Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) χαιρετίζει την ψήφιση κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων των περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμών του 2024, οι οποίοι στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας στα σχολεία μας και των μαθησιακών αποτελεσμάτων καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, με την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των εν λόγω Κανονισμών επιλύεται ένα σημαντικό ζήτημα που απασχολούσε για χρόνια το ΥΠΑΝ και το οποίο αφορά ουσιαστικά στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, αφού οι υφιστάμενοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης αναθεωρούνται πλήρως. Σημειώνεται ότι η διαδικασία για αναθεώρηση των Κανονισμών άρχισε από το 2016.

Οι νέοι Κανονισμοί δίνουν λόγο και δικαιώματα στους μαθητές και στις μαθήτριες, ενώ ταυτόχρονα μέσα από συγκεκριμένα παιδαγωγικά μέτρα τους/τις βοηθούν να αναπτύξουν ορθή κοινωνική συμπεριφορά, να αναλάβουν ευθύνες και να γίνουν υπεύθυνα άτομα. Με τους Κανονισμούς θεσμοθετούνται διαδικασίες αντιμετώπισης θεμάτων βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, σχολικού εκφοβισμού και παραβατικότητας και ρυθμίζονται θέματα αδικαιολόγητων απουσιών, ώστε να είναι ξεκάθαρη η υποχρέωση των γονέων για ανελλιπή φοίτηση των παιδιών τους. Επίσης, θεσμοθετείται ο/η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός για κάθε τμήμα και το Μαθητικό Συμβούλιο, με στόχο την ανάπτυξη δημοκρατικού πνεύματος και συνεργασίας στα σχολεία.

Οι νέοι Κανονισμοί εκσυγχρονίζουν το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας των δημόσιων σχολείων με τρόπο ώστε να αυξάνεται η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης της σχολικής μονάδας, να βελτιώνεται το μαθησιακό κλίμα και τα μαθησιακά αποτελέσματα και να καλλιεργείται ο αλληλοσεβασμός, η αυτοπειθαρχία και η υπευθυνότητα των μαθητών/ριών και η θετική τους στάση προς το σχολείο. Οι μαθητές/μαθήτριες συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων σε θέματα που τους/τις αφορούν, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αντιπροσωπευτική συμμετοχή τους στη λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Επιπλέον, μέσα από τους νέους Κανονισμούς:

● Αναβαθμίζεται η συμμετοχή των μαθητών/ριών στις εκπαιδευτικές διαδικασίες (ετοιμασία ειδικού κώδικα συμπεριφοράς και δεοντολογίας, λήψη αποφάσεων για μαθητική ενδυμασία, εκδρομές, θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.)

● Θεσμοθετείται η ύπαρξη και λειτουργία της Διευθυντικής Ομάδας

● Καθορίζονται με σαφέστερο τρόπο τα καθήκοντα των Διευθυντών, Βοηθών Διευθυντών, Διευθυντικής Ομάδας και Δασκάλων

● Βελτιώνεται το πλαίσιο εγγραφών και μετεγγραφών και θεσμοθετείται η ηλεκτρονική εγγραφή και επιβεβαίωση εγγραφής μαθητών/ριών

● Καθορίζεται η ετοιμασία σχεδίου δράσης από κάθε σχολική μονάδα για την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς με στόχο την αναβάθμιση της πολιτικής για αντιμετώπιση του εκφοβισμού, της παραβατικότητας και βίας στα σχολεία

● Θεσμοθετείται το Ενιαίο και Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο

● Θεσμοθετείται το Θερινό Σχολείο

● Καθορίζονται παιδαγωγικά μέτρα ανάπτυξης κοινωνικής συμπεριφοράς

● Λαμβάνονται μέτρα για διασφάλιση της φοίτησης των παιδιών στο σχολείο

● Διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών/ριών

● Θεσμοθετείται η αξιολόγηση του/της μαθητή/μαθήτριας με στόχο τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.

Το ΥΠΑΝ εκφράζει τις ευχαριστίες του στο τέως και νυν Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ και στους Οργανωμένους Γονείς Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης καθώς μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης έλαβαν μέρος σε Επιτροπές που συγκροτήθηκαν και που συνέδραμαν στην ετοιμασία των Κανονισμών. Ευχαριστίες εκφράζονται και προς την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για τις εποικοδομητικές τους εισηγήσεις καθώς και προς τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για την πολύτιμη συμβολή της. Τέλος το ΥΠΑΝ ευχαριστεί θερμά τον Πρόεδρο και όλα τα Μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για την πολύμηνη εργασία τους με σκοπό την προώθηση των νέων Κανονισμών, για την εποικοδομητική και αγαστή συνεργασία που είχαν με το Υπουργείο και το πνεύμα κατανόησης που επέδειξαν σε όλες τις συνεδρίες της Επιτροπής.

