Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών

Κρίσιμες για το Υπουργείο Παιδείας είναι οι εξετάσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν εντός Μαΐου για τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, αφού θα τεθεί σε ισχύ για πρώτη φορά το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, μετά την κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνου, το περασμένο καλοκαίρι.

Ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνου είχε προκαλέσει αρκετές εντάσεις στον τομέα της παιδείας, με αποτέλεσμα ουκ ολίγες φορές ο τέως υπουργός Παιδείας να συγκρουστεί ανοιχτά τόσο με τη Βουλή, όσο και με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το συγκεκριμένο θέμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο θέμα, οι μαθητές είχαν βγει έξω από το Προεδρικό για να διαμαρτυρηθούν για τις εξετάσεις τετραμήνου δύο φορές.

Η κόντρα για το εν λόγω σύστημα αξιολόγησης των μαθητών είχε και πολιτικό υπόβαθρο, αφού από την πρώτη στιγμή το ΑΚΕΛ είχε ταχθεί ενάντια στην εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνου, ενώ μέχρι και πριν την κατάργησή τους, κανένα κόμμα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν υποστήριζε την συνέχισή του.

Αυτός ήταν και ο λόγος που αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Αθηνά Μιχαηλίδου κλήθηκε να λάβει αποφάσεις και να θεσπίσει ένα σύστημα αξιολόγησης, που θα έφερνε την πολυπόθητη αλλαγή. Σημειώνεται πως η περσινή σχολική χρονιά, η τελευταία κατά την οποία εφαρμόστηκε ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνου, δεν ήταν ομαλή, αφού στην πρώτη εξεταστική της χρονιάς δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα για τους τελειόφοιτους των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, λόγω της διαρροής θεμάτων του εξεταστικού δοκιμίου.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου, αφού είχε συγκεντρώσει όλες τις απόψεις επί του θέματος, τόσο από τα πολιτικά κόμματα, όσο και από τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, κλήθηκε μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσει πρόταση ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, για να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης. Κάτι που έκανε και λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Βουλής για το καλοκαίρι, το σχέδιο ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι εξετάσεις Μαΐου είναι ένα crash test για το Υπουργείο Παιδείας, καθώς για πρώτη θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα αξιολόγησης, δεδομένου ότι ανάμεσα στις πρόνοιες είναι η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης του Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως, κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει τα κεφάλαια της ύλης που θα περιληφθούν στις εξετάσεις, καθώς μόνο το 60% της διδαχθείσας ύλης θα χρησιμοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας, η βαρύτητα της εξέτασης θα βρίσκεται στο 30%, ενώ τα τετράμηνα έχουν βαρύτητα 35% και 35%, για το συνολικό βαθμό. Όσον αφορά στην αξιολόγηση του Α’ τετραμήνου, αυτή ήταν διαμορφωτική, μέσα από διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης, όπως:

- διαγωνίσματα

- προφορική συμμετοχή στην τάξη

- κατ’ οίκον εργασίες και συζήτησή τους

- κουίζ - σύντομες γραπτές δημιουργικές εργασίες

- δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης και ετεροαξιολόγησης

Παράλληλα, τα εξεταζόμενα μαθήματα για την Α΄ Γυμνασίου από τέσσερα γίνονται δύο και είναι τα Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά. Αυτό επειδή το Υπουργείο Παιδείας θέλησε να δώσει έμφαση στην ομαλή μετάβαση των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και γι’ αυτό το λόγο στις υπόλοιπες τάξεις του Γυμνασίου, δεν υπάρχει μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Δειτε Επισης

Επέστρεψαν οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 27 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Στην τελική ευθεία η σχολική χρονιά-Πρεμιέρα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Στην ακίδα της Βουλής οι «θηρευτές» των λαθροθήρων-Πρόταση Νόμου για εξώδικο πέντε χιλιάδων ευρώ
Κοντά στη λύση για τη στελέχωση των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ ΥΠΑΝ και εκπαιδευτικοί-Εν αναμονή τελικών θέσεων
Προανήγγειλε διυπουργική σύσκεψη για Εθνική Στρατηγική για ορεινές κοινότητες ο Ιωάννου
Αρχιεπίσκοπος: Χρέος της Εκκλησίας να διατηρήσει την πίστη και το αγωνιστικό φρόνημα στον λαό μας
Μ. Παναγιώτου: Η Κυβέρνηση εργάζεται για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Βάζει τέλος στις αντιδράσεις για την απόσυρση του AstraZeneca o Καραγιάννης-«Ένας θόρυβος για το τίποτα»
Παραμένουν ανεπιτήρητα εγκαταλελειμμένα υποστατικά σε βιομηχανικές-Στο τραπέζι οι κάμερες και σε Δήμους