Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα και το τέλος της σχολικής χρονιάς να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, οι εκπαιδευτικοί των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης και των προγραμμάτων ΔΡΑΣΕ παραμένουν σε στάση αναμονής, αφού το Υπουργείο Παιδείας ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις όσον αφορά στο μείζον θέμα της στελέχωσης, το οποίο προέκυψε μετά την κατάργηση του καθεστώτος αγοράς υπηρεσιών.

Οι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα προγράμματα των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ, ειδικά για τη Μέση Εκπαίδευση που χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό για κάθε μάθημα, είχαν εκφράσει από νωρίς τις ανησυχίες τους για το ζήτημα της στελέχωσης, καθώς μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Ιανουάριο του 2023 για κατάργηση του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών, δημιουργούνται νέα δεδομένα, αφού πρέπει να βρεθεί η σωστή φόρμουλα για να γίνεται η στελέχωση, χωρίς να αδικούνται οι εκπαιδευτικοί που τα τελευταία δέκα χρόνια στήριξαν τα προγράμματα, για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Παρά το γεγονός ότι είχαν εκφράσει τους προβληματισμούς τους εγκαίρως και είχαν εξαγγείλει και απεργιακά μέτρα, με την μονοήμερη στάση εργασίας να ήταν η αρχή, εντούτοις λίγες εβδομάδες πριν να ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά και ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί η εικόνα, με το Υπουργείο Παιδείας να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Δύο στρατόπεδα εκπαιδευτικών

Οι συντεχνίες που εκπροσωπούν τους καθηγητές των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης και των προγραμμάτων ΔΡΑΣΕ είχαν συναντήσεις με την Αθηνά Μιχαηλίδου και τους συνεργάτες της, κατά τις οποίες είχαν εκφράσει τα αιτήματα και τις θέσεις τους για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η στελέχωση. Την ίδια ώρα, αίτημα είχε υποβάλει και η ΟΕΛΜΕΚ ενώπιο της υπουργού Παιδείας για τη στελέχωση των ΚΙΕ.

Ουσιαστικά, το γεγονός ότι μπήκε στην εξίσωση και η ΟΕΛΜΕΚ έφερε νέο προβληματισμό και ανησυχία για τους εκπροσώπους των ΚΙΕ, καθώς το αίτημα τους ήταν όπως η στελέχωση γίνει με τους καταλόγους των διορισίμων. Κάτι που αν εισακουστεί θα επιφέρει διάφορα προβλήματα στους εκπαιδευτικούς που αυτή τη στιγμή στελεχώνουν τα προγράμματα, αφού λόγω του ότι δεν είναι ψηλά στον κατάλογο, ενδεχομένως να μείνουν εκτεθειμένοι και να χάσουν την δουλειά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα, με την υπουργό Παιδείας να καλείται να λάβει ρόλο πυροσβέστη, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης. Προς αυτό το σκοπό, οι συντεχνίες έθεσαν ξεκάθαρα το αίτημα ότι οι άνθρωποι που «τόσα χρόνια στήριζαν τα ΚΙΕ και τα ΔΡΑΣΕ, δεν πρέπει να θυματοποιηθούν».

Αυτή τη στιγμή, το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις και λύσεις στο ζήτημα που έχει προκύψει. Αυτό που εκτιμάται είναι ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Φωνές για καθυστέρηση

Πάντως, παρά το γεγονός ότι μέχρι το Σεπτέμβριο που θα λειτουργήσουν τα ΚΙΕ και τα ΔΡΑΣΕ μεσολαβούν αρκετοί μήνες, ο προγραμματισμός για τους εκπαιδευτικούς πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και αυτός είναι ο λόγος που επικρατεί μία δυσφορία στις συντεχνίες, που ακόμη περιμένουν πάνω από το ακουστικό. Ουσιαστικά, οι εκπαιδευτικοί θέλουν να γνωρίζουν το τι μέλλει γενέσθαι, είτε αυτό είναι προς ικανοποίηση των αιτημάτων τους, είτε όχι, ώστε να μπορούν να καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα.

Σημειώνεται, δε, ότι η καθυστέρηση που υπάρχει έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και για το θέμα της εργοδότησης των εκπαιδευτικών στα προγράμματα του Υπουργείου, αφού το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί, δεν έχει ακόμη κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι πιέζει ο περιορισμένος χρόνος, καθώς η Βουλή μετά τη διακοπή για το Πάσχα, θα επιστρέψει μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα κλείσει ξανά για τις εκλογές και θα επιστρέψει για ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά την 9η Ιουνίου.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Απειλή για βόμβα σε Boeing της British Airways στις Βερμούδες-«Ακυρώστε την απογείωση»
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, μεσολάβηση Βαφεάδη ζητούν οι συντεχνίες
Γιωρκάτζης: Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο αναπλασθείς χώρος παλαιού ΓΣΠ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις
Λιγότεροι από 4 στους 10 Κύπριους έχουν καλό επίπεδο χρηματοοικονομικών γνώσεων