Η διαδικασία στη Βουλή

Κανονισμοί που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων, εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Βουλή.  Σημαντικές πρόνοιες των κανονισμών είναι μεταξύ άλλων η επέκταση της λειτουργία των προαιρετικών  ολοήμερων σχολείων, η επέκταση της λειτουργίας του θερινού σχολείου και η δυνατότητα για συνοδό σε μαθητές με αναπηρίες τόσο στο ολοήμερο σχολείο όσο και κατά τη φοίτηση σε θερινό σχολείο. Επίσης προβλέπεται η απαγόρευση μεταφοράς και χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολείο από τους μαθητές.

Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι οι κανονισμοί φέρνουν κάποιες σημαντικές καινοτομίες που έκανε αποδεκτές το Υπουργείο Παιδείας μετά από εισήγηση και διεκδίκηση από τους βουλευτές και το ΑΚΕΛ. Είπε ότι περιλήφθηκε ότι τα Ολοήμερα Σχολεία ξεκινούν τη λειτουργία τους από την τρίτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη και θα κλείνουν με το τέλος της σχολικής χρονιά. Ανέφερε ακόμα ότι κατοχυρώθηκε η λειτουργία των θερινών σχολείων μέχρι τέλος Ιουλίου και κατοχυρώθηκε ότι όσα παιδιά με αναπηρία θέλουν να φοιτήσουν σε θερινό σχολείο θα έχουν το συνοδό τους. Όπως είπε, έγινε ένα σημαντικό βήμα που θα στηρίξει παιδαγωγικά τα παιδιά μας και χιλιάδες οικογένειες.

Ζήτησε επίσης επίλυση και άλλων ζητημάτων που εκκρεμούν η λειτουργία θερινών σχολείων και τον Αύγουστο ιδιαίτερα σε παράλιες πόλεις, η επέκταση των Ολοήμερων στα δημόσια νηπιαγωγεία και η επέκταση των Ολοήμερων γυμνάσιων καθώς και η ενιαιοποίηση του προγράμματος πρωινού και απογευματινού σχολείου.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και της Υπουργού Παιδείας να υλοποιήσουν αυτές τις αλλαγές. Προς αυτή την κατεύθυνση είπε, ήταν πολύ σημαντική η αλλαγή του καθεστώτος εργοδότησης των εκπαιδευτικών και η επέκταση στα Ολοήμερα σχολεία. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Υπουργός Παιδείας θα εγκρίνει με τη νέα σχολική χρονιά τα αιτήματα για δημιουργία νέων προαιρετικών Ολοήμερων σχολείων.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης χαιρέτησε την πολιτική πρωτοβουλία Υπουργού και Κυβέρνησης για αλλαγή των κανονισμών ώστε να εκσυγχρονιστούν καθώς και τη συμβολή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ανέφερε ότι αλλαγές όπως η αναβάθμιση του Ολοήμερου και θερινού σχολείου θα δώσουν νέα πνοή και εκσυγχρονισμό στα σχολεία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης χαιρέτισε την επέκταση του προαιρετικού Ολοήμερου σχολείου και είπε ότι θα πρέπει να μπει στόχος το 2025 να ξεκινά με την έναρξη των μαθημάτων και να τελειώνει με τη λήξη. Ζήτησε επίσης να ικανοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού τα δεκάδες αιτήματα από νηπιαγωγεία και δημοτικά που επιθυμούν να γίνουν προαιρετικά Ολοήμερα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Καρουλας είπε ότι η εργασία για τους κανονισμούς ξεκίνησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη συνεχούς ενδυνάμωσης του Ολοήμερου σχολείου με σύνδεση του πρωινού χρόνου με τον απογευματινό ώστε να καταστεί ενιαίο για ολόκληρη την Κύπρο. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για πρόνοιες που αφορούν την ενδοσχολική βία.

Χαιρετίζει η ΠΟΕΔ

Την ψήφιση των νέων κανονισμών των Δημοτικών Σχολείων χαιρέτισε και η ΠΟΕΔ, με την πρόεδρο της Οργάνωσης, Μύρια Βασιλείου, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναφέρει πως «η ΠΟΕΔ συμμετείχε στον διάλογο που αφορούσε στους Κανονισμούς Λειτουργίας Δημοτικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι ψηφίστηκαν σήμερα από τη Βουλή. Οι νέοι κανονισμοί θεωρούμε ότι θα συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας των σχολείων μας».

Η κα. Βασιλείου επεσήμανε, παράλληλα, ότι «είναι σημαντικό οι κανονισμοί αυτοί να μην είναι στατικοί και στην πορεία, εκεί και όπου κρίνεται αναγκαίο, να συνεχίσουν να επικαιροποιούνται. Την ίδια ώρα σημειώνεται ότι παραμένουν ακόμη ανοικτά κεφάλαια, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν, στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου: πρωτόκολλο διαχείρισης καταγγελιών, επιμόρφωση εκπαιδευτικών - διήμερο εκπαιδευτικού, ωρολόγιο /Αναλυτικό Πρόγραμμα κ.ά».

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat