφής σε ντοκιμαντέρ για τους Μικρασιάτες της Κύπρου
Χρήζουν αναθεώρησης τα κριτήρια για στεγαστική βοήθεια-Απορρίπτεται το 25% των αιτήσεων
Δεύτερη προκήρυξη σχέδιου για εξοπλισμό νοσηλευτηρίων από Ιατρικές Υπηρεσίες
Χαμηλά η Κύπρος στην Ευρώπη στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα