Καταγγελίες για προσφορές έργων στο κράτος με καύσιμα από τα κατεχόμενα

Απίστευτα και όμως… κυπριακά είναι τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, στην παρουσία του νέου Υπουργού Ενέργειας και Εμπορίου, Γιώργου Παπαναστασίου, αναφορικά με το ζήτημα των καθημερινών διελεύσεων προς και από τα κατεχόμενα, όπου φαίνεται να συνεχίζεται το εμπόριο τόσο διαφόρων προϊόντων, όσο και καυσίμων, ενώ μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες ότι υποβάλλονται προσφορές σε μεγάλα έργα της Κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας καύσιμα από τα κατεχόμενα.

Το διαχρονικό και άλυτο πρόβλημα των διελεύσεων στα κατεχόμενα με απώτερο στόχο την αγορά και το εμπόριο καυσίμων και διαφόρων προϊόντων, προκαλεί ένα ιδιαίτερο πονοκέφαλο στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, αλλά και ειδικότερα συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών, οι οποίοι πλήττονται ανεπανόρθωτα και οδηγούνται σε λουκέτο, όπως για παράδειγμα οι πρατηριούχοι, που αντικρύζουν με ανησυχία να μειώνεται η δουλειά τους, αφού μεγάλη μερίδα πολιτών, θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου είναι πιο φθηνή η τιμή της βενζίνης.

Την προβληματική κατάσταση, σχολίασε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος σημείωσε πως, «διαφάνηκε ότι μεγάλη μερίδα πολιτών μεταβαίνει στα κατεχόμενα για την αγορά προϊόντων, που είναι πιο φθηνά, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντων, των ελεύθερων περιοχών. Επίσης, λόγω της μη επιβολής του ΦΠΑ στα κατεχόμενα και με την χρησιμοποίηση των εν λόγω προϊόντων από βιομηχανίες και από εμπόρους, παρέχουν σε χαμηλότερες τιμές εργασίες με αποτέλεσμα εκείνοι που χρησιμοποιούν υλικά από την Κυπριακή Δημοκρατία, να βρίσκονται σε πολύ δυσμενή θέση».

Αποτέλεσμα αυτού, είναι να κλείνουν διάφορες επιχειρήσεις και έτσι η Επιτροπή Ελέγχου, ζήτησε από τον Υπουργό Ενέργειας, να τους παρουσιάσει αυστηρά μέτρα και άμεσα, ώστε να μειωθεί και αμβλυνθεί το πρόβλημα, εισαγωγής προϊόντων από τα κατεχόμενα με όλες τις συνέπειες που υπάρχουν.

Επίσης, ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα, πρόσθεσε ο κ. Τρυφωνίδης, «είναι τα καύσιμα, όπου αρκετοί συμπολίτες μας καθημερινώς πηγαινοέρχονται στα κατεχόμενα για να πάρουν καύσιμα για δική τους χρήση, αλλά και από επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες καυσίμων. Έτσι, έχουμε ένα δυσμενές αποτέλεσμα για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υποβάλλουν μέχρι και προσφορές σε μεγάλα έργα, ακόμα και της Κυβέρνησης, με καύσιμα από τα κατεχόμενα».

Λόγω αυτής της μετάβασης στα κατεχόμενα, αποτέλεσμα είναι να κλείνουν διάφορες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που χρησιμοποιούν αποκλειστικά καύσιμα από την Κυπριακή Δημοκρατία και πολλές άλλες επιχειρήσεις, όπως και πολλοί πρατηριούχοι κυρίως στις περιοχές που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή, να κινδυνεύουν να κλείσουν.

Έτσι, ο κ . Τρυφωνίδης σημείωσε ότι από πλευράς της η Επιτροπή, ζήτησε από τον Υπουργό να δεσμευτεί, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και να επιβάλει τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται στα οδοφράγματα και σε όλη την πράσινη γραμμή, σε συνεργασία πάντοτε και με άλλες υπηρεσίες του κράτους, όπως Αστυνομία, Υπουργείο Οικονομικών και τελωνείο, «για να μπορέσουμε να μειώσουμε αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο, που έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου μας».

Δειτε Επισης

Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού