Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση

Μετά και τη συμφωνία που προέκυψε ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και το Υπουργείο Εργασίας για την εργοδότηση αλλοδαπών προσώπων από τρίτες χώρες, οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις βρίσκονται στο περίμενε της συνάντησης με τον αρμόδιο υπουργό, ώστε να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες της στρατηγικής απασχόλησης, ενώ την ίδια ώρα, διαμηνύουν πως σε καμία περίπτωση τα ξένο εργατικό προσωπικό, δεν αποτελεί φθηνή λύση, αλλά αντιθέτως, είναι πιο κοστοβόρα.

Σημειώνεται ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί και προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, είναι η βελτίωση του πλαισίου των συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών εργαζομένων μέσα από τη διαμόρφωση των κατάλληλων προτύπων και την παροχή των ανάλογων δυνατοτήτων, όπως επίσης και την αξιοποίηση της υφιστάμενης Στρατηγικής Απασχόλησης Αλλοδαπού Εργατικού Δυναμικού για τη διαμόρφωση συμφωνημένου περιεχομένου.

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι, εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση πρέπει να πραγματοποιηθεί μια ενδελεχής διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να αντανακλά την ίδια ώρα στις ανάγκες της εποχής, αλλά και της βιομηχανίας, όπως έχουν δημιουργηθεί σήμερα. Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, «αναμένουμε ότι θα καλεστούμε σύντομα από το Υπουργείο Εργασίας, για να τα δούμε όλοι μαζί και να καταθέσουμε τις απόψεις μας για να καταλήξουμε σε μια απόφαση η οποία θα βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας».

Όσο αφορά το ζήτημα της υποστελέχωσης, αυτό φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια η ξενοδοχειακή βιομηχανία. «Αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας είναι ότι φέτος το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πέρσι διότι όντως υπήρξε επιτάχυνση των διαδικασιών. Από εκεί και πέρα όμως, δεν παύουν από το παραμένουν οι ανάγκες για εργοδότηση».

Εάν υπάρχει εκμετάλλευση ξένων εργατών στα ξενοδοχεία, ο κ. Ρουσουνίδης, διέψευσε κατηγορηματικά αυτό το «μύθο», όπως τον χαρακτήρισε, για να προσθέσει ότι, «τουλάχιστον για τη βιομηχανία μας, αυτό που μπορούμε να πούμε ευθαρσώς είναι ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Όλοι ξένοι εργάτες οι οποίοι προέρχονται από τρίτες χώρες, είναι με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και με βάση των ορών της συλλογικής σύμβασης και δεν τίθεται θέμα να τύχει εκμετάλλευσης ένας υπάλληλος».

Πλέον, όπως ανέφερε ο κ. Ρουσουνίδης, «για να εργαστεί ένας εργάτης από τρίτη χώρα, έρχεται μόνο βάσει τους όρους και τον μισθό της συλλογικής σύμβασης. Ουσιαστικά το ξένο εργατικό δυναμικό στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, στοιχίζει περισσότερο ακόμη και από τους Κύπριους, διότι λαμβάνουν τους ίδιους μισθούς και έχουν επιπρόσθετα το κόστος διαμονής, τη διατροφή και τα εισιτήρια. Όπως γίνεται αντιληπτό, το ξένο εργατικό δυναμικό δεν αποτελεί φθηνή λύση, αλλά αδήριτη ανάγκη».

Παράλληλα, από τη δική τους πλευρά οι επιχειρηματίες των Κέντρων Αναψυχής, αναμένουν και οι αυτοί τη θεσμοθέτηση της συμφωνίας και τη στήριξη του κράτους προς τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο, λόγω της υποστελέχωσής τους. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνο Λεβέντη, «όλα κρίνονται στην πράξη. Αυτό που αναμένουμε να δούμε, είναι για τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν αποδεδειγμένα να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. Οφείλει η πολιτεία να τους παρέχει τη δυνατότητα να εισάξουν ξένους εργάτες και ταυτόχρονα, αυτές οι διαδικασίες πρέπει να είναι πάρα πολύ γοργές. Να μπορούν δηλαδή οι επιχειρήσεις να στελεχώνονται έγκαιρα και αυτό είναι το στοίχημα».

Πάντως, οι επιχειρηματίες των Κέντρων Αναψυχής, θεωρούν ότι η υποστελέχωση θα υπάρχει συνεχώς, καθώς έχουν αλλάξει πλέον τα δεδομένα. «Έχει αλλάξει ο τρόπος που απασχολούνται οι νέοι σήμερα, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν έχουν ανάγκη να εργάζονται σε τέτοιους χώρους. Δυστυχώς, έχουμε πάρα πολλούς νέους οι οποίοι δεν εργάζονται στις εργασίες τις οποίες έχουμε κατά νου, αλλά εξασφαλίζουν έσοδα από την ενασχόλησή τους με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.

Ταυτόχρονα, η άποψη που επικρατεί και έχει αναλύσει ο κ. Λεβέντης, είναι ότι, «δεν θεωρείται ότι με τη νέα στρατηγική απασχόλησης θα αυξηθεί κατά πολύ το εργατικό προσωπικό από τρίτες χώρες και δεν θεωρούμε ότι κάποιος θα φέρνει προσωπικό χωρίς να το έχει ανάγκη, ούτε θέλω να πιστεύω ότι θα τύχει κάποιας εκμετάλλευσης από τους εργοδότες, γιατί δεν είναι και τόσο εύκολα τα πράγματα να εισάξεις ξένους εργάτες».

Παράλληλα, επί καθημερινής σχεδόν βάσεως είναι τα παράπονα που εκφράζουν οι διανομείς, οι οποίοι αναμένουν επίσης τη θεσμοθέτηση της στρατηγικής απασχόλησης, ώστε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να εργάζονται κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.

Όπως ανέφερε ο Γ. Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, «αρκετά συχνά φθάνουν κοντά μας παράπονα από υπάλληλους που εργάζονται σε εταιρείες διανομέων, ωστόσο, αναμένουμε ότι με τη ρύθμιση των διαδικασιών θα επέλθει η ηρεμία και θα χρησιμοποιούμε ως εργαλείο τη νέα στρατηγική απασχόλησης, ώστε να θεσμοθετηθούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Ουσιαστικά, η στρατηγική απασχόλησης, πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο στους τομείς τους οποίους δραστηριοποιούνται οι διανομείς και αναμένεται ότι θα επικρατήσει ηρεμία και μια συγκεκριμένη διαδικασία, όσο αφορά τον έλεγχο στους χώρους που δίδονται οι άδειες εργασίας. «Από την πλευρά μας, με την αντίστοιχη Συντεχνία της ΣΕΚ, έχουμε καθορίσει τους τρόπους και τις διαδικασίες με τις οποίες στηριζόμαστε στη συγκεκριμένη στρατηγική απασχόλησης που αφορά τον έλεγχο για την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης και τη διαβίωση των εργαζομένων από τρίτες χώρες».

Πάντως, όσο αφορά τα θέματα που απασχολούν τους διανομείς, η Συντεχνία αναμένει ότι εντός των ημερών θα υπάρξει κατάληξη από τη μεσολαβητική υπηρεσία του αρμόδιου Τμήματος του Υπουργείο Εργασίας, για να ρυθμιστεί και ο ίδιος ο κλάδος των εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Δειτε Επισης

Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία