Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα

Απέπλευσε από την Κύπρο το αποβατικό πλοίο RFA Cardigan Bay του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ώστε να παράσχει υποστήριξη στη διεθνή επιχείρηση κατασκευής προσωρινής πλωτής προβλήτας στις ακτές της Γάζας για την ταχύτερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, οι εργασίες για την προβλήτα έχουν ήδη αρχίσει από Αμερικανούς στρατιώτες και το βρετανικό επικουρικό πλοίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό κατάλυμα για αυτούς τους εκατοντάδες Αμερικανούς στρατιώτες.

Σε πρώτη φάση η προβλήτα θα επιτρέπει την παράδοση φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας από 90 φορτηγά αυτοκίνητα την ημέρα, αριθμός που θα μπορέσει να αυξηθεί σε 150, σύμφωνα με αμερικανικούς υπολογισμούς.

Οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι αυτής της βοήθειας θα μεταφέρονται από την Κύπρο, όπου θα έχουν ήδη υποβληθεί σε ελέγχους.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς δήλωσε πως είναι «κρίσιμο» να δημιουργηθούν περισσότεροι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Λωρίδα της Γάζας. «Το ΗΒ συνεχίζει να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην παροχή υποστήριξης σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε δε το πλήρωμα του RFA Cardigan Bay ως κεντρικής σημασίας για τη βρετανική συνεισφορά στη συγκεκριμένη διεθνή πρωτοβουλία.

Βρετανοί στρατιωτικοί ειδικοί στο σχεδιασμό τέτοιων επιχειρήσεων έχουν συμμετάσχει στις προετοιμασίες επί εβδομάδες, τόσο στο αμερικανικό επιχειρησιακό κέντρο στην Τάμπα της Φλόριντα όσο και στην Κύπρο. Στόχος τους ήταν να αναπτυχθεί ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα.

Επίσης, το Υδατογραφικό  Γραφείο του ΗΒ έχει συνεργαστεί με τους Αμερικανούς για την ανάλυση της μορφολογίας των ακτών της Γάζας.

Σύμφωνα εξάλλου με το BBC, υπάρχει ως επιλογή στο τραπέζι η ανάπτυξη Βρετανών στρατιωτών εντός της Λωρίδας της Γάζας ώστε να οδηγούν τα φορτηγά που θα αποβιβάζονται με την ανθρωπιστική βοήθεια - αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών-Ενημερώνει τους κατοίκους για το Aedes aegypti το Υπουργείο Υγείας
Έξι πρόσωπα εντοπίστηκαν να διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία
ΒΙΝΤΕΟ: Κινητοποιήσεις υποστήριξης στη Γάζα-32 συλλήψεις στα επεισόδια σε πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ
Χειροπέδες σε 70χρονο και 61χρονη-Βρήκαν ναρκωτικά στο σπίτι τους
Χειροπέδες σε τρίτο πρόσωπο για τα επεισόδια στον Ύψωνα
Απέσπασαν από ηλικιωμένη €52.000 παριστάνοντας τους γιατρούς-Της είπαν ότι θα χειρουργήσουν το παιδί της
Επιστρέφει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανοίγει η συζήτηση για αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημη γλώσσα-«Είναι εφαρμογή του Συντάγματος»
Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις υπεραγορές το Πάσχα οι καταναλωτές-Σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές
Ένας μήνας για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου-Πυρετώδεις προετοιμασίες και το βάρος στην ενημέρωση