Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές

Σε εγρήγορση βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά στην πάταξη των φαινομένων βανδαλισμών των σχολικών μονάδων, ενόψει και των διακοπών του Πάσχα που τα σχολεία είναι κλειστά και γίνονται πιο εύκολα στόχος των παραβατών και των νυχτοβατών, με τις διαδικασίες για τοποθέτηση των καμερών να έχουν τροχοδρομηθεί, αφού έχουν ήδη αποσταλεί εγκύκλιοι σε σχολεία που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Παιδείας προβληματίζεται και για τις λαμπρατζιές που ανάβουν εντός των σχολικών μονάδων, με αποτέλεσμα να έχουν δοθεί οδηγίες προς τους φρουρούς των σχολείων, όπως είναι σε στενή επαφή με την Αστυνομία και στις περιπτώσεις που εντοπίσουν τέτοια περιστατικά, να κληθούν μέλη της για να απομακρύνουν τα ξύλα.

Το θέμα των βανδαλισμών των σχολείων, ειδικά κατά τις περιόδους που είναι κλειστά, έχει πολλάκις απασχολήσει το Υπουργείο Παιδείας, με τον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο να ψάχνει τρόπους που θα επιλύσει το πρόβλημα. Μία λύση που βρίσκεται στα σκαριά, εδώ και αρκετό καιρό, είναι η τοποθέτηση καμερών στις σχολικές μονάδες, οι οποίες θα λειτουργούν μετά το πέρας της λειτουργίας των σχολείων, που θα καταγράφουν τις κινήσεις που γίνονται στο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαίνουν φρουροί σε σχολεία υψηλού κινδύνου ενόψει του Πάσχα-Στην τελική ευθεία η εγκατάσταση καμερών

Η συγκεκριμένη λύση είχε ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα προσωπικά δεδομένα. Γι’ αυτό το λόγο, το Υπουργείο Παιδείας είχε αρχίσει επαφές με την αρμόδια Επίτροπο, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, κάτι που έγινε, με την Ειρήνη Λοϊζίδου-Νικολαΐδου να αποστέλλει στο Υπουργείο Παιδείας κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες μελέτησαν οι αρμόδιοι λειτουργοί και είναι σε θέση να ξεκινήσουν την εγκατάσταση.

«Εγκρίθηκε από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το αίτημα του Υπουργείου Παιδείας για τοποθέτηση καμερών στα σχολεία. Εμείς έχουμε επιλέξει συγκεκριμένα σχολεία που θα τοποθετηθούν αρχικά οι κάμερες. Θα είναι σε εκείνες τις μονάδες που είναι υψηλού κινδύνου. Είναι περίπου 800 μονάδες» , ανέφερε στον REPORTER ο Διευθυντής της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης, ο οποίος είναι και αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα.

Σημειώνεται πως σε πρώτο στάδιο δεν θα τοποθετηθούν σε όλες τις σχολικές μονάδες οι κάμερες, αλλά σε ένα συγκεκριμένο αριθμό και είναι εκείνα που θεωρούνται επικίνδυνα, ώστε να μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να έχει καταγεγραμμένα στοιχεία, για να γίνει αξιολόγηση, που θα καθορίσουν την πολιτική του Υπουργείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανησυχία και προβληματισμός για τους βανδαλισμούς στα σχολεία-Υψηλού κινδύνου 800 μονάδες

Σε ετοιμότητα οι φρουροί για τις λαμπρατζιές

Την ίδια ώρα, έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Υπουργείο Παιδείας για το γεγονός ότι μερίδα νεαρών επιλέγουν να στήσουν τις λαμπρατζιές τους εντός των σχολικών μονάδων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές στα γήπεδα και τις κτιριακές εγκαταστάσεις, λόγω του καπνού. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει δοθεί οδηγία στους φρουρούς που έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία, όπως είναι σε επικοινωνία με την Αστυνομία και εκεί που κριθεί αναγκαίο να παρέμβει.

«Σε περίπτωση που κάποιοι επιλέξουν να ανάψουν λαμπρατζιά μέσα στην αυλή του σχολείου, θα γίνουν αντιληπτοί από το φρουρό. Εμείς έχουμε δώσει οδηγίες οι φρουροί να είναι σε άμεση επαφή με την Αστυνομία, ώστε μέλη της να μεταβούν στην αυλή του σχολείου και να την απομακρύνουν. Η προσπάθεια είναι να απομακρύνουμε τις λαμπρατζιές από τα σχολεία, επειδή στο παρελθόν είχαμε τέτοια περιστατικά. Το πρόβλημα δεν θα εκμηδενιστεί, θα υπάρχουν περιπτώσεις που θα συνεχίζουν να δημιουργούν θέματα, όμως θεωρούμε πως θα ελαχιστοποιηθεί το θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βανδάλισαν μέρα μεσημέρι δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές-Αγανακτισμένοι οι γονείς (pics)

Δειτε Επισης

Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-«Προκλήθηκε από την έντονη παρουσία μας και τις συλλήψεις»
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Επίθεση 70 ατόμων εναντίον οικίας 73χρονου στη Λάρνακα-Έβαλαν φωτιά στην αυλή, έσπασαν τζάμια
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